KeződoldalEmberek7 tény az emberről, amit csak az antropológusok tudnak

7 tény az emberről, amit csak az antropológusok tudnak

-

Ha meghalljuk azt a szót, hogy antropológus, általában valamilyen bűnügyi sorozat jut az eszünkbe. Az antropológus az a személy, aki tüzetesen megvizsgálja az emberi csontokat és azokból kideríti az egyén halálának okát. Emellett pedig, a régi korok emberének életmódjába is betekintést enged.

Az antropológia ugyan rendkívül tág tudomány, aminek tárgya az ember. Vannak olyan ágai, amik az élő emberekkel foglalkoznak, mint a kulturális vagy részben a biológiai antropológia.

Egy szó, mint száz, az ember csontjainak vizsgálatából számtalan izgalmas és érdekes dologra fény derül. Cikkünkben elárulunk hét tényt az emberről, amit csakis az antropológusok tudhatnak.

A természetes szelekció folytatódik.

Az amerikai tudósok összehasonlították a hosszú életet élő emberek DNS-ét és az őseik közepes és alacsony élettartamát. A kutatásból kiderült, hogy a hosszú ideig élőknek kevésbé károsodnak a génjei, vagyis az evolúció igyekszik csökkenteni a rossz genetikai hordozók számát.

Az európai tudósok azt is elárulták, hogy a természetes szelekció szerepe nőtt. Az emberek ugyanis, gyakran választanak partnert társadalmi státuszuktól függetlenül, így a géneknek nagyobb lehetősége van a kombinációra.

Kopoltyú

Az állkapcsunk, a gégénk, a légcső porc, a középfül része, a mandula, membrán és a légző izmok a kopoltyúból fejlődtek ki. Ennek köszönhetően lélegzünk, hallunk, nyelünk és beszélünk. Vannak embereknek, akiknek egy kis lyuk van a fülük felső részén. A biológusok szerint ez a kopoltyú maradványa.

Őseink nem voltak buták, sőt, talán nálunk is okosabbak voltak.

Az elmúlt 25 ezer évben az emberi agy átlagos térfogata csökkent. Ez egy nagyon egyszerű okkal magyarázható, miszerint az ember intelligenciája is csökkent. Őseink a mainál sokkal nehezebb körülmények között éltek, ezáltal sokkal több információval is rendelkeztek a körülöttük lévő világról és a túlélésről is. Napjainkban jóval kevesebb dologra kell emlékeznünk, hisz rendelkezésünkre áll az internet, ami szinte minden számunkra lényeges információt tartalmaz.

A szépségideálok befolyásolják az evolúciót.

A 18. század közepén élő holland katonák magassága átlagosan 165 centiméter volt, ezáltal pedig, jóval alacsonyabbak voltak, mint a többi európai országban élő férfi társuk. 150 év alatt a holland férfiak húsz centiméterrel lettek magasabbak, így most már a világ egyik legmagasabb embereivé váltak. A nők úgy vélik, hogy a magas férfiak sokkal vonzóbbak, sőt, egy tanulmány szerint a holland férfiaknak több gyermeke van, mint magas honfitársaiknak.

A bölcsességfogak betegségei az evolúció eredménye.

Az amerikai antropológusok arra a következtetésre jutottak, hogy az ember állkapcsa kisebb lett miután a háziasított kecskék tejtermékeit kezdte fogyasztani. Ezek hatalmas változást okozták az étrendben, ugyanis az embereknek nem kellett annyit rágniuk. Ez a folyamat azonban, túl gyorsan történt, így a fogaknak nem volt elég ideje alkalmazkodni az emberi arc új alakjához. Ez a magyarázat arra, hogy a bölcsességfogak gyakran kellemetlenségeket okoznak nekünk. Mivel a szánk túl zsúfolt lett tőlük, sokszor helytelenül is nőnek ki.

Főzés, pók

A táplálék elfogyasztása előtt a pók nyállal borítja be áldozatát, ami lebontja a fehérjéket. A pók csak ezt követően fogyasztja el zsákmányát. Biológiai szempontból mi, emberek valami hasonlót csinálunk, amikor főzünk.

Az ember irányítja a saját evolúcióját.

Scott Solomon, az evolúciós biológia professzora úgy véli, hogy a következő logikus lépés a gének megváltoztatása lesz az emberi embriókban. Azt mondja, a szerkesztett géneket a jövő nemzedékének adják tovább. Amikor pedig, ez megtörténik, a történelem első olyan faja leszünk, aki irányítani tudja majd a saját evolúcióját.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...