KeződoldalÉrdekességek22 szuper tény, amit mindenképpen tudnod kell a vasárnapról

22 szuper tény, amit mindenképpen tudnod kell a vasárnapról

-

A vasárnap a hét utolsó napja. Legalábbis mi így ismerjük. A Bibliában az Ószövetség szerint viszont, a hét első napja, azaz a teremtés hetének kezdőnapja. Latin nyelvterületen a vasárnap jelentése az Úr napja.

A magyar vasárnap szó a vásárnap szóból származik, jelentése pedig a középkori vásárok megtartásához köthető. Szent István, király a vásárok megtartását a munka szüneteltetésével és a templomba járással kötötte össze. Törvény is született arról, hogy a vasárnap munkaszüneti nap legyen.

A vasárnap első írásos említése 1405 körülre tehető. A keresztény vallás elterjedése után Szent István a vasárnap megszegéséről hozott törvényt. Aki nem tartotta be a pihenő-és vásárnapot, arra bírságot róttak ki.

Az asztrológiában pedig a vasárnapot a Naphoz kötik, innen az angol “Sun” Day (sunday), vagyis vasárnap elnevezés.

Napjainkban a vasárnap az egész világon pihenőnapot jelent, attól függetlenül, hogy dolgozunk-e aznap vagy sem. Rohanó világunkban azonban, már egyre kevésbé helytálló a pihenőnap megnevezés. Ha mégis sikerül szabadon töltenünk a napot, akkor valóban ez az egyetlen nap, amikor lógathatjuk a lábunkat, kirándulhatunk és a szeretteinkkel, barátokkal lehetünk. Egy nap, amikor feltöltődhetünk és felkészülhetünk a következő fárasztó és pörgős hétre.

Mint már említettük, eredetileg a vasárnap nem a hét utolsó, hanem első napja volt. A hellenisztikus asztrológiából származó naptárban a Nap neve, a Nap napja.

Az orosz nyelvben a vasárnap szó a Воскресенье ( Voskreseniye ), ami a feltámadást jelenti.

A szláv nyelvekben, például az ukrán, a lengyel és a bolgár nyelvben a vasárnap azt jelenti, “nincs munka”.

A thaiföldi naptárban a vasárnaphoz társított szín a piros, az asztrológiában pedig a vasárnap társul a Naphoz. A vasárnapi modern görög szó a “Lord’s Day”, vagyis az “Úr napja”.

A római kultúrában a vasárnap a Nap Isten napja volt, az élet forrása, a megvilágosodás.

Számos országban, elsősorban Európában, például Franciaországban, Svédországban, Németországban és Belgiumban törvény vagy hagyomány szerint vasárnap tartják a helyi választásokat.

A legtöbb közel-keleti országban a vasárnap nem munkaszüneti nap, hanem a munkanap első napja.

Krisztus előtt 321-ben a római császár, Konstantin elrendelte, hogy a vasárnap a mezőgazdasági dolgozók kivétel, mindenki számára pihenőnap.

Világszerte minden bank zárva tart vasárnap.

Azokban a hónapokban, amiknek első napja a vasárnap, mindig van egy péntek 13.

Az Egyesült Királyságban a legtöbb televíziós dráma, mint a Downton Abbey, a Call The Midwife, a Lark Rise to Candleford és a Heartbeat, általában vasárnap este kerül műsorra.

K. Az Antiques Roadshow TV-műsorát 1979. óta mindig vasárnap mutatták be.

A profi golfversenyek leggyakrabban vasárnap zárulnak le.

A legtöbb motoros sportesemények, például a MotoGP, a Formula 1 és a NASCAR Sprint Cup versenyek vasárnap zajlanak, szombaton pedig a versenyre való kvalifikációt rendezik meg.

Húsvét vasárnapja az a nap, amikor Jézus feltámadt a halálból.

A hideg vasárnap az a nap, ami 1982. január 17- én volt, természetesen vasárnap, amikor az Egyesült Államokat Kanada felől egy hihetetlenül hideg levegő sújtotta.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...