7 teljesen hétköznapi dolog, ami sokkal veszélyesebb, mint azt bárki is gondolta volna

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy adott tevékenység, szokás mennyire veszélyes és mennyire nem. Előfordul, hogy valaki teljesen ártalmatlannak gondol egy cselekvést, majd kiderül, hogy annak is megvannak a maga veszélyei. Gondoltad volna, hogy egy olyan gyanútlan tevékenység, mint a hólapátolás, akár szívleálláshoz is vezethet, vagy a hot dog evés milyen károkat okozhat a gyermekeknél? Nem igaz? Ne aggódj sokan vagyunk így, viszont a mostani posztunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk nektek a leghétköznapibb dolgok valódi veszélyeit.

1, Burgonya

Amikor burgonya betakarítási szezon van, akkor az emberek általában faládákba, rekeszekbe gyűjtik azokat majd egy sötét, hűvös pincébe helyezik őket, amivel csak az a probléma, hogy a szőlőhöz hasonlóan a burgonya is szén-dioxid gázt szabadít fel az erjedés során, ami veszélyes az ember egészségre és akár még halálhoz is vezethet.

Erről sokan nem tudnak pedig kellene. A burgonyák erjedésekor elég sok tiolok, szén-dioxid és metán szabadul fel. Az úgynevezett tiolnak nagyon kellemetlen és orrfacsaró szaga, nem utolsó sorban pedig mérgező is. Szén-dioxiddal keveredve pedig még veszélyesebb, így a gyanútlan emberek nem is sejtik, hogy mibe sétálnak le.

2, Dezodor

Újabb hétköznapi termék melynek veszélyeiről sok embernek nincs tudomása. Az Egyesült Államokban egy tinédzser életét vesztette 1998-ban mert túlságosan sok dezodort használt. A pubertáskornak köszönhetően egyre jobban és egyre többet izzadt és ez nagyon zavarta őt, ezért mindig a fürdőszobába illetve kis szobájába zárkózva fújta tele magát. A fiú egyik pillanatról a másikra szívrohamot kapott és elhunyt. Miután felboncolták kiderült, hogy 10-szer annyi propán és bután van a vérében, mint kellene. Ezek az anyagok egyfajta hajtóanyagként funkcionálnak a dezodoros palackoknál.

3, Étel és ital automaták

Statisztikai szemmel nézve az étel és ital automaták sokkal több emberrel végeznek, mint a cápák. Kutatások szerint 1978-1995 között összesen 37 esetről számoltak be, mely során automaták végeztek egy emberrel. Éves szinten ez kb. 2,18 esetet takar. A cápatámadások aránya ennél kevesebb. 1994-2004 között összesen 6 esetről számoltak be, mikor cápák ontották ki egy ember életét. Ez éves szintre lebontva nagyjából, 0,6 eset.

2002-2015 között kb. 1730 ember került kórházba vagy szenvedett el valamilyen sérülést, melyet automata okozott. Persze az ilyen balesetek fő okozói többnyire az emberek, mikor a termékkiadó nyílásokban kotorásznak vagy ütögetik, rugdossák, döntögetik a gépet. A legtöbb sérülés általában fejen éri az embereket.

4, Szárítógép

Statisztikai adatok alapján csak az Egyesült Államokban éves szinten 3000 lakástűzről számolnak be a helyi tűzoltók. Ebből minden ötödik halállal végződik. Eme gépek képesek pillanatok alatt továbbterjeszteni a tüzet és akár az egész házban képes óriási károkat okozni. Előfordul, hogy az embereket olyan váratlanul éri a dolog, hogy nem is tudnak kimenekülni a házból, lakásból. A tűzoltók szerint ez azért fordul ennyiszer elő, mert a szárítógépet tartó emberek nem tartják be a karbantartási előírásokat és tisztítási szabályokat. Az is kiderült, hogy a legtöbb tűz január környékére esik.

5, Bútorok

Az Egyesült Államokban 2000 és 2016 között 195 esetről számoltak be, mikor egy bútor okozott halálos kimenetelű balesetet. Sajnálatos módon a legtöbb baleset a hat éves vagy annál fiatalabb gyermekeket érintette. A szülők mindent megtesznek, hogy a gyerek ne tudjon olyan dolgokhoz hozzáférni, melytől baja lehet, gondolunk itt vegyszerekre, konnektorokra, háztartási eszközökre…stb. Viszont arra már kevesebb figyelmet fordítanak, hogy a bútorok jól vannak-e rögzítve, jól össze vannak-e szerelve és a többi. Minden 17. percben történik egy bútorral összefüggésben lévő baleset az Egyesült Államokban.

6, Hot Dog

Statisztikai adatok alapján éves szinten nagyjából 10 ezer riasztást kapnak a mentők, 14 vagy annál fiatalabb korú gyermek fulladásához. Minden 77. esetnek végzetes kimenetele van és ezek 17%-ért a hot dog a felelős.

7, Hólapátolás

Kutatások alapján 1990-2006 között körülbelül 1647 esetről számoltak be, mikor a hólapátolás végzetes kimenetelű volt. A legtöbb embernek csak úgy leállt a szíve lapátolás közben és a mentősök már nem tudták megmenteni.

Egy szakértő csapat felboncolta az elhunyt embereket, hogy rájöjjenek mégis mi okozta a szívleállást. Voltak köztük olyan férfiak, akik bőven erejük teljében voltak és még nagyon sokáig élhettek volna. Rájöttek, hogy a megemelkedett pulzussal és vérnyomással nem is lett volna baj, ám a hideg levegő miatt az artériák nem tudtak megfelelően kitágulni és ez okozta a szívleállást.

Add Comment