KeződoldalÉrdekességek21 lenyűgöző tény, amiről valószínűleg korábban még te sem hallottál

21 lenyűgöző tény, amiről valószínűleg korábban még te sem hallottál

-

Teljesen természetes dolog, hogy nem tudhatunk mindent, ami a világban történik vagy már korábban történt. Rengeteg esemény, történés zajlik nap, mint nap, amelyet szinte lehetetlen nyomon követni. Most azonban visszatekintünk egy kicsit a múltba és felfrissítjük emlékeidet vagy éppen egy teljesen új dolgot árulunk el neked. Te például tudtad, hogy a Titanic túlélői között voltak kutyák is? Vagy, hogy mit nevezünk Nemo-pontnak? Ha nem, akkor most nagyon figyelj, ugyanis cikkünkben ilyen és ehhez hasonló érdekességeket mutatunk neked, amelyeket korábban valószínűleg soha senki nem mesélt el neked.

Nem a Csomolungma (Mount Everest) a legmagasabb hegy a Földön

A Föld középpontjától mért távolságot alapján az Ecuadorban található Chimborazo vulkánhegység a Föld legmagasabb pontja, a Csomolungma pedig ebben a számítási rendszerben még a Top 20 legmagasabb hegy közé sem kerülne be.

A Titanic tragédiájánál 706 ember és 3 kutya maradt életben

A Titanic katasztrófájával kapcsolatban ritkán esik szó arról, hogy a fedélzeten volt még 12 kutya is, akik közül háromnak sikerült túlélnie a katasztrófát. Mindegyik állat kis termetű volt, így a gazdáik a mentőcsónakokban csempészték ki őket a süllyedő hajóról.

A német kormány eladta a berlini falat

A berlini fal leomlása után a kormány jóváhagyta, hogy kereskedelmi célra használják fel annak darabjait. A fal egyes részei például egy Las Vegas-i kaszinó férfi WC-jében kaptak helyet.

Brazíliában van egy stadion, ahol a focicsapatok nem csak egyszerűen különböző térfeleken, de a Föld különböző féltekéjén játszhatnak egymással

A brazil Zerão stadion felezővonala pontosan az egyenlítő mentén található. A rajta játszó csapatok tulajdonképpen a föld eltérő féltekéiről indulva kell, hogy szembe nézzenek egymással.

Az orángutánok vonzódást mutatnak a vörös hajú nők iránt

Az ausztrál Perthi Állatkert egyik orángutánjánál már odáig fajult az imádat, hogy kitépte Nicole Kidman fotóját az egyik magazinból és azzal aludt.

Műkereskedő csalók 1,7 millió dollárért adtak el egy hamis festményt, amit egy magát “arab sejknek” kiadó csaló férfi vett meg, aki azonban hamis pénzzel fizetett a festményért.

A Nemo-pont a szárazföldről legnehezebben megközelíthető pont helyét jelöli a földgömbön.

A Nemo-pont a déli Csendes-óceánon található, 2688 km-re a legközelebbi szárazföldtől. Földrajzi koordinátái: d. sz. 48° 52′ 36″, ny. h. 123° 23′ 36″, a Ducie-szigetekhez, aPitcairn-szigetek egyikéhez és az antarktiszi Marie Byrd-földhöz legközelebb. A pont körül csak víz található 22 405 411 km²-en, amely nagyobb kiterjedésű, mint az egész volt Szovjetunió. Az óceán itt 4000 méter mély, az egyenlítőtől pedig 5420 kilométerre található.

A második világháború alatt az Egyesült Államok denevéreket próbált meg betanítani arra, hogy észrevétlenül bombákat szállítsanak Japánba.

A tervek szerint napalm bombákat kellett volna szállítaniuk a denevéreknek, amik hatalmas távolságok megtételére képesek. Az amerikai haderők távirányítással hozta volna működésbe a robbanószerkezeteket. Miután kétmillió dollárt elkötöttek a projektre, rájöttek, hogy ez így ebben a formában kivitelezhetetlen.

Cézár tudhatta, hogy Brutus megpróbálja majd megölni őt

A feljegyzések szerint Brutus nem volt hajlandó elfogadni az anyja, Servilia Caepionis és Caesar közötti kapcsolatot, ezért a viták hevében többször is utalt rá, hogy meg fogja ölni Caesart.

A cézár salátát nem Cézárról nevezték el

A saláta a nevét az olasz származású amerikai szakácsról, Caesar Cardini-ról kapta, aki 1924-ben készítette el először az ételt a saját, Caesar nevezetű éttermében. A legenda szerint Cardini úgy „találta fel” ezt a salátát, hogy az ünnepek alatt, az ott található maradékokból próbált meg valami ehetőt készíteni az ételt követelő vendégeknek.

Ausztráliában betiltották a “Peppa malac” című rajzfilmsorozat egyik epizódját, mert arra tanította a gyermekeket, hogy ne féljenek a pókoktól.

Mivel Ausztráliában többnyire mérges pókok találhatók, amelyek veszélyt jelentenek a gyermekekre, ezért volt logikus lépés az ominózus epizód betiltása.

Az Egyesült Államokban a tűzoltók felgyújtottak egy házat, ami tele volt csótányokkal.

2010 októberében történt az eset. Az amerikai Pana városka egyik házában olyan sok csótány telepedett meg, hogy a helyi közigazgatás úgy döntött, jobb, ha felgyújtják azt.

Az USA-ban létezik egy ún. Négy Sarok Emlékmű, ahol egyszerre négy államban tartózkodhatnak az emberek.

Ez a pont az, ahol Arizona, Utah, Colorado és Új-Mexikó határai találkoznak.

Az Ausztráliában található Dingo-kerítés 11-szer nagyobb, mint Magyarország legnagyobb szélessége kelet–nyugati irányban.

Az 1880-as években a gazdák úgy döntöttek, hogy építenek egy hatalmas kerítést, amivel megvédik a legelő jószágaikat a vadon élő dingó kutyáktól. A kerítés hossza végül 5614 kilométer lett.

A Föld legnagyobb sivatagja igazából az Antarktiszon található.

A sivatagot a rendkívül csekély csapadékmennyiség miatt nevezzük így, aminek kevesebb, mint 250 milliméternek kell lennie évente. Ezt figyelembe véve, tulajdonképpen a Föld legnagyobb sivatagja az Antarktiszon van, ahol a nagyjából 14,2 millió km²-nyi területen alig 51 mm csapadék esik évente.

A Pheasant-sziget félévente megváltoztatja, hogy melyik országhoz tartozik.

A Fácánok szigete azért is különleges hely, mert egykondomínium. Azokat a területeket nevezzük így, amelyeket egyszerre több ország is birtokol. Csakhogy a 6820 négyzetméteres sziget, amely amúgy a világ legkisebb kondomíniuma, még ezt is felülmúlja: Franciaország és Spanyolország nem egy időben gyakorolja felette a hatalmat, hanem felváltva. A terület egy kis ceremónia keretében minden hat hónapban gazdát vált.

Egy kanadai férfi, aki elveszett az erdőben, úgy hívta fel magára a figyelmet, hogy átvágott egy, az erdőn keresztül futó nagyfeszültségű távvezetéket.

A férfit órákon belül megtalálták őt az elektromos művek helyszínre érkező munkatársai.

Éjszaka is keletkezhet szivárvány

A holdszivárvány nevet viseli ez a jelenség, illetve, mint azt a neve is sugallja, a Holdfény hatására jön létre.

A Holt-tenger vízszintje a tengerszint alatt található

A Holt-tenger vízszintje minden egyes évben egy métert csökken. Most épp 430 méterrel a tengerszint alatt található. A Holt-tenger azonban a nevével ellentétben valójában nem tenger, hanem egy rendkívül sós vizű lefolyástalan tó Izrael és Jordánia határán.

Az Appalache-hegység magassága folyamatosan csökken, míg a Himalája magassága folyamatosan nő

Ez a tény rendkívül érdekes, ugyanis az Appalache-hegység egykoron vélhetően magasabb volt, mint a Himalája, valamint azért, mert mivel a Himalája legmagasabb hegye, a Csomolungma minden évben körülbelül négy milliméterrel nő, ezért az azt megmászó hegymászók valójában minden évben egyre magasabb pontra juthatnak.

A Diomede-szigetcsoport két szigete kevesebb mint 4 kilométerre van egymástól, mégis 21 óra az időeltolódás a két sziget között.

A Diomede-szigetek egy szigetcsoport a Bering-szoros közepén. A szigetcsoportnak két tagja van, a Nagy-Diomede Oroszországhoz, a Kis-Diomede az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozik. A két államszövetség szárazföldi területei közötti távolság itt mindössze 3,8 km a távolság, az időeltolódás azonban még így is 21 óra a két szomszédos sziget között.

BÓNUSZ: A Chichén Itzá piramis belsejében egy rejtett pince található

A tudósok egy elektro-tomográfiai vizsgálat során kiderítették, hogy a talajrétegben található vízmennyiség erodálhatja a talajt, amely így a piramis pincéjét tönkretéve akár az egész piramis megsemmisüléséhez is vezethet.

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...