KeződoldalÉrdekességek30 érdekes tény a madárijesztőkről, amit eddig nem tudtál

30 érdekes tény a madárijesztőkről, amit eddig nem tudtál

-

A madárijesztő azt a célt szolgálja, hogy elriassza a madarakat a veteményektől, mezőgazdasági területektől. Ez egy klasszikus és működő módszer, amit az emberek hosszú évtizedek óta alkalmaznak. Talán sosem gondolkodtunk el azon, honnan származik az ötlet, kik készítették és alkalmazták először a madárijesztőt. Cikkünkből többek között ezekre is választ kapsz.

Az elnevezés is sugallja a funkciót, hisz a madárijesztő a gazda növényeit volt hivatott védelmezni.

A történelem első ismert madárijesztője mintegy háromezer évvel ezelőtt készült.

Az egyiptomiak a Nílus folyó mentén ily módon akarták megvédeni búzamezőiket a madaraktól.

A múltban megkíséreltek gépeket készíteni a madárijesztők helyettesítésére, de nem jártak sikerrel.

A madarak ugyanis okosabbak, mint gondolnád, így gyorsan felismerték ezeket a struktúrákat. Néhány kísérletben konzervdobozokat lógattak a fákra, de a varjak rövid időn belül rájöttek, hogy ez csak egy trükk és hatalmas pusztításba kezdtek a mezőkön.

Eredetileg a görög gazdák olyan madárijesztőket készítettek, amik hasonlítottak Pripusra, Dionüszosz és Aphrodité fiára.

A mítosz szerint Priapus a szőlőültetvények közelében élt és nagyon csúnya volt. Amikor kiállt a szőlőbe, elriasztotta a madarakat és ezzel megmentette a termést.

Azonban, nemcsak a madárijesztő kinézete volt fontos. Emberi ruházatba öltöztették őket, ugyanis úgy tartották, hogy az ember illata elriasztja majd a madarakat.

A japán gazdálkodók is alkalmaztak madárijesztőket a múltban, ám ők öreg rongyokat, húst és halcsontot akasztottak rájuk. Így maga a szag is elegendő volt ahhoz, hogy ne csak a madarakat, hanem az összes vadat távol tartsa a növényektől.

A német gazdák fából készült boszorkányokat készítettek, mert úgy vélték, hogy a boszorkányok testükbe vonzzák a téli gonosz szellemet.

Meglepő módon tucatnyi madárijesztő fesztivált rendeznek évente, amelyek közül több is az Egyesült Királyságban kerül megrendezésre.

Az Urchfont Madárijesztő Fesztivál a ’90-es évek óta, minden évben több, mint tízezer embert vonz.

A madárijesztő szó első ismert felhasználása egy 1719-es angol regényben jelent meg. Daniel Defoe Robinson Crusoe című művében olvashatták a szót először.

A középkori Nagy-Britanniában valóban létezett egy madárijesztő szakma. Fiatal fiúk kövekkel és zacskókkal a kezükben járták a mezőket és megdobálták, majd összeszedték a lehullott madarakat.

A világ leghíresebb madárijesztője az Óz, a nagy varázsló című mese karaktere, aki agyat keres magának.

Egy másik figyelemre méltó madárijesztő a Nathaniel Hawthorne “Feathertop” című novellájának története, amely egy boszorkány által életre keltetett madárijesztőről szól.

A legrégibb fennmaradt japán könyv szerint, ami 712-ben írtak, létezik egy madárijesztő, akit Kuebiko-nak hívnak, aki egy olyan istenség, aki nem tud járni, de mindent tud a világról.

Mind a DC, mind a Marvel rendelkezik egy “Madárijesztő” elnevezésű képregény karakterrel, bár teljesen különbözőek, mindkét univerzumban gazemberekről van szó.

Az Egyesült Királyságban a madárijesztőknek sokféle beceneve van, attól függően, hogy hol tartózkodik, például Hodmedod, Hay-man, Gallybagger, Tattie Bogal, Bwach.

Van egy japán Nagoro nevű falu, amelynek mindössze 35 lakosa van, de a terület több, mint 350 madárijesztővel rendelkezik.

A madárijesztők hatást gyakoroltak a zenére is, ugyanis a népszerű Pink Floyd együttesnek is van egy madárijesztő című dala.

Kanadában található egy turisztikai attrakció, amit Joe Madárijesztő falujának neveznek és tucatnyi madárijesztő található ott.

Manapság a madárijesztőket a gyakorlati alkalmazás helyett, általában csak a betakarítás szimbólumaként használják.

A madárijesztők egy helyen történő legnagyobb gyűjtésének világrekordját az Egyesült Királyságban található National Forest Adventure Farm tartja, 3812 madárijesztővel.

A madárijesztő-világrekordot 2014. augusztus 7- én állították fel a Burton-upon-Trentben.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...