KeződoldalÉrdekességek8 dolog, amit talán nem tudtál a szeplőkről

8 dolog, amit talán nem tudtál a szeplőkről

-

A szeplőkkel kapcsolatban eltérnek a vélemények, ugyanis van, aki nagyon dögösnek tartja, míg olyan is van, aki szabadulna tőle. A szeplő pusztán esztétikai dolog, mivel a bőr ilyen típusú elszíneződése az egészségre teljesen veszélytelen.

A szeplő, vagyis ephelis leggyakrabban az arcon jelenik meg, de emellett előfordul a vállon, a nyakon, a mellkason, a karokon, valamint a hát felső részén is. Az apró foltok tavasztól őszig láthatók a leginkább, de télen is feltűnnek, ha bőrünk napsütéssel érintkezik. A szeplő nem más, mint egy enyhe festékzavar, Színük barnás, átmérőjük kisebb, mint fél centiméter, általában szimmetrikusan helyezkednek el és belesimulnak a bőr felszínébe.

A szeplők tulajdonképpen azt jelzik nekünk, hogy napon tartózkodásban mindig tartsunk mértéket, használjuk napfényvédő krémeket. Manapság pedig, már léteznek orvosi elhalványító eljárások is, de gyógynövényeket, gyümölcsöket és zöldségeket is alkalmazhatunk, mint természetes halványítót.

Mi okozza a szeplőket?

Nos, a válasz rendkívül egyszerű. Egy MC1R-nek nevezett gén felelős a szeplők kialakulásáért. Ez a gén eldönti, hogy bőrünk milyen melanint termel. Ha aktív, akkor a bőr sötétebb lesz, ha inaktív, akkor világosabb, a rajta megjelenő foltok pedig, vöröses színűek.

Mik is valójában a szeplők?

Melanin klaszterek, amik a napsugárzástól függően jönnek és mennek. Ez azt jelenti, hogy nyáron, amikor sokkal erősebb a fény és az UV-sugárzás, akkor jobban láthatók, míg télen elhalványulnak. Fényvédő krémekkel (naptej, napolaj) viszont, elhalványíthatók. Az idősebbeknél előforduló májfoltok szintén szeplők, a különbség viszont az, hogy azok nem halványulnak el.

A szeplők nem okoznak rákos megbetegedést.

Az, hogy a szeplők rákot okozhatnak vagy növelik annak kockázatot, egy tévhit. Ezek az apró foltok ugyanis, soha nem válnak rákos sejtekké. Mindig laposak maradnak és csak színük erőssége változik. A bőrrák leginkább szabálytalan alakú anyajegyeknél alakul ki.

A szeplők a napérzékenységet jelzik.

A szeplők mutatják a bőr érzékenységét és reakcióját a napfény hatására. A napérzékenység viszont, vezethet rákhoz, de nem a szeplőkön keresztül, így ezzel is nagyon vigyázni kell. A napallergiai rendkívül veszélyes is tud lenni.

Senki nem szeplőkkel jön a világra.

Mint már említettük, a gének határozzák meg, hogy szeplősek leszünk-e vagy sem. Ez azonban, nem azt jelenti, hogy vele születünk. Mivel az anyaméhben nem érintkezünk napfénnyel, a szeplők kialakulásának esély nulla. A legtöbb esetben kisgyermekkorban, de előfordulhat, hogy pubertás korban alakulnak ki.

Nem minden vörös hajú ember szeplős.

A szeplők gyakran társulnak a sápadt, halvány bőrrel, ezért feltételezik sokan, hogy a vörös hajú emberek szeplősek. Ugyanakkor ők nem feltétlenül annyira sápadtak, így a szeplő sem alakul ki mindegyiküknél. Nagyjából öt vörös hajú emberből négy lesz szeplős, a maradék egy pedig nem, mert MC1R-génje nem aktív.

A középkorban a szeplők az ördög jelei voltak.

Ha egy nő szeplős volt a középkorban, akkor azt tartották róla, hogy ördög jeleit viseli. Ezért boszorkánnyá nyilvánították és olyan próbára tették, ami biztosan a halálához vezetett. Ugyanakkor azok a férfiak, akik szintén szeplősek voltak, semmilyen büntetést nem kaptak, őket nem tartották az ördög képviselőinek.

Hogyan lehet megszabadulni a szeplőktől?

Azt már tudjuk, hogy mielőtt kimennénk a szabadba, fényvédő krémet kell használnunk, de alapvetően kerülnünk kell a napfényt is. Ha van rá lehetőséget, mindig árnyékos oldalon sétáljunk vagy vigyünk magunkkal esernyőt, ami megakadályozza, hogy fény érjen minket. Ugyanakkor lézeres eltávolításra is van lehetőség, bár a szakorvosok inkább az említett, egyszerűbb és kockázatmentes megoldásokat javasolják.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...