KeződoldalÉrdekességek5 ok, amiért fontos, hogy este 10 óra előtt lefeküdjünk aludni

5 ok, amiért fontos, hogy este 10 óra előtt lefeküdjünk aludni

-

Három híresség, Kim Kardashian, Anna Wintour és Oprah Winfrey bevallotta, hogy egy dologra különösen odafigyel. Egy olyan dolog, ami a lételemünk, de nem mindegy, hogyan “csináljuk”. Ez pedig az alvás. Azon belül is, annak az ideje. Ezek a sztárok elmondták, hogy ha törik, ha szakad, akkor is lefekszenek aludni este tíz órakor. Legkésőbb. Számtalan tanulmány bebizonyította már, hogy miért fontos, ha időben lefekszünk aludni, úgyhogy ez lesz a mostani cikkünk témája.

Miért fontos, hogy időben ágyba bújjunk?

Fontos, hogy a legtöbbet hozzuk ki az alvásból.
Az alvás több részből áll, melyek meghatározott sorrendben követik egymást.

non-REM fázis: Ez teszi ki az alvásidő 80 százalékát.
1: Szendergés (5-10%)
2: Felületes alvás (50%)
3: Középmély alvás (5-10%)
4: Mély alvás. (15-20%)

REM fázis: Az alvás azon fázisa, amikor álmodunk. Egy félig ébrenléti állapot. Vagyis az agyi tevékenység az ébrenléti állapothoz hasonló, de az izomtónus megszűnik.

Egy ilyen alvásciklus 90 percig tart és ismétlődik.

Kezdjük ott, hogy az aggasztó gondolatok tovaszálnak. Az embert rengeteg stressz éri nap, mint nap és ezek éjjel is ébren tarthatnak minket. Minél előbb megpróbálunk aludni, annál előbb szabadulunk meg tőlük. Legalábbis ami az éjszakát illeti.

A testünk rugalmasabb és egészségesebb lesz
A szervezetünk, a mély alvás szakasza alatt gyógyítja magát úgy, hogy növekedési és helyreállító hormonokat termel. Ez kulcsfontosságú tényező ahhoz, hogy másnap a legjobb formánkat nyújthassuk. Különösen fontos, ha sportolunk is. Más pedig sportolni kell. Vagyis kellene…

A stressz
A stressz egyik okozója a magas kortizol szint lehet. Ettől szorongás törhet ránk és kihatással van a fizikai és szellemi egészségünkre. Az alvás minőségével és hosszával tudjuk szabályozni a kortizol szintünket. Az általános stressz-szintünket tudjuk szabályozni azzal, ha időben ágyba bújunk.

Kisebb a betegségek kockázata
Számos tanulmány kimutatta már, hogy akik többet alszanak, azok sokkal egészségesebbek. Az alváshiány 2-es típusú cukorbetegséget, magas vérnyomást és szívproblémákat okozhat. A 22:00 és 2:00 óra közötti alvás fontos az immunsejtek számára. Azon emberek szervezetében, akik nem alszanak eleget sokkal alacsonyabb a vírusellenes antitestválasz. Azaz, könnyebben megbetegszenek.

Jobban tudjuk irányítani az érzelmeinket
Az embert boldoggá teszi az alvás. Ha nem alszunk elég mélyen, akkor az érzelmeink instabilabbak lehetnek és nehezebben tudunk uralkodni rajtuk. A korábbi alvás korábbi ébredést jelenthet, ami fontos. Minél több napfény éri a testünket, annál több hangulatjavító szerotonint termel.

Jobban megértjük az emberek érzelmeit
Érdekesség, hogy ha nem alszunk eleget, akkor nehezebben értjük meg a másik emberek érzelmeit. Ez azért van, mert az alvásmegvonás kihat az agy úgynevezett ” ventromedialis prefrontális kérgére”. Ez egy olyan terület, amely segít az embereknek megítélni és dönteni. Ezt az érzelmek felhasználásával teszi. Nehezebben tudjuk eldönteni egy másik emberről, hogy őszinte vagy sem. Nem a haragról és a félelemről van szó. Ezeket könnyen le lehet olvasni, mert elsődleges, túlélésen alapuló ösztönök, amelyek szükségesek a veszély felméréséhez. Az apróbb, finomabb jelek esnek majd ki.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...