KeződoldalÉrdekességek30 izgalmas tény az Adidasról, amit csak kevesen tudunk

30 izgalmas tény az Adidasról, amit csak kevesen tudunk

-

Az Adidas egy német sportszergyártó cégcsoport, amibe a Reebok és a Taylormade márka is beletartozik. Az alapítás óta a németországi Herzgenaurach-ban van a cég székhelye. 1989 óta az Adidas részvénytársaság formájában működik, a tőzsdén pedig 1995-ben jelent meg. Az Adidas AG 2006 májusa óta a cég hivatalos neve.

A Dassler fivérek, Adolf és Rudolf az első világháború után alapították a vállalatot, 1920-ban kezdtek sportcipőket gyártani. A cég a Gebrüder Dassler nevet kapta. Adolf inkább újító és feltaláló volt, míg Rudolfot kereskedelmi vénával áldotta meg a sors. Alapötletük szerint minden sportághoz más-más cipőre van szükség. A stoplis cipőkkel már a ’20-as években kísérleteztek. A sportolók első alkalommal az 1928-as amszterdami olimpián viseltek Dassler-cipőket.

Tíz évvel később az Adidasnak már száz alkalmazottja volt és tizenegy sportágnak, harminc különféle cipőt készítettek. A második világháború alatt a két testvér között hatalmas vita alakult ki, ami annyira elfajult, hogy a vállalkozást ketté osztották. 1947-ben Adolf indította újra a termelést, ekkor a cégnek 47 dolgozója volt. Az Adidas nevet 1949. augusztus 18-tól viseli a vállalkozás. Az elnevezés Adolf Dassler nevéből alakult ki.

Rudolf Dassler 1948-ban megalapította saját cipőgyárát, ezzel egy időben a Puma logója is megjelent. A cipő neve Rudolf után Ruda lett.

Rudolf Dassler 1974. október 27-én, tüdőrákban hunyt el, testvére halála előtt négy évvel. A Puma napjainkban is uralja az amerikai sportipar huszonöt százalékát. Bár a két testvér már hosszú évek nincs az élők sorában, a háború manapság is folyik az Adidas és Puma között.

A nagy áttörés az 1954-es labdarúgó-világbajnokságon következett be, ott ugyanis a németek stoplis Adidas cipőkben játszották a döntőt, a legendás Aranycsapat ellen. Abban az időben Adolf volt az első vállalkozó, aki termékeit híres sportolókkal népszerűsítette, mint például Jesse Owens, Muhammad Ali vagy Franz Beckenbauer.

1952-ben elkészült az első sporttáska, ’63-ban pedig a labdák gyártása is beindult. ’67-ben edző-és versenyruházatot, ’74-től pedig teniszütőket is gyártani kezdtek.

1978-ban Adolf Dassler elhunyt, így a vállalat irányítását felesége, Kathe és fia, Horst vették át. Az Adidas franciaországi bevezetése Horst nevéhez fűződik, aki 1987-ben, 51 esztendős korában váratlanul elhunyt. A cég vezetését 1993-ban Robert Louis-Dreyfus vette át. 2001-ben pedig Herbert Hainer vette kezébe az irányítást.

2006 januárjában átvették a Reebok márkát, ezzel pedig a vállalat éves forgalma 9,5 milliárd euróra nőtt.

A ma is ismert három csíkos ábrát még 1952-ben Adolf Dassler a Karhutól vásárolta meg, ami egy finn sportszergyártó cég volt. 1971-ben a három levelet választották ki, mint szimbólumot, ami a termékeken, később pedig a logóban is megjelent.

1972 és 1998 között használták az eredeti háromleveles Adidas logót. 1997 óta a három gerendát alkalmazzák, amit Peter Moore tervezett még 1990-ben. A gerendák valójában hegyeket formálnak, ezzel szimbolizálva a kihívást.

A cégcsoportban a Reeboknak és a Taylormade-nek is önálló megjelenése van.

Bostonban létezett egy park, amit a helyiek Adidas Parknak neveztek és ahova csak Adidas márkájú cipőben lehetett belépni. Aki más márkák cipőiben ment be a parkba, azt kockáztatta, hogy cipőjét lefoglalják és a “szégyenfára” lógatják fel.

Az első kosárladbacipő az Adidas Superstar volt, ami teljes egészében bőrből készült.

Míg az Adidas jelenlegi kollekciójában szinte minden sportághoz találhatók cipők, addig az Adidas első párja kifejezetten atlétikai célra készült.

A márka EQT cipőcsaládjának eredetileg státuszszimbólumnak kellett volna lennie.

Az Adidas volt az első márka, ami bevezette a mikrochipet cipőik tervezésébe. Az Adidas Micropacer számítógépes kijelzővel rendelkezik, ami lehetővé teszi a sportolók számára, hogy ellenőrizzék az elégetett kalóriák mennyiségét és ütemét.

Az Adidas csíkjait, amelyek a márka legkönnyebben felismerhető elemei, eredetileg a stabilitás miatt és nem formatervezési okokból helyezték el a cipőkre.

Adi Dassler eredetileg nem szándékozott cipőket gyártani és eladni. Mielőtt lábbeliket kezdett volna gyártani, pékségben dolgozott.

Dassler a testvérével történt vita után úgy döntött, hogy ragaszkodik az Adidas névhez, így 1949-ben hivatalossá is tette a márkát.

Az Adidas 2008-ban beperelte a Payless ShoeSource-t, mert kibocsájtott egy olyan cipőt, amin három helyett négy csík volt. Végül 305 millió dollár kártérítést ítéltek meg az Adidasnak.

Az Adidas legendás BMX-versenyzőket, mint Ryan Nyquist és Dave Mirra-t kért fel, hogy népszerűsítsék a cipőket a BMX-versenyzők körében.

Az Adidas a Taylor Made, a Rockport és a Reebok anyavállalata.

Michael Jordan, a világhírű kosárlabdázó és hatszoros NBA bajnok, majdnem az Adidasszal szerződött, végül mégis a Nike mellett határozott.

Az Adidas Superstar, amit eredetileg a kosárlabdázóknak szántak, a ’90-es évek elején rendkívül népszerűvé vált a gördeszkások körében.

Az eredeti Adidas Superstar nem Németországban, hanem Franciaországban készült. Ez volt az egyetlen olyan sorozat, aminek nyelvén arany színű logó szerepelt.

A márka bemutatott egy farmer cipőt is, amin nem volt farmer anyag. Ehelyett egy pár kék színű, velúr cipő volt, gumitalppal.

Az Adidas jelenleg a foci világ első számú márkája, 2014-ben több mint 2,7 milliárd dollár futballbevételt szerzett.

Az biztos, hogy az Adidas márkanévként soha nem fejezi be a fejlődést, illetve sok új, úttörő modellre számíthatunk, ami a közeljövőben a boltok polcaira kerül majd.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...