KeződoldalÉrdekességek51 év után sikerült megfejteni a híres sorozatgyilkos, titkosírással írt levelét

51 év után sikerült megfejteni a híres sorozatgyilkos, titkosírással írt levelét

-

A zodiákus gyilkos vagy más néven horoszkópos gyilkos az 1960-as években tartotta rettegésben Észak-Karolinát. Személyazonossága a mai napig ismeretlen. Nem sikerült elfogni.

Az egész egy Cheri Jo Bates nevű diáklánnyal kezdődött, akivel 1966-ban végzett. A lány egy iskolai könyvtárban tartózkodott, ami este 9-kor bezárt. A szomszédok sikolyt hallottak aznap éjjel, majd másnap egy holttestet találtak az egyetem két elhagyatott épülete között. A nyomozások során megállapították, hogy a lány autóját működésképtelenné tette valaki, illetve a könyvtár világítását lekapcsolták az elektromos elosztóról. A lány ruhája és értékei sértetlenek voltak, illetve szexuális erőszakra utaló nyomot nem találtak.

Egy hónappal később, a Riverside-i rendőrség és a helyi lap 1-1 nagyon hasonló levelet kapott “vallomás” címmel. Ebben a levélben a tettes beismerte tettét, illetve felhívta a hatóságok figyelmét arra, hogy “munkája” itt még nem ért véget.

A leveleket különböző szakértők vizsgálták, de semmilyen nyomra nem vezette őket.

Hat hónappal később újabb levelet kapott a rendőrség és az áldozat apja is. Ezeket már egy fordított “Z” betűvel és egy hármassal látták el, aláírás gyanánt.

Ezen eset előtt és után is több olyan volt, melyek nagyon hasonlóan lettek elkövetve, viszont nem tudták egyértelműen összefüggésbe hozni a Zodiákussal. A férfi bizonyítottan 5 emberrel végzett, de feltehetően harmincnál is több áldozat is a számlájára írható.

Ezen tettei közben több levelet is írt az újságoknak és a rendőrségnek. Több ízben kritizálta a nyomozás felületességét.

Az első kódolt üzenetet 1969-ben sikerült megfejtenie egy idősebb házaspárnak.

A gyilkos összesen négy rejtjeles üzenetet küldött. Azt állította, hogy egyikben felfedi a kilétét, azonban ezt a mai napig nem sikerült megfejteni. Egy másikat viszont igen.

Több, mint 50 év elteltével, amatőr kódfejtők egy csapata megfejtette azt a rejtjeles üzenetet, amelyet 1969-ben küldött a San Francisco Chronicle szerkesztőségébe.

Az eredeti szöveg a következő.

I HOPE YOU ARE HAVING LOTS OF FUN IN TRYING TO CATCH ME THAT WASNT ME ON THE TV SHOW WHICH BRINGS UP A POINT ABOUT ME I AM NOT AFRAID OF THE GAS CHAMBER BECAUSE IT WILL SEND ME TO PARADICE ALL THE SOONER BECAUSE I NOW HAVE ENOUGH SLAVES TO WORK FOR ME WHERE EVERYONE ELSE HAS NOTHING WHEN THEY REACH PARADICE SO THEY ARE AFRAID OF DEATH I AM NOT AFRAID BECAUSE I KNOW THAT MY NEW LIFE IS LIFE WILL BE AN EASY ONE IN PARADICE DEATH

Magyarra fordítva nagyjából így hangzik (az eredeti szöveg egy kicsit zagyva): “Remélem élvezitek, hogy próbáltok elfogni. Nem én voltam a tévéműsorban, ami felvet egy dolgot velem kapcsolatban. Nem félek a gázkamrától mert csak hamarabb juttat a paradicsomba, ahova már amúgy is elég rabszolgát küldtem magamnak. Ők majd nekem dolgoznak, miközben másnak nem lesz semmije. Ezért félnek ők a haláltól, de én nem félek mert az új életem sokkal könnyebb lesz.

Voltak, akik túlélték a zodiákus támadását. A férfiről fantomkép készült, mely alapján valahogy így nézhetett ki.

Az eredeti rejtjeles üzenet “340” jelet tartalmazott. Ezt három kódfejtő, David Oranchak, Jarl Van Eycke és Sam Blake fejtette meg.

A férfi vélhetőleg befejezte az ámokfutását. Több gyanúsítottja is volt a rendőrségnek, de egyikre sem tudták egyértelműen rábizonyítani a gyilkosságokat. A zodiákus kiléte után a mai napig nyomoz az FBI. Bár évtizedek teltek el, továbbra is próbálnak igazságot szolgáltatni az áldozatok hozzátartozóinak. 2018-ban a Valejjo-i rendőrség bejelentette, hogy DNS mintákat próbál kinyerni az elkövető levelein található bélyegekről. A modern eljárások lehetővé teszik, hogy elkülönítsék a ragasztót a DNS-től. Egyelőre még nem született eredmény.

A “zodiákus gyilkosságok” továbbra is a leghíresebb megoldatlan eset amerika történelmében.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben.

Ezt is olvasd el