KeződoldalEmberek8 érdekes tény, amit nem is sejtettünk a férfiak testéről

8 érdekes tény, amit nem is sejtettünk a férfiak testéről

-

Az emberi test számtalan érdekességet hordoz magában. Sőt, azt is hozzá kell tennünk, hogy nemcsak a hölgyek teste rejtélyes, ugyanis az uraké is rejteget olyan dolgokat, amik még a pasik számára is ismeretlenek.

A nők és a férfiak sokban különböznek egymástól, ennek ellenére bizony vannak olyan dolgok, amelyek mindkét nemre jellemzőek. Bár a hölgyek tisztában vannak ezekkel, az uraknak eszükbe sem jutna, hogy mennyi mindenben hasonlítanak a nőkre. Bizonyos esetekben tünetek is megjelennek, de nem tulajdonítanak neki semmilyen jelentőséget. Hogy mire is gondolunk? Most eláruljuk!

Az erősebbik nem képviselőinek is vannak titkai, méghozzá olyanok, amiket többségünk nem is sejt. Sőt, talán azt is megkérdőjelezzük, hogy valóban igazak-e. Igen, igazak! Posztunkban érdekes tényeket árulunk el a férfiak testéről, amit nagy valószínűséggel még te sem tudtál.

Lassú öregedés

Fiatalságunk megőrzése egyenesen küldetésnek számít. Szeretnénk minél tovább megőrizni bőrünk rugalmasságát és szépségét. Az öregedés azonban, ha akarjuk, ha nem az életünk része. Ugyanakkor az urak arca sokkal tovább őrzi meg a fiatalos vonásokat, mint a hölgyeké. Ennek magyarázata pedig, rendkívül egyszerű. A férfiak bőre lassabban veszíti el a frissességért és a rugalmasságért felelős anyagot, a kollagént. Így később jelennek meg a ráncok, később ereszkedik meg a bőrük. Azt is hozzá kell tennünk, hogy mivel a férfiak kevésbé foglalkoznak bőrükkel és azzal, hogy megőrizzék fiatalosságukat, ezért a hölgyekkel szembeni előnyük gyakran odavész.

A férfiak is rendelkeznek tejtermelő mirigyekkel.

Meglepődtél? Nagy valószínűséggel mindenki. Nemcsak a nők képesek tejet termelni, hanem a férfiak is, ugyanis az ő mellükben is megtalálható minden ehhez szükséges mirigy. Mivel a szóban forgó mirigyek csatornái vakon végződnek, nem lennének képesek táplálni egy csecsemőt. Ugyanakkor azt is tudnod kell, hogy előfordulhat, hogy egy férfi melléből is folyik a tej, ezt a betegséget nevezzük prolaktinomának.

Kopaszodás, kopaszság

Sajnos megvan az esélye annak, hogy hajunk elhagy minket, mire megöregszünk. Nos, a kopaszodásra való genetikai hajlam, minden tévhit ellenében nemcsak az anya X-kromoszómáiból származik. Emellett még számos tényező játszik közre abban, hogy hajunk kihullik-e vagy sem.

Ha egy férfi édesapjának kihullik a haja, vagyis kopasz lesz, akkor hatvan százalékkal nagyobb az esélye, hogy fia is követni fogja őt ebben. A férfi hormonok befolyásolják a hajhagymákat, amik az új haj előállításának képességét szépen lassan elveszítik. A kopaszodás kockázatát növeli még az egészségtelen életmód és étrend, illetve a stressz is.

A férfiak is szenvednek premenstruációs szindrómától.

A premenstruációs szindróma a hölgyek számára egyáltalán nem ismeretlen fogalom. A férfiak egy jelentős része viszont, el sem tudja képzelni, hogy miről is van szó. Ugyanis, mindössze 26 százalékuk tapasztalja meg. Ők havi rendszerességgel görcsölnek, érzik magukat rendkívül fáradtnak, emellett zaklatottak és ingerlékenyek. Tüneteik teljesen megegyeznek a nőkével, mielőtt megjönne nekik a menstruációjuk.

Magzatként még még ők is nőneműek, legalábbis egy darabig.

Minden ember nőként kezdi meg életét. Az ember nemét az X és Y kromoszómák határozzák meg. Amennyiben a fogantatás során két X kromoszóma találkozik, akkor kislány, ha pedig, egy X és egy Y kromoszóma kapcsolódik egymással, akkor fiú gyermek születik majd. Ezt mindenki tanulta biológia órán, azt azonban már nem feltétlenül említették, hogy a várandósság első 5-6 hetében az Y kromoszóma inaktív. Ebből pedig az következik, hogy minden embrió lányként kezd el fejlődni.

Vékonyodó bőr

A férfiak bőre a tesztoszteron hormonoknak köszönhetően 25 százalékkal vastagabb, mint a hölgyeké. De ez az állapot a kor előrehaladtával megváltozik. Míg a hölgyek bőre egészen a menopauzáig ugyanolyan vastag marad, addig az uraké vékonyidni kezd.

Ádámcsutka

Mindenkiben felmerült már a kérdés, hogy a nőknek is van-e ádámcsutkája vagy csak a férfiaknak. Az ádámcsutka egy gégeporc, ami védelmet nyújt a gégének és hangszálainknak. Nos, mindkét nem rendelkezik ádámcsutkával, ám a növekedésben hatalmas eltérést mutat.

A serdülőkorig az ádámcsutka mérete mindkét nemnél azonos. Ám a tinédzserkorral a fiúk tesztoszteronszintje megemelkedik, ennek következtében pedig, ádámcsutkájuk is nőni kezd. A férfiak hangjában is nagy szerepe van, ugyanis az ádámcsutka méretétől függően, a férfiak hangja magasabb vagy mélyebb. Minél nagyobb ez a gégeporc, annál mélyebb a férfi hangja.

Színárnyalatok megkülönböztetése

Nem is gondolnánk, de az urak sokkal kevesebb színt különböztetnek meg, de nem tehetnek róla Nőként nagy valószínűséggel te is tapasztaltad már, hogy a párod és te ugyanazt a színt nézve nem ugyanazt az árnyalatot nevezitek meg. Nos, ez azért van, mert a retina kúpsejtjei határozzák meg a színérzékelést és az ehhez szükséges örökítő anyagot pedig, az X-kromoszóma hordozza. Tudjuk, hogy a nőknek kettő van belőle, ez pedig azt jelenti, hogy a kúpsejtek száma is kétszerese a férfiakénak. Így a színmegnevezések terén a pasik egy kis hátrányban vannak a hölgyekhez képest.

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...