KeződoldalÉrdekességek6 higiéniai hiba, amit minden ember nap, mint nap elkövet

6 higiéniai hiba, amit minden ember nap, mint nap elkövet

-

Az egészséges életmód nemcsak abból áll, hogy egészségesen táplálkozunk, odafigyelünk a vitamin bevitelre, nem fogyasztunk túl nehéz, zsíros ételeket és rendszeresen eljárunk sportolni. Ebbe beletartoznak még az otthoni higiéniai szokások, például kézmosás, fürdés, arcmosás, dolgok, tárgyak fertőtlenítése is. A nem megfelelő higiéniai szokások követése problémákat generálnak például allergiát, bőrproblémákat, felső légúti betegségek kialakulását… és így tovább. Viszont az, hogy mi is tartozik ebbe, és milyen fatális hibákat követnek el az emberek nap, mint nap, azt alábbi cikkünkben olvashatjátok.

1, Túl gyakori zuhanyozás vagy fürdés

Elsőre furcsának tűnhet, de a túl gyakori fürdés zuhanyzás nem annyira jó ötlet, mint sokan gondolják. A Columbia Egyetem szakértői szerint a túl sok zuhanyzástól a bőr kiszárad és viszketni kezd. A vakarás során kialakult kis barázdák lehetőséget biztosítanak a bőrön élő mikrobák számára, hogy behatoljanak a testbe. A szakértők napi egy zuhanyzást, fürdést javasolnak mindenkinek.

2, Elmarad a kézmosás WC használat előtt

Ha hiszed ha nem, nemcsak a WC-ben és a körül vannak baktériumok, hanem bizony a ház minden egyes pontján. Ez azt jelenti, ha hosszú órákon át nem mosol kezet, akkor nem tudod elkerülni, hogy a kezeden is jelen legyen. WC használatkor viszont az intim testtájék közelében nyúlkálsz, ami veszélyes lehet. Ebből kifolyólag igenis érdemes WC használat előtt is kezet mosni.

3, WC gomb lenyomása ujjheggyel

Szakértők szerint 90 perccel a WC leöblítése után is tucatnyi baktériumcsepp van jelen a WC felszínén. Pontosan ebből kifolyólag, nem az ujjheggyel, hanem a behajlított ujjak ízületével célszerű lenyomni a gombot. Ezzel a módszerrel minimalizálva van a baktériumok terjedésének kockázata, még akkor is, ha kézmosás előtt valamihez hozzá kell érni.

4, Hosszú ideig alszunk ugyanazon a párnán

Sajnálatos módon a párnák tökéletes közeget teremtenek a poratkák és a penész számára, melyek idővel az arcunkra kerülhetnek, s bőrproblémákat okozhatnak például szőrtüszőatkásságot. Tanulmányok szerint a poratkák allergiát is okozhatnak, melyek orrdugulást, felső légúti irritációt okozhatnak. Szakértők szerint érdemes heti szinten legalább egyszer 50 °C-on kimosni őket.

5, Háziállatokkal való alvás

Bizony kiderült, hogy éjszaka is be kell tartanunk a higiéniai szabályokat, vagyis nem ajánlott a házi kedvencünkkel együtt álomra hajtani a fejünket. Még a legtisztább, legjobban ápolt házi állatok is különböző baktériumokat hordoznak.

Ritka, de ezek közül néhány akár bubópestist is okozhat. Tudjuk nem a középkorban vagyunk, hanem egy modern korban, ám statisztikai adatok alapján 1977 és 1998 között 23 ilyen esetet regisztráltak, mely macskáról terjedt emberre.

6, Arcmosás szappannal

Egyesek azt hiszik, ha szappannal mossák meg az arcukat, akkor olyan tiszta lesz a bőrük, hogy búcsút inthetnek a pattanásoknak, nos ez nem igaz. A szappan elősegíti a pórusok eltömődését és gyulladást idézhet elő. Bőrgyógyászok elmondása alapján a szappant eredetileg nem arcra szánták. Annak használatával ledől a védőgát és felborítja a bőr természetes pH-ját.

Hasznosnak találtad a cikket?

Ezt is olvasd el