KeződoldalÉrdekességek8 abszurd középkori trend, amiről soha senki nem gondolta volna, hogy visszatér

8 abszurd középkori trend, amiről soha senki nem gondolta volna, hogy visszatér

-

Sokszor hangoztattuk már, hogy a szépség szubjektív, mivel minden ember ideálja más és más ebből kifolyólag pedig nem lehet mindenkinek megfelelni. Sokan azt gondolják, hogy a nők csak az utóbbi időben kaptak rá arra, hogy minél tökéletesebbnek mutassák magukat mások előtt, ez viszont nagy tévedés. Már a középkorban is voltak olyan nemesi származású hölgyek, akik megszállottan ragaszkodtak bizonyos szépségideálokhoz, “trendekhez”. Voltak, akik nem bírták elviselni, hogy a homlokukon is vannak picike szőrpihék, de olyan is volt, aki mérgező növény levét csepegtette a szemébe, hogy az úgy tündököljön, mint égen a csillag. És ezek még nem tartoznak a legmeghökkentőbb dolgok közé amiket azért tettek, hogy szépek legyenek. Mostani posztunkban olyan középkori szépségtrendeket hoztunk el, amiről soha senki nem gondolta volna, hogy visszatér a divatba.

1, Róka szemek

A róka formájú szemek már a középkorban is nagyon népserűek voltak. Egyszerűen odavoltak az ilyen szemekkel megáldott nőkért. Mivel nem mindenkinek adatot meg, hogy ilyen szemmel szülessen ezért a smink erejére támaszkodtak. Persze akkoriban tilos volt sminkelni, így kifinomult módszerekkel próálták elérni ezt a hatást. Például kiszedték szemöldöküket, szemöldöküket, szempillájukat, sőt olyan fájdalmas dolgokat tettek magukkal, melyek arcödémához vezettek. Ennek fényében az arc feldagadt, a szem összeszűkült és voilá megvolt a róka szem.

2, Duzzadt arc, álmos tekintet

Az enyhén felpüffedt kerek arcot nagyon vonzónak tartották a középkorban. Az úgynevezett Arany Hordában (mongol állam volt a mai Délnyugat-Oroszország, Ukrajna és Kazahsztán területén, mint a Mongol Birodalom részbirodalma) elképesztő ereje volt egy ilyen arccal rendelkező nőnek. Nagyban befolyásolta persze ezt Marco Polo történetei, amit akkor mesélt el, miután visszatért Kínából. Leírta, hogy az ottani nők mennyire gyönyörűek.

A legtöbb modern lány felhúzza a száját és egy kicsit álmos tekintetet vág, illetve szándékosan hunyorít szemeivel. Ezt persze lencsevégre kapja, majd tölti is fel a közösségi oldalakra. Ilyet csinál például Billie Eilish és Dua Lipa is. Ezen kívül a világot elég régen magával ragadta az ázsiai stílus, s az ilyen jellegű lányokat tartják a legszebbnek.

3, Kifejező, csillogó szemek

A lányok kontaktlencséket tesznek a szemükbe, hogy még csillogóbbá váljon tekintetük. Persze ez nem elég, megfelelő filtert is kell tenni a képre, hogy elérjék a kívánt hatást. Régen a nemes származású hölgyek ettől sokkal veszélyesebb módszerhez folyamodtak. A szemükbe belladonna (nadragulya) levet csepegtettek, ami nagyon mérgező volt, ám ez képes volt kitágítani a pupillákat és megcsillogtatni a szemet. Ettől optikailag nagyobbnak tűnt a szemük. Érdekesség: pontosan ez az oka annak, hogy olaszul a belladonna gyönyörű nőt jelent.

4, Természetes smink

A természetes sminket, smink nélküli sminkelésnek is nevezik, mely manapság egyre nagyobb divatnak örvend a hölgyek körében. Ilyenkor használhatsz egy tonna kozmetikai terméket ám végül egy alapos arcmosással kell a műveletet befejezni.

Régen, például a középkorban a nőknek teljesen természetes megjelenésűnek kellett lenniük és szigorúan tilos volt neki a sminkek használata. Viszont a nők leleményességének hála, sikerült nem látható, természetes termékek használatával javítani a megjelenésükön. Például citromlével fényesebbé tették ajkukat, a spéci főzetekkel pedig elfedték tökéletlenségeiket.

5, Microblading tetoválás

A 2000-es években nagyon sok fiatal hölgy tette le voksát a szemöldök tetoválás mellett, hogy korrigálják, helyreállítsák, rendezettebbé tegyék a megjelenésüket. A középkorban élő nők is szerettek volna rendezett külsőt, ezért leborotválták szemöldöküket, majd rágcsálók szőrzetével állították helyre azokat. Később ugyanerre a célra használták az emberi hajat.

6, Hajhosszabbítás

A régi korok asszonyai, hölgyei, ladyjei is kísérleteztek a hajhosszabbítás “tudományával”. Az akkori egyházak nagyon elítélték a parókák viselését, ám sokan ennek ellenére is hordták. Akkoriban a haj nagyon drága volt, ám a nemesi hölgyek mindent elkövettek annak érdekében, hogy gyönyörű hosszú hajuk legyen. Ezért bármennyit fizettek volna és bizony perkáltak is.

7, Szőrtelenítés

Szintén a középkorban élő hölgyek fontosnak tartották, hogy minden nem kívánatos szőrt eltávolítsanak… még a homlokon lévő szőrt is. Igen, jól olvasod. Ők nem érezték hasznát azoknak a pihéknek. Tökéletesen sima és selymes bőrre vágytak, így speciális szőrtelenítő masszákat, pasztákat kevertek, melynek segítségével megszabadultak a makacs szőrszálaktól. Ezeket a pasztákat többnyire oltatlan mészből és ecetből készítették el.

8, Eper szőke hajszín

Az eper szőke színű haj ma az egyik legnépszerűbb hajszín a világon. Viszont ez a divat nem mostanikeletű ugyanis régen is nagy népszerűségnek örvendett a nők körében. Akkoriban persze sokkal nehezebb volt átfesteni a hajat, ezért inkább opál színű nyakláncokat aggattak nyakukba. Tökéletesen meg voltak győződve arról, hogy ettől az ékszertől szőkébbnek tűnik a hajuk, így két kézzel kapkodtak utána. Később kiderült, hogy az opál balszerencsével jár és további fél évszázadon keresztül kiesett a kedvenc drágakövek közül.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...