KeződoldalÉrdekességek7 teljesen hétköznapi dolog, ami sokkal veszélyesebb, mint azt bárki is gondolta...

7 teljesen hétköznapi dolog, ami sokkal veszélyesebb, mint azt bárki is gondolta volna

-

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy adott tevékenység, szokás mennyire veszélyes és mennyire nem. Előfordul, hogy valaki teljesen ártalmatlannak gondol egy cselekvést, majd kiderül, hogy annak is megvannak a maga veszélyei. Gondoltad volna, hogy egy olyan gyanútlan tevékenység, mint a hólapátolás, akár szívleálláshoz is vezethet, vagy a hot dog evés milyen károkat okozhat a gyermekeknél? Nem igaz? Ne aggódj sokan vagyunk így, viszont a mostani posztunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk nektek a leghétköznapibb dolgok valódi veszélyeit.

1, Burgonya

Amikor burgonya betakarítási szezon van, akkor az emberek általában faládákba, rekeszekbe gyűjtik azokat majd egy sötét, hűvös pincébe helyezik őket, amivel csak az a probléma, hogy a szőlőhöz hasonlóan a burgonya is szén-dioxid gázt szabadít fel az erjedés során, ami veszélyes az ember egészségre és akár még halálhoz is vezethet.

Erről sokan nem tudnak pedig kellene. A burgonyák erjedésekor elég sok tiolok, szén-dioxid és metán szabadul fel. Az úgynevezett tiolnak nagyon kellemetlen és orrfacsaró szaga, nem utolsó sorban pedig mérgező is. Szén-dioxiddal keveredve pedig még veszélyesebb, így a gyanútlan emberek nem is sejtik, hogy mibe sétálnak le.

2, Dezodor

Újabb hétköznapi termék melynek veszélyeiről sok embernek nincs tudomása. Az Egyesült Államokban egy tinédzser életét vesztette 1998-ban mert túlságosan sok dezodort használt. A pubertáskornak köszönhetően egyre jobban és egyre többet izzadt és ez nagyon zavarta őt, ezért mindig a fürdőszobába illetve kis szobájába zárkózva fújta tele magát. A fiú egyik pillanatról a másikra szívrohamot kapott és elhunyt. Miután felboncolták kiderült, hogy 10-szer annyi propán és bután van a vérében, mint kellene. Ezek az anyagok egyfajta hajtóanyagként funkcionálnak a dezodoros palackoknál.

3, Étel és ital automaták

Statisztikai szemmel nézve az étel és ital automaták sokkal több emberrel végeznek, mint a cápák. Kutatások szerint 1978-1995 között összesen 37 esetről számoltak be, mely során automaták végeztek egy emberrel. Éves szinten ez kb. 2,18 esetet takar. A cápatámadások aránya ennél kevesebb. 1994-2004 között összesen 6 esetről számoltak be, mikor cápák ontották ki egy ember életét. Ez éves szintre lebontva nagyjából, 0,6 eset.

2002-2015 között kb. 1730 ember került kórházba vagy szenvedett el valamilyen sérülést, melyet automata okozott. Persze az ilyen balesetek fő okozói többnyire az emberek, mikor a termékkiadó nyílásokban kotorásznak vagy ütögetik, rugdossák, döntögetik a gépet. A legtöbb sérülés általában fejen éri az embereket.

4, Szárítógép

Statisztikai adatok alapján csak az Egyesült Államokban éves szinten 3000 lakástűzről számolnak be a helyi tűzoltók. Ebből minden ötödik halállal végződik. Eme gépek képesek pillanatok alatt továbbterjeszteni a tüzet és akár az egész házban képes óriási károkat okozni. Előfordul, hogy az embereket olyan váratlanul éri a dolog, hogy nem is tudnak kimenekülni a házból, lakásból. A tűzoltók szerint ez azért fordul ennyiszer elő, mert a szárítógépet tartó emberek nem tartják be a karbantartási előírásokat és tisztítási szabályokat. Az is kiderült, hogy a legtöbb tűz január környékére esik.

5, Bútorok

Az Egyesült Államokban 2000 és 2016 között 195 esetről számoltak be, mikor egy bútor okozott halálos kimenetelű balesetet. Sajnálatos módon a legtöbb baleset a hat éves vagy annál fiatalabb gyermekeket érintette. A szülők mindent megtesznek, hogy a gyerek ne tudjon olyan dolgokhoz hozzáférni, melytől baja lehet, gondolunk itt vegyszerekre, konnektorokra, háztartási eszközökre…stb. Viszont arra már kevesebb figyelmet fordítanak, hogy a bútorok jól vannak-e rögzítve, jól össze vannak-e szerelve és a többi. Minden 17. percben történik egy bútorral összefüggésben lévő baleset az Egyesült Államokban.

6, Hot Dog

Statisztikai adatok alapján éves szinten nagyjából 10 ezer riasztást kapnak a mentők, 14 vagy annál fiatalabb korú gyermek fulladásához. Minden 77. esetnek végzetes kimenetele van és ezek 17%-ért a hot dog a felelős.

7, Hólapátolás

Kutatások alapján 1990-2006 között körülbelül 1647 esetről számoltak be, mikor a hólapátolás végzetes kimenetelű volt. A legtöbb embernek csak úgy leállt a szíve lapátolás közben és a mentősök már nem tudták megmenteni.

Egy szakértő csapat felboncolta az elhunyt embereket, hogy rájöjjenek mégis mi okozta a szívleállást. Voltak köztük olyan férfiak, akik bőven erejük teljében voltak és még nagyon sokáig élhettek volna. Rájöttek, hogy a megemelkedett pulzussal és vérnyomással nem is lett volna baj, ám a hideg levegő miatt az artériák nem tudtak megfelelően kitágulni és ez okozta a szívleállást.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...