KeződoldalÉrdekességek6 egyszerű tipp, amivel a sofőrök elkerülhetik a rossz időjárási viszonyok miatt...

6 egyszerű tipp, amivel a sofőrök elkerülhetik a rossz időjárási viszonyok miatt előforduló baleseteket

-

Az autó nemcsak egyszerűen kényelmes szállításra szolgáló eszköz, hanem egy olyan jármű melynek irányítása a sofőr felelőssége, főleg akkor mikor rossz időjárási viszonyok vannak. Egy amerikai tudós tanulmánya szerint a balesetek 22%-át meteorológiai tényezők okozzák. Pontosan emiatt a sofőröknek speciális ismeretekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy elkerüljék a baleseteket. Ma 6 egyszerű tippet hoztunk el, amivel csökken a baleset kialakulásának esélye.

1, Ködben

Ha ködben vezetsz, engedd le az ablakokat, hogy jobban halld mi van az úton. Ezen kívül célszerű a tompított fényszórót használni, mivel az nem kelt olyan érzést, mintha tejködben vezetnél.

2, Jégen.

A jeges úton nagyon oda kell figyelni a kanyarokra. Ha nagyobb sebességgel hajtasz bele akkor jeges vagy a sóval szórt úton könnyedén kicsúszhatsz, sőt veszélyt is jelenthetsz a melletted vagy a közeledben közlekedőkre. Célszerű előtte lelassítani, így kevesebb esély van a kisiklásra.

3, Esős időben.

A heves esőzések alkalmával a nagy brit biztosítótársaságok azt javasolják, hogy ne használják a sofőrök a hátsó ködlámpákat, mert könnyedén megtéveszthetik vele a mögöttük közlekedő autósokat, mivel azok tompítják a kocsi féklámpáinak fényét. Ha egy nagy méretű pocsolya felé közeledsz, mindenképpen lassíts le, hogy biztonságosan át tudj rajta hajtani.

4, Éjszaka.

Ha esőben és méghozzá éjszaka kényszerülsz vezetni, akkor mindenképpen célszerű úgy beállítani a fényszórót, hogy az esőcseppek ne tükröződjenek vissza és ne vakítsanak el.

5, Télen.

Ha télen véletlenül belementél egy hóbuckába, ami az út szélére lett kitolva, semmiképp se fordítsd el a kormányt az ellenkező irányba. Fontos, hogy ugyanazt az irányt tartsd úgy, hogy mindeközben egyenletesen nyomd a gázt addig, ameddig szabad utat nem kapsz.

6, Homokviharban.

Annak érdekében, hogy egy homokviharban elérd az úticélod a szakértők azt javasolják, hogy térj le az útról és kapcsold le a fényszórókat. Ez azért fontos, mert más autósok elveszíthetik tájékozódási képességüket. Ezzel a módszerrel elkerülheted a nem kívánt ütközést.

Hasznosnak találtad a cikket?

Ezt is olvasd el