KeződoldalÉrdekességek8 dolog, amiről már mindenki hallott, de még senki sem látta

8 dolog, amiről már mindenki hallott, de még senki sem látta

-

Rengeteg dolgot hallunk a tévében, illetve egy halom dologra hivatkozunk úgy, hogy igazából nem is tudjuk pontosan, hogy néz ki. Ezek a mindennapi életünk részei. Legalábbis említés terén. Ideje lerántani a leplet róluk és tiszta vizet önteni a pohárba. Cikkünk után mindenki pontosan tudni fogja, hogy miként kell gondolni ezekre a dolgokra. Lesz itt őslény, dns, fekete doboz stb. Ezek nagy részét nem látjuk…és nem is fogjuk, de ha már ennyiszer halljuk, akkor illik tudni, hogy néz ki. Figyeljetek csak!

Tudod, hogy néz ki egy fekete doboz?
A repülőgépen található egy adatrögzítő (az újabb gépeken már több is). Ez több dolgot rögzít. A műszerek értékeit, és a rádióbeszélgetéseket is. Fekete doboznak hívják, de valójában inkább sárgás. A feltűnő színe miatt könnyebben meg lehet találni a repülőgép roncsai között egy baleset után. Megerősített anyaga ellenére sok esetben megsérül, vagy csak nem találják. A modernebb gépeken ha kritikus értékeket észlelnek a műszerek, akkor katapultálódik az adatrögzítő, még a feltételezett becsapódás előtt. Fekete doboz nevet vélhetőleg azért kapta, mert sötét titkokat rejt, továbbá egy baleset után, a roncsok alól előkotort műszer fekete a koromtól.

Tudod, hogy néz ki a DNS?
Mindenki tisztában van azzal, hogy néz ki a híres DNS-spirál, de kevesen tudják, hogy a molekula hossza miatt szabad szemmel is megfigyelhető. Egy eljárás után a DNS szálak-csomós formát vesznek fel, amelyek egy nyárs köré tekerhetők vagy rostos anyaggá száríthatók, ahogy a fotón is látszik.

Tudod, hogy mi az a Masztodon?
Sokan a mamutok ősének tekintik. Valójában ez tévedés. A masztodon egy külön faj volt, külön családon belül. A hasonlóság az agyar és, hogy az ormányosok rendjébe tartozik. Amiért említést teszünk róla az az, mert rengeteg ormányos-szőrös állat képét látni a filmekben, képeken. Nem mind mamut. Sok esetben masztodon és a kettő nem ugyanaz.


Hol van Gibraltár?
Gibraltár egy brit tengerentúli terület, amely az Ibériai-félsziget déli részén található, és határos Spanyolországgal. Ez egy nagyon érdekes hely: egy földdarab, amelynek területe mindössze 6,6 négyzetkilométer, ahol angolul beszélnek, fontban fizetnek, és Afrikát láthatjuk a Gibraltári-szoroson túl. Gibraltár Európában az egyetlen hely, ahol a majmok vadon élnek.

Hogy néz ki egy bitcoin?
A bitcoin egy egyedülálló,digitális pénznem. 2011 óta a Casascius Bitcoin Mint cég készít készpénzt belőle. Az érméken cím és kulcs található egy hologram alatt. 2010-ben 10.000 bitcoin értéke 7.000 forintnak megfelelő összeg volt. Ma egyetlen egy bitcoin értéke több, mint 5.000.000 Forint. Kicsit megugrott az árfolyama. Bárcsak vettünk volna belőle egy párat anno…

Hogy néz ki egy elefánt farka?
Nem láttál még ilyet? Na majd most. Hosszú fekete sörték borítják. Olyan, mint egy ecset. Az afrikai népek karkötőt készítenek ezekből a hosszú szőrszálakból.

A nagy hadronütköztető
Ez a világ legnagyobb kísérleti létesítménye. Genf közelében található, Svájc és Franciaország határában. Fentről nem látható, mivel a felszín alá építették. Ez egy 27 km hosszú zárt csőrendszer, amelyben az elemi részecskéket felgyorsítják és összetolják, hogy láthassák a bomlásukat. Vannak kisebb gyűrűk is a gyorsulás kezdeti szakaszaihoz is.

Mekkora egy tarantula?
Egy nagy, szőrős pókot látva egyből a tarantula elnevezés ugrik be. Valójában a tarantula egy sokkal kisebb pók. Eurázsia déli részén él és a csípése legfeljebb fájdalmas, mint halálos. Volt egy időszak, amikor minden veszélyes pókot tarantulának hívtak. Ez ragadhatott a köztudatban.

Mennyi egy hordó olaj?
Az amerikaiak az olaj mértékegységét hordóban határozzák meg. Egy hordó olaj, az 158,987 liter.

Licencelt Adobe termékek
Nem szeretnénk semmire sem célozni… csak ha még valaki nem látott volna ilyet. 🙂

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezt is olvasd el