5 termék amit ne moss meg mielőtt megeszed… és további 5 amit igen!

Gyermekkorunkban arra tanítottak minket, hogy mindent mossunk meg mielőtt megennénk. Gondoltuk volna, hogy ez a “lecke” bizony nem feltétlenül jogos. Sőt sok esetbe káros is?! Mindjárt meglátjátok miért.

1. Tojás

A tojásokat gyakran speciális anyagokkal vonják be, hogy a mikroorganizmusok ne juthassanak a héjon belül. A víz lemossa ezt a védőréteget róla… így inkább ne mossuk meg.

2. Csirke

A nyers csirkehús baktériumai veszélyesek lehetnek az egészségre. A leghíresebb ezek közül a Salmonella. Sokan úgy gondolják, hogy ha megmossák a csirkét a főzés előtt az segít megoldani a problémát, de sajnos épp ellenkezőleg. A baktériumok a mosogatóba jutnak és így a kezünkkel széthordhatjuk a lakásba. Főzés során ezek a baktériumok elpusztulnak. Híres szakácsok szerint kétszer kell megfőzni a csirkét és főzések között le kell cserélni a vizet.

3. Hús

Ugyanaz a helyzet a többi hússal is mint a csirkével. Hőkezelés meg fogja ölni a baktériumokat. Célszerű főzés előtt eltávolítani és feltörölni a hús levét majd szappanos forró vízzel kezet mosni.

4. Tészta

Fogalmunk sincs mit kéne megmosnunk a tésztán de azt igen, hogy a víz miatt elveszítheti a keménységét és így beissza a mártást.

5. Gomba

Ne áztassuk a gombákat. Legfeljebb öblítsük le és utána száraz papír törlővel töröljük szárazra de ezt is csak főzés előtt. Elveszíti rugalmasságát.

És most jöjjön 5 példa az ellenkező oldalra is.

1. Gyümölcsök és zöldségek amiknek ehető a héja

Az ehető héjú gyümölcsöket mindig mossuk meg. Még akkor is ha a bolt polcán szép csillogó fényesnek tűnik. Hideg vízzel öblítsük le majd töröljük szárazra.

2. Konzerv étel

A konzervdobozokon milliónyi baktérium telepedhet meg a szállítás és raktározás során, melyek az edényről bárhova eljuthatnak. Alaposan mossuk le nyitás előtt.

3. Nem ehető héjú gyümölcsök

Nem számít, hogy a héját nem esszük meg. Arról a baktériumok még könnyedén az ehető részre juthatnak. Étkezés előtt mindig mossuk meg.

4. Mogyoró, Mandula

Ezeket hámozást követően is meg kell mosni. Nem tudhatjuk, hogyan tárolták és szállították őket. A vízkezelés segít megszabadulni a magokban lévő fitinsavtól mely a növény védekezéséért van a kártevők ellen viszont az ember számára ártalmas lehet.

5. Szárított gyümölcsök

Akármilyen szép csomagolásba is kapjuk, rengeteg károkozó lehet rajtuk. Nem csak megmosni érdemes de célszerű órákat áztatni is.

Ti mit gondoltok erről?

Add Comment