KeződoldalÉrdekességek5 szövet, ami ártalmas lehet az egészségedre úgy, hogy nem is tudsz...

5 szövet, ami ártalmas lehet az egészségedre úgy, hogy nem is tudsz róla

-

Ma már nagyon sokféle és fajta anyagból készítenek ruhát, ám nem mindegyik van pozitív hatással a bőrre és az egészségre. Olyan problémák léphetnek fel a tartósan viselt rossz minőségű anyagok miatt, mint allergia, bőrirritáció, viszketés, kiütés és a többi. Annak érdekében, hogy megtudd mely anyagokat célszerű elkerülni vagy kiiktatni a szekrényedből elkészítettük ezt a cikket, mely választ ad minden kérdésre. A cikk vége felé pedig olyan anyagokat mutatunk be, melyeket bátran lehet viselni télen is és nyáron is.

1, Poliészter

A poliészter az egyik legnépszerűbb szintetikus anyag a piacon. Annak ellenére, hogy olyan természetes összetevők keverékével állították elő, mint a pamut, még mindig káros lehet az egészségre. Eme anyag viselése közben a bőr nem tud lélegezni, sőt a növekvő testhőmérséklet hozzájárul a vegyi anyagok felszabadulásához, ami allergiás reakciót is kiválthat. Például bőrirritációt, kiütéseket, viszketést, bőrpírt…stb. Ennek elkerülése érdekében jobb, ha nem hordasz ilyen anyagú ruhát, sőt nem is alszol ilyen ágyneműben.

2, Viszkóz

A viszkóz, olyan anyag, melyet kémiai úton állítanak elő. Ennek az anyagnak az előállítása nemcsak veszélyes, de a viselése is káros az egészségre. A szövet mérgező anyagokat bocsáthat ki, melyek hányingert, hányást, fejfájást, mellkasi és izomfájdalmakat és álmatlanságot idézhet elő. Arról nem is beszélve, hogy előállítása során még szennyezi is a környezetet.

3, Nejlon

Nagyon sok fehérnemű, zokni, harisnya és egyéb termék készül nejlonból. Ez azért van mert tartós, nem is annyira drága, sőt népszerű is, főleg a hölgyek körében. Ugyanakkor a nejlon nem épp a legjobb választás a bőr egészségének megőrzése szempontjából. Eme anyagból készült ruhák nem szívják fel a nedvességet, ami kellemetlen szagokhoz és bőrfertőzésekhez vezethet. Gyártása során fehérítik és különféle vegyi anyagokkal festik, ez pedig irritációhoz vezethet.

4, Akril

Az akrilszövetek akrilnitrilből készülnek, mely egy karcinogén és mutagén anyag. Ennek hordása különböző problémákat okozhat, például fejfájást, émelygést, szédülést, légzési nehézségeket, végtag gyengeséget és egyéb kellemetlenségeket. Az akrilszövetből készült ruhák rendszeres hordásával fennáll annak a veszélye, hogy a bőr beszívja az akrilnitrilt.

Az akrilgyártás emellett környezetszennyező is.

5, Spandex/Lycra/Elasztán

Az ilyen típusú szövetek rendkívül rugalmasak, ezért készítenek belőlük sok szűk ruhát és fehérneműt, például sport melltartót, nadrágot, pólót, alakformáló fehérneműt, harisnyanadrágot, bikinit stb. Mint ahogy más szintetikus szövetek, úgy ezek is káros vegyi anyagokból készülnek, például poliuretánból. Ezt szintén rákkeltő anyagnak tekintik. Hosszan tartó viselése bőrirritációt, például dermatitist okozhat.

Milyen szövetet célszerű viselni

Gyapot: ez egy lélegző anyag, mely felszívja a nedvességet. Nyáron megvéd a hőtől, télen pedig a hidegtől, ezenkívül allergiamentes és tartós is.

Merinó gyapjú: ez egy természetes, hőmérsékletet és nedvességet szabályozó anyag, mely az idő múlásával sem veszíti el alakját. Puha, könnyű és természetes UV-védelmet biztosít! Az alpaka gyapjú is jó alternatíva lehet.

Kasmírgyapjú: ez egy nagyon értékes anyag. Ennél nem használnak vegyszereket. A kasmír sima, selymes tapintása kényeztetni fogja a bőrt.

Kender: ez a textilanyag már évezredek óta szolgálja az embereket. Erősségéről és tartósságáról ismert. Ez a legjobb természetes anyag, ami nem veszíti el a formáját, akárhogy nyúzod. Minél többet viseled, annál puhább lesz.

Selyem: Ennek a puha szövetnek nemcsak fényűző textúrája van, hanem egy csomó egészségügyi előnye is! Lelassíthatja az öregedést, segíthet az ekcéma és az asztma kezelésében, gombaellenes hatással rendelkezik, sőt segít megelőzni az allergia kialakulását és javítja az alvást!

Bambusz: érdekes és új alternatívája a hagyományos és természetes szöveteknek. A bambuszból készült textil ugyanolyan puha és selymes, mint más természetes szövet. Hipoallergén, lélegző és hőszabályozó is egyben. Képes úgy felszívni a nedvességet, mint a pamut, és megvédeni az UV-sugaraktól, mint a merinó gyapjú. Ezenkívül biológiailag lebontható anyag is.

Te milyen anyagú ruhákat szeretsz viselni?

Ezt is olvasd el