KeződoldalEmberek7 dolog, amit csak egy mérgező és manipulatív ember csinál

7 dolog, amit csak egy mérgező és manipulatív ember csinál

-

Tudományosan bebizonyították, hogy a krónikus negatív hozzáállás szó szerint árthat az embernek. Lehet, hogy eddig fel sem tűnt, hogy a kollégád vagy épp a családod az, aki folyamatosan mérgezi a lelkedet. Ha azt érzed egy-egy beszélgetés után, hogy elfáradtál vagy az energiaszinted megcsappant akkor az annak a jele, hogy egy mérgező személyiséggel beszéltél. Szerencsére ma már több dologból is rá lehet jönni, hogy az az ember aki előtt állsz, akivel beszélsz vagy élsz mérgező és manipulatív-e vagy sem. Ma ezeket hoztuk el nektek.

1, Manipuláció és ellenőrzés

A manipuláló embereket egyáltalán nem érdeklik az érzéseid. Ezt csupán egyfajta fegyverként használják ellened, hogy így részese legyél a kis tervüknek. Ennek azonban többféle módja van. Az is elképzelhető, hogy nem is ismered fel, hogy manipulálnak.

Például, ha az érzed, hogy kiforgatják a szavaidat, vagy olyan érzés kerít a hatalmába, mintha őrült lennél, esetleg agresszív viselkedést tanúsítanak veled szemben vagy fenyegetve érzed magad, akkor bizony el kell mondanunk, hogy manipulálnak.

2, Nem kér bocsánatot.

Nem számít mit tesz egy manipulatív ember sosem hibázik. Gyakran állnak bele vitába, hogy megvédjék saját magukat, minthogy belássák, rosszat tettek és elnézést kérjenek.

Az okok, amiért nem tudják elfogadni saját hibáikat:

A bocsánatkérés veszélyt jelenthet az önértékelésükre nézve;

A manipulatív emberek számára elviselhetetlen a szégyen;

Nem hajlandóak felelősséget vállalni a tetteikért;

Inkább haragot és agressziót éreznek, mint pozitívumot.

3, Az érzéseit kivetíti rád.

Egy manipulatív ember megpróbál bevonni téged a kis dolgaiba, sőt kivetíti rád az érzéseit és képes elérni, hogy negatívan gondolkodj az egész világról.

Az ilyen emberek így gondolkodnak a világról:

Ha valakit nem ismersz, tartsd távol magad tőle;

Tiszteld a barátaidat, de azért ellenőrizd, hogy figyelnek-e rád és megértik-e, amit mondasz.

4, Energiavámpír.

Ismerős az a helyzet, amikor annyira belefáradsz mindenbe, hogy képtelen vagy még az irritációnak és a negatív dolgok duruzsolásának ellenállni. A mérgező és manipulatív emberek képesek beléd beszélni, hogy valami baj van, még akkor is ha nincs. Ilyenkor el akarják szívni az energiádat.

A legjobb, amit tehetsz, hogy nem veszed ki a részedet az érvelésükben, nem hallgatod meg őket és nem kell igazat adnod nekik.

5, Állandó panaszkodás.

Igen, mindannyiunknak vannak rossz napjai, de amikor minden egyes nap azt hallgatod, hogy és miről panaszkodik a másik, az nagyon mérgező tud lenni a lélekre.

A legjobb, amit tehetsz, hogy kevés időt töltesz együtt a mérgező emberekkel.

Ne racionalizálj és ne próbáld megmagyarázni neki, hogy miért ennyire negatív.

Keress pozitív gondolkodású embereket.

6, Nem fogadják el a nemleges választ.

A mérgező emberek szó szerint félelmet keltenek másokban, ha nemet mondanak nekik. Ha kér valamit tőled, de te megtagadod, akkor elkezdenek manipulálni annak reményében, hogy megkapják, amit szeretnének. Ez azért történik, mert a mérgező emberek nem fogják fel, hogy más embereknek is vannak határaik.

A “Nem” egy normális válasz abban az esetben, mikor valamit tényleg nem tudsz teljesíteni.

A “Nem” válasz nem okozhat bűntudatot abban az esetben, ha tudod ez a helyes döntés.

7, A sikered mindig kínzás számukra.

Bizonyára te is találkoztál már olyan emberrel, akinek kifutott az arcából a vér mikor megtudta, hogy sikereket értél el. Ez lehet barát vagy akár rokon is. Ahelyett, hogy osztozna az örömödben savanyú arckifejezéssel gratulál neked.

Mi a teendő ebben az esetben:

Ha a barátod vagy a családod mérgező akkor jobb, ha minimalizálod a velük való kapcsolatot. Csak te tudod eldönteni, milyen közel akarsz lenni az ilyen emberekhez.

Te tudnád hatékonyan kezelni az ilyen mérgező és manipulatív embereket?

Ezt is olvasd el