A legtöbb autósnak meggyűlik a baja a csalókkal, akik őrizetlen autóikkal szinte bármit megtehetnek. Mindegy, hogy lakótelepi parkolóban vagy szupermarketben parkol az autójuk mindig megtalálják a módját, hogy pénzt csikarjanak ki a gyanútan sofőrökből. Persze akadnak olyanok, akik elsőre rájönnek a turpisságra és a közösségi oldalak segítségével megosztják tapasztalataikat, hogy felhívják a többiek figyelmét arra, hogy milyen módszerrel próbálnak a csalók pénzhez jutni. A mai cikkünkben pontosan ilyen trükköket és fortélyokat hoztunk el, amivel a legtöbb tolvaj és szélhámos próbálkozik. A legszomorúbb, hogy még mindig vannak olyanok, akik bedőlnek ezeknek a trükköknek.

Elütött ember.

Mit csinálnak a csalók:

Képzeld azt, hogy lassan gurulsz egy bevásárlóközpont parkolójában, miközben szabad helyet keresel. Hirtelen egy férfi sétál el előtted, aki megállás nélkül telefonál majd hirtelen összeesik az autód előtt. Ezután az „áldozat” azzal fenyegetőzik, hogy rendőrt hív rád, mert figyelmetlen voltál és nagy büntetésre számíthatsz a hatóságoktól. Persze ezzel egy időben felajánlja, hogy egymás között is el tudjátok simítani a dolgokat.

Nyilván te is, mint a legtöbb sofőr mihamarabb meg akarod oldani a problémát a helyszínen, ezért egyetértesz a második lehetőséggel, főleg ha a kért összeg nem túl magas. Ha pénzt adsz neki, akkor máris bekaptad a csalit

Mit kell tennie az autó tulajdonosának:

Keress szemtanúkat, akik látták az esetet.

Hívd ki a rendőrséget, akik a helyszínen eldöntik, ki volt a hibás. A csalók általában nem várják meg míg a hatóságok kiérkeznek.

Ha a szupermarket parkolójában történt, kérd meg a biztonsági embereket, hogy mutassák meg a felvételt az esetről.

Fehér füst szivárog a kocsiból

Mit csinálnak a csalók:

Amíg te dolgozol a munkahelyeden a csaló már elő is készítette azt az anyagot, amit a motortérbe fog önteni. Miután végeztél a munkával és elindulsz hazafele a kocsiddal az anya, amit a motorra öntött, a hő hatására elkezd megégni, amitől fehér füst fog kiszivárogni a kocsidból. Persze megijedsz és kiszállsz a kocsiból, hogy megnézd mi a hiba, ekkor odalép hozzád egy férfi, aki segítséget ajánl. Miközben te ülsz a volán mögött, ő mindent megtesz azért, hogy ne induljon el a kocsid. Egyszer csak látod, hogy egy vontató autó halad el melletted, aki szintén segítséget nyújt, sőt olcsóbban elvontatja a kocsidat.

Elképzelhető, hogyha egy benzinkútra visz, akkor az ottani emberek is összejátszanak. Meg tudják mondani mi a probléma, de előre figyelmeztetnek, hogy drága mulatság lesz.

Mit kell tennie az autó tulajdonosának:

Először próbáld te magad kitalálni, honnan jöhet a füst és ne engedd, hogy idegen emberek nyúlkáljanak a motorháztető alatt.

Nézd meg, hogy a kocsi műszerfalán felvillant-e valamilyen hibajelző lámpa.

Próbálj eljutni a legközelebbi szervizbe. Nagy valószínűséggel a füst fokozatosan el fog tűnni.

Egy hirtelen jött “nemes lovag” segít neked… pénzért.

Mit csinálnak a csalók:

Létezik egy hasonló eset, mint az előző, csak ott menet közben hirtelen lép fel valamilyen füst, ami miatt a hölgy sofőr kénytelen kiszállni a kocsijából. Hirtelen odalép egy férfi, aki azt mondja, hogy a motorháztető alól jön, ezért felnyitja, majd egy olyan anyagot csepegtet a motortérbe, ami erőteljesebb füstöt eredményez. A férfi felajánlja, hogy segít persze pénzért cserébe. Ilyenkor persze mindenki fizet, hogy gyorsan megoldják a problémát.

Mit kell tennie az autó tulajdonosának:

Ne fogadd el semmilyen gyanús és idegen alak segítségét. Helyette hívj olyan embert, akit ismersz és tudod, hogy tud segíteni.

Ha nem hallasz idegen zajokat a motorháztető alól, és nem látsz felvillanni semmilyen hibajelző lámpát, akkor folytasd az utat és ne foglalkozz a csalók módszerével.

A sofőr kicsalogatása a kocsiból.

Mit csinálnak a csalók:

Ez a trükk nagyon régi, de még mindig valaki bedől neki. A csalók egy nagy műanyag flakon rejtenek el az első lökhárítód alá, amit te persze nem látsz. Amint elindulsz egy hatalmas csattanást hallasz, majd kipattansz a kocsiból, hogy megnézd mi volt a probléma, eközben a csalók gyorsan kirámolják a kocsidat és elmenekülnek.

Mit kell tennie az autó tulajdonosának:

Amikor az autóból kiszállsz, mindig csukd be az ajtókat.

Egy másik ország autójának rendszámának ellopása.

Mit csinálnak a csalók?

Ezt a módszert leggyakrabban a kis üdülőhelyeken szoktál alkalmazni, ahol a nyaralók az ország másik feléből vagy másik országból érkeznek. Természetesen a tolvajok szólnak a gondnoknak, akit bevesznek a buliba így egyszerűbben el tudják lopni a kiszemelt rendszámtáblát.

Mit kell tennie az autó tulajdonosának:

Hívd ki a rendőrséget.

Vagy egyszerűen csak szedd le a rendszámtáblákat addig, amíg nyaraltok, hogy illetéktelenek ne tudják eltulajdonítani.

Ékszerrel akarnak rászedni.

Mit csinálnak a csalók:

Ez is egy tipikus csaló trükk. A lényege az, hogy egy külföldi rendszámú autó áll az autópályán, aminek be van kapcsolva az elakadás jelzője. Az illetőt látod fel-alá járkálni és telefonálni. Ha megpróbálsz neki segíteni, ő halandzsa-bandzsa nyelven megpróbálja elmagyarázni neked, hogy nincs benzin a kocsijában az ATM nem adott ki pénzt, és a nála lévő készpénzt nem volt ideje átváltani, ezért néhány ékszert mutat neked, hátha megveszed ő pedig ezáltal vehet néhány liter üzemanyagot. Nos az igazság az, hogy ezek az ékszerek semmit sem érnek, de ő megpróbálja úgy beállítani, mintha nagyon értékesek lennének. Ha adsz neki pénzt, akkor máris bekaptad a horgot.

Mit kell tennie az autó tulajdonosának:

Amikor ilyet hallasz inkább hajts tovább, mert egyértelműen megpróbálnak megtéveszteni.

Ajánld fel a szerencsétlen “külföldinek”, hogy elviszed őt a legközelebbi benzinkútig, ahol vehet le pénzt a számlájáról és még üzemanyagot is tud vásárolni. Nagy a valószínűsége, hogy el fogja utasítani az ajánlatod.

Zsarolás.

Mit csinálnak a csalók:

Képzeld azt, hogy mész a kocsid felé és látod, hogy a szélvédőn van egy papír, amin az áll, hogy vigyél egy meghatározott összeget egy bizonyos helyre, vagy utalj át egy meghatározott összeget egy bizonyos számlaszámra különben kárt teszünk a kocsidban. Más dolgokkal is ösztönözhetnek arra, hogy pénzt fizess. Például odaláncolják a kocsidat egy másikhoz, leeresztik a gumikat és a szelepeket elveszik, vagy a felnire olyan speciális zárat tesznek, ami nem teszi lehetővé, hogy elhajthass. Csak abban az esetben tudod újból használni, ha fizetsz.

Mit kell tennie az autó tulajdonosának:

Hívd fel a rendőröket és mondd el nekik, hogy mivel zsarolnak.

Hagyd a kocsid őrzött parkolóban, vagy olyan helyen, ahol kamerák vannak.

Tarts pótszelepeket és egy kompresszort a kocsidban, hogy elkerüld az ilyen problémát.

 

Íme néhány tanács, amit célszerű megfogadni, ha el akarod kerülni az ilyen helyzeteket.

Ne hagyj értékes tárgyakat az autóban, különösen olyan helyen ne, ahol nagyon látszik.

Ha hosszabb időre meg kell állnod, vagy a piros lámpánál várakozol, mindenképp húzd fel az ablakokat és zárd be az ajtókat.

Miután bezártad az autót ellenőrizd az összes ajtót és a csomagtartót is.

Légy gyanakvó azokkal az idegenekkel szemben, akik közelednek az autódhoz és furcsán viselkednek. Ha úgy érzed, hogy valami baj van, jobb, ha nem hagyod nyitva a kocsi ajtaját.