KeződoldalEmberek6 kérdés, amit a kínos helyzetek megelőzése érdekében mindenképpen el kell kerülnöd

6 kérdés, amit a kínos helyzetek megelőzése érdekében mindenképpen el kell kerülnöd

-

A hétköznapok forgatagában vagy éppen munka közben akarva-akaratlanul is elhangozhatnak olyan rövid beszélgetések, amelyek olykor kellemetlen helyzetekhez vezethetnek. Ennek egyszerű oka pedig az, hogy a beszélgetőpartnerek nem feltétlenül ismerik a másik múltját és jelenét, ennek következtében pedig olyan kérdéseket tehetnek fel egymásnak, amelyet a másik fél sértésként értelmezhet. Cikkünkből megtudhatod, hogy melyek azok a kérdések és témákat, melyek a jövőben jobb, ha elkerülsz egy beszélgetés alkalmával, ha nem ismered az illetőt kellőképpen.

Ő az édesanyád?

Abban az esetben, ha nem tudod pontosan, hogy az érintett személyek milyen kapcsolatban vannak egymással, akkor ne találgasd a lehetséges opciókat. Így el kell kerülnöd az olyan kérdéseket, mint:

Ő az édesanyád/nővéred? Rokonok vagytok?

Ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy az idősebb testvér gondolod az illető édesanyjának, így egy ártatlan kérdésből nagyon kínos és sértő szituáció keletkezhet.

Mióta vagytok együtt?

Az emberek szívesen társalognak párkapcsolatokról, főleg, ha az nem a sajátjuk. Minden kíváncsiságod ellenére azonban, a következő kérdéseket illik elkerülni:

Mióta vagytok együtt? Házasok vagytok?

Könnyen lehet, hogy az egymás társaságában kiválóan szórakozó emberek csak barátok, míg a rosszkedvű, mogorva párok lehet, hogy egy nehéz időszakon mennek át, például épp egy válás közepén tartanak.

Mikor vállalsz gyereket?

Íme a nem helyén való kérdések a gyerekekkel kapcsolatban:

Mikor lesz gyereketek?
Terhes vagy?
Fiút vagy lányt szerettél volna?

Ezek a kérdések könnyen kellemetlen szituációkhoz vezethetnek. Előfordulhat, hogy egy nőnek nem lehet gyereke vagy az, akit állapotosnak tartunk, valójában csak felszedett néhány kilót.

Minden rendben van?

Az egészségügyi problémák tipikusan olyan dolgok, amelyekről nem szívesen beszélgetünk, mégis kihathatnak viselkedésünkre és akaratlanul is magunkon viseljük a jeleit. Mindenképpen kerüld el a következő tapintatlan kérdéseket, mint:

Fáj valami?
Hullik a hajad?
Sápadt vagy, minden oké?

A tetoválások is hasonló szituációt okozhatnak. Egy-egy tetoválás ugyanis utalhat egy közeli rokon elvesztésére vagy egy más, múltban történt tragédiára. Ha egy illető tetoválása felől érdeklődsz, akkor mindenképpen légy tapintatos.

Miért csinálod ezt?

Kiváló beszélgetésindító lehet a hobbi téma, azonban ezzel kapcsolatban is vannak olyan kérdések, amelyekre jobb, ha vigyázunk, hisz könnyen hatalmas sértés lehet a vége.

Miért otthon töltöd a hétvégéket?
Minek neked három kutya?
Ilyen drága hobbi?

Mivel nem tudhatjuk, hogy beszélgetőpartnerünk mit és miért csinál, kellemetlenek lehetnek ezek a kérdések.

Mennyibe került?

Egy használati cikk vagy egy ruhadarab áráról érdeklődni szintén nem szerencsés, ha csak az illető nem nagyon közeli rokonunk vagy barátunk. Mindegy, hogy túl drága vagy olcsó, mindenképp illetlen kérdés. A fizetésünkből vásárolt holmik áráról sem beszélgetünk szívesen, tehát, minden anyagi jellegű kérdést illik kerülni.

Hogyan válaszoljunk a kellemetlen kérdésekre?

Abban az esetben, ha a kínos kérdés már elhangzott, illetve tapintatosan és gyorsan a partnerünk tudtára szeretnénk adni, hogy veszélyes vizekre evezett, akkor a következőket tehetjük:

Gyors témaváltás
Rövid válasz
Konkrét válasz kerülése

A beszélgetőpartnerek többségének feltűnik, hogy nem éppen a legjobb kérdés hagyta el a száját, ám, ha ez sem használna, akkor közöljük vele illedelmesen, hogy mi nem szeretnénk válaszolni a feltett kérdésre. Ez a legjobb választás, hisz nem érdemes egy olyan témába belebonyolódnunk, amiről egyáltalán nem szeretnénk beszélni.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...