KeződoldalÉrdekességek3 kilométer hosszú repedés nyílt az arizonai sivatagban. A geológusok a fejüket...

3 kilométer hosszú repedés nyílt az arizonai sivatagban. A geológusok a fejüket vakarják

-

Két mérföld (3,2 km) hosszú hasadék nyílt Amerika legkopárabb sivatagában. A geológusok szerint tovább fog növekedni.

Az arizóniai Pinal megyében, a Casa Grande és Tucson között egy hatalmas rés hasítja ketté a földet. A szélén sétáló emberek úgy néznek ki, mint ha hangyák lennének.

“A repedés északon nem túl mély, de délen már eléri a tíz méteres mélységet is. Ennek az oka, hogy a szakadás északi része régebbi és azóta feltöltődött. ” – állítja Joseph Cook, az arizonai geológus.

Egyes részein 3 méteres szélessége van és 7-9 méter mély. Cook 2014-ben a Google Earth segítségével vette észre. Kivonult a csapatával és drónokkal kezdték vizsgálni a területet. Arizóna tele van hasonló földtani jelenséggel, de ez az új felfedezés páratlan.

A csapat 26 ilyen jellegű repedést vizsgál. Ezek összesen 275 kilométer hosszúak. Cook szerint tovább fognak nőni, ugyanis a felületi repedés csak a jéghegy csúcsa. A föld mélyén sokkal jelentősebb elmozdulások is megfigyelhetők. Ezeknek a keskeny szakaszoknak néha nyitott üregei vannak a föld alatt. A baj akkor keletkezik, ha ezek beomlanak. Persze nem sokan járnak erre, hogy az emberre veszélyes legyen, de nyilván megvan a dolog kockázata. Rendkívül óvatosan kell a területen vizsgálódni.

A beomlás előbb vagy utóbb megtörténik. A helyi hírek szerint a Pinal megye déli részén lévő repedés 20 km-re található Arizona várostól. Ez veszélyt jelenthet a környéken haladó autókra, vagy az állatállomáynra.

Nem világos, hogy mi okozta a repedést, de a tudósok úgy gondolják, hogy összefüggésbe lehet a 2014-es és 2016-os heves esőzésekkel. Arra is gondoltak, hogy a mezőgazdasági célú vízelvezetés is okolható a dologért. Amikor a gazdák és más iparágak a felszín alól vizet szivattyúznak, egy sor üreg marad a talajban. Ezek a heves esőzések során bármikor beomolhatnak, vagy megváltoztathatják a felszínt.

Úgy gondolják, hogy ez az eset is jól mutatja az emberi tevékenységek hatását a bolygó felszínére. Ettől függetlenül nem hiszik, hogy a pokol kapuja nyílt volna meg. Legalábbis egyelőre. 🙂

A csapat most próbálja feltérképezni a mélyedést. Megjelölik a méretét és figyelemmel kísérik a változását.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben.

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...