KeződoldalÉrdekességek6 titok hétköznapi dolgokról, amit eddig valószínűleg nem tudtál.

6 titok hétköznapi dolgokról, amit eddig valószínűleg nem tudtál.

-

Annak ellenére, hogy vannak olyan dolgok, amikkel napi szinten találkozunk, mégsem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen titkokat rejthetnek magukban, vagy milyen célt szolgálhatnak. Ott van például a üdítőitalok kupakjaiban lévő fogacskák, vagy épp a könyvekben fellelhető üres oldalak. Ma azonban fényt derítünk mindenre, ezért hoztunk el nektek 6 titkot, amik különleges dolgokat árulhatnak el a hétköznapi tárgyakról.

1, Aláírás a vonalon.

A mai modern világban a banki csekkek idejét múltnak tűnhetnek, ám bizonyos helyzetekben még is ezeket a legindokoltabb használni. A csekkek alján található vonalon úgy kell elhelyezni az aláírást, hogy egy rész áthaladjon rajta. Ha valaki nagyítóval megnézi ezt a vonalat, akkor láthatja hogy valójában különböző karakterekből van megcsinálva, amit a bank igazából arra használ, hogy hitelesítse a csekket.

2, Kör király kártyalap.

Sokan feltették már azt a kérdést, hogy vajon ki onthatta ki eme kártyalapon szereplő király életét. Ha megnézed a lapot, akkor te magad is láthatod, hogy csak a király keze van rajta, így a kérdés meg is van válaszolva. Ha megnézik ennek a kártyának a legelső változatát, akkor kiderül, hogy eleinte nem karddal, hanem baltával ábrázolták.

 

3, A búvárpipa túl rövid

Ha te is szeretnél venni hosszabb búvárpipát el kell keserítenünk, ugyanis nem fogsz tudni, mert ezeket szándékosan csinálják ilyen méretűre. Szakértők szerint a biztonságos méret kb. 40 centi, aminek egyik oka a nyomáskülönbség. Minél mélyebben vagyunk vízben, annál nagyobb a nyomás is, ami hatással van a szerveinkre, beleértve a tüdőt is. A másik oka, hogy minél hosszabb a pipa annál nehezebben cserélődik a szén-dioxid és az oxigén.

4, A Lay”s chipsek mindig szombaton járnak le.

Ha szereted ezt a fajta chipset, akkor biztos nem nézed a lejárati dátumát, amit akár lejárat után is bátran elfogyasztasz. Sokan nem tudják, hogy ezek a chipsek mindig minden körülmények között szombatonként járnak le, aminek egy oka van. A gyártási hét mindig vasárnap kezdődik és a következő hét vasárnapjáig minden egyes chipses zacskóra ugyanaz a dátum kerül fel. Mivel a szombat a legtávolabbi időpont a gyártási hét kezdetétől, így tudják a leghosszabb lejárati időt adni.

5, Könyv végén lévő üres oldalak.

Biztos te is láttál már néhány üres oldalt a könyvekben, ám ez a gyártóknak egy forintjukba sem kerül. Ezeknek az oldalaknak az úgynevezett signaturek-höz van köze. Ez olyan oldalak csoportjait foglalja magába, amit a nyomtató elvág, majd összehajt, hogy később egymásra lehessen helyezni. A képen jól látszik, hogyan van tagolva. Ha egy könyv összesen 200 oldalból áll és ezt négy oldalas csoportokból rakták össze, akkor nem lesz benne üres oldal. Ha viszont 203 oldalas, akkor az utolsó 4-es csoportból ott marad egy üres oldal.

6, Szénsavas üdítők kupakja.

Mindenki tökéletesen tisztában van azzal, ha kibont egy üdítős palackot, a nyakán ott marad egy gyűrű, ami fontos funkciót lát el. Nyilván ezek alapján lehet első ránézésre beazonosítani, hogy az érintett üveget még nem bontották fel, ám a szénsavas italok kupakjaiban apró fogacskák vannak. Ezek a fogak azt a célt szolgálják, hogy megakadályozzák a szénsav elpárolgását, míg a termék eljut a gyártótól a fogyasztóig.

Te tudtál ezekről?

Ezt is olvasd el