KeződoldalÉrdekességek8 dolog, amiben teljesen különböznek az angol házak az általunk megszokottól

8 dolog, amiben teljesen különböznek az angol házak az általunk megszokottól

-

Mit tudunk az angolokról? Szeretnek teát inni és az egész szigeten az út rossz oldalán közlekednek az autóikkal. 🙂 Egyébként tényleg szeretnek teázni. Naponta 165 millió csésze teát fogyasztanak el, ami egy gigászi mennyiség. Pláne, hogy tejjel isszák, ami nekünk magyaroknak meglehetősen furcsa. Nem szokás nálunk tejet rakni a teába. Na persze nem csak a teakultúrája teszi ezt az országot különlegessé. Ahogy a Blöff című filmben is mondják: “Rossz kaja, még rosszabb idő, *****Mary Poppins…LONDON!”. Nyilván nem áll módunkban megbántani egyetlen angolt sem, de azért meg leszögezhetjük, hogy vannak eltérő dolgok náluk.

Mutatunk ebből egy válogatást.

A fürdőszobákban nincs aljzat
A törvény szerint csak abban az esetben lehet aljzatot felszerelni a fürdőszobában, ha a kimenet és a fürdőkád vagy zuhanytálca távolsága legalább 3 méter. Mivel a legtöbb brit fürdőszoba kicsi, ezért nincs lehetőség beszerelni ilyet. A mosógépek rendszerint a konyhában vannak.

Nem szeretik a klímát
Ennek oka, hogy Nagy-Britanniában nincs olyan kánikula, ami indokolttá tenné a klíma használatát. Nekik bőven elég, ha kinyitják az ajtót vagy az ablakokat. Sokkal népszerűbbek náluk ezek a kisebb ventilátorok.

Népszerűek a kiugró ablakok
Az öböl ablak több téglalap alakú ablakból áll. Rendszerint háromból. Ez kiemelkedik a ház fő részéből. Náluk ez egy hagyományos kialakítás és az előnyük, hogy sokkal több fényt adnak, mint a normál ablakok.

Szőnyegek! Szőnyegek mindenütt!
A konyhát leszámítva mindenütt szőnyeg borítja a házukat. Még a lépcsőkön is. Leginkább a csúszás megakadályozása végett. Még a fürdőszobákban is használják őket, ami sok bajjal jár. Nedves lesz és nehezen szárad ki. A szőnyegek tisztítása meg egy külön procedúra. De…hát ez a hagyomány.

A garázsokban nem az autót tárolják
Kis autóik voltak, ezért kis garázsokat építettek. A modern, nagyobb kocsik egyszerűen nem férnek bele. Ezért sok esetben a garázs már inkább csak egy tárolóként funkcionál.

Postaládák
Többféle postaláda van náluk, de nagyon népszerű az ajtókon lévő levélbedobó nyílás. Ilyet mi, magyarok inkább csak a filmekben látunk. Egyébként állításuk szerint nem kényelmes ez a megoldás. Főleg, ha kutya is van a házban. Gyakran szétmarcangolják a postás által bedobott újságot.

Ajtók
Teljesen egyértelmű, hogy kényelmesebb megoldás, ha az ajtók kifelé nyílnak. Legfőképpen helytakarékosság miatt. A régi angol házakban befelé nyílnak. Ennek oka, hogy a lakásoknál ne látszódjon már messziről, ha egy ajtót kinyitnak. A privát szférát próbálták ezzel is megőrizni. A kifelé nyíló ajtóknál a zsanér kívül helyezkedik el, ami betörésbiztonsági szempontból nem a legbiztonságosabb megoldás. Na meg persze egy nagyobb bevásárlás során, könnyebb belökni egy ajtót, mint húzni.

“Malacorr”
Náluk három tűs csatlakozókat használnak. Szerintük az a biztonságosabb. Rendszerint van ezeknek a kimeneteknek egy külön kapcsolója is, melyet ha elfelejtenek bekapcsolni, akkor bizony a telefonjuk éhes marad. Náluk egyébként 110 Volt a hálózati feszültség.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezt is olvasd el