Nem is gondolnánk, hogy a svédek mennyire érdekes emberek. Különleges szokásaik vannak, mint például, szokatlan feltéttel rendelkező pizzákat részesítenek előnyben, egy bizonyos Jante törvény szerint viselkednek és nem szeretik a készpénzt, ezért mindig kártyát használnak fizetéskor. Ezeken kívül számos más dolog teszi őket különlegessé, amit mai cikkünkben be is mutatunk nektek.

Az első "eco" ország.

Svédország volt a legelső, aki lecserélte a rendes benzint bioüzemanyagra. Ezen kívül tökéletesen újrahasznosítják a szemetet melynek következtében úgy kell külföldről venniük a hulladékot, hogy áramot állíthassanak elő belőle. 


A bejegyzés megtekintése az Instagramon 

@scatalogger által megosztott bejegyzés,


Minden évben újjáépítenek egy szállodát.

A svédeknél van egy jégből készült hotel, ahol nem csak a falak hanem a berendezések is ebből készülnek. Ezt a hotelt, minden egyes évben december és április között felújítják. A legérdekesebb, hogy a szobák sosem néznek ki ugyanúgy, mert minden évben más művészek alakítják át. 


A bejegyzés megtekintése az Instagramon 

ICEHOTEL Sweden (@icehotelsweden) által megosztott bejegyzés,


Svéd mentalitás.

A svédek mentalitását 10 egyszerű pontban meg lehet fogalmazni, amit még Aksel Sandemose norvég és dán származású költő terjesztett el. Ez annyira elterjedt a svéd köztudatban, hogy gyakorlatilag e szerint a 10 pont szerint viselkednek.

Így szól a törvényük:

- Ne hidd, hogy különleges vagy.

- Ne hidd, hogy olyan vagy, mint mi.

- Ne képzeld azt, hogy okosabb vagy, mint mi.

- Ne hidd, hogy jobb vagy nálunk.

- Ne hidd, hogy többet tudnál, mint mi.

- Ne hidd, hogy fontosabb lennél, mint mi.

- Ne hidd, hogy jó vagy valamiben.

- Ne nevess rajtunk.

- Ne hidd, hogy bárki törődik veled.

- Ne hidd, hogy bármit is megtaníthatsz nekünk.

Hogy megértsük a törvényt elég elmennünk egy bevásárlóközpontba vagy étterembe és láthatjuk az embereken, hogy nem érdekli őket az anyagi helyzet, sőt nem próbálják azt bizonygatni, hogy másoknak mennyivel jobb életük van. 


A bejegyzés megtekintése az Instagramon 

Lasse Løkken Matberg (@lasselom) által megosztott bejegyzés,


Imádják a szokatlan pizzákat.

A svédek nagyon kedvelik a különleges ételeket, például nagyon szeretik a banános és kebabos alapú pizzákat.Személyes tér.

A svédek nagyon fontosnak tartják, hogy ne zavarjanak másokat sorban álláskor. Tisztelik a személyes teret, így náluk soha nem fogod megtapasztalni azt, hogy belemásznak a fenekedbe.Nemzeti szórakozás.

A Svéd fesztiválokon és karneválokon van egy bódé, ahol halakat kell hordóba dobni. Ha ügyes vagy és betalálsz még egy plüss figurát is nyerhetsz. 


A bejegyzés megtekintése az Instagramon 

Joshua Eli Young (@indiepepe) által megosztott bejegyzés,


Készpénzmentes fizetés.

A svédek nem szeretnek készpénzt használni, így még a nyilvános WC-k használatáért is bankkártyával lehet fizetni. Egyedi sajátosságuk, hogy a WC ajtók LED fényekkel jelzik, hogy foglalt vagy szabad. A piros a foglaltat a zöld pedig a szabad illemhelyeket jelöli. 


A bejegyzés megtekintése az Instagramon 

Ally (@crannberry81) által megosztott bejegyzés,


Miért volt olyan fura ruhája az ABBA zenekarnak?

Hogy ne kelljen adót fizetniük, fényes és extravagáns ruhát vettek fel a híres zenekarok tagjai, mert a svédek nem adóztatják meg azokat a ruhákat, amik teljesen eltérnek az átlag hétköznapi viselettől.