KeződoldalEgészség8 érdekesség , amit biztosan te sem tudtál a nyelvedről

8 érdekesség , amit biztosan te sem tudtál a nyelvedről

-

A nyelvünk az egyik olyan szervünk, amelyet folyamatosan használunk, mégis igazán kevés figyelmet és törődést szentelünk neki. Pedig elengedhetetlen az emberi élet legalapvetőbb funkcióihoz, például étkezéshez és beszédhez , de ennél jóval többre is képes, mint gondolnánk. A nyelvünknek tulajdonképpen sokkal több trükk is van a tarsolyában. Sokan nem tudják, de például ez az egyik legrugalmasabb és legellenállóbb szerv az emberi testben.

Mi magunk is meglepődtünk, hogy egy ilyen közös szerv, amelyet minden nap használunk, mennyi meglepetést okozhat! Cikkünkben tehát olyan furcsa tényeket szeretett volna megosztani veled a nyelvünkről, amelyeket talán téged is érdekelhetnek.

  1.  A testünkben található többi izommal ellentétben, a nyelvünk soha nem fárad el.

Biztosan neked is eszedbe jutott már , hogy ha a nyelved valóban egy izom , akkor , hogy lehet , hogy sosem fárad el. Ellentétben a lábak vagy a karok izmaival, amelyek ha tartós fizikai megerőltetés után könnyedén elfáradnak és akár fájhatnak is, a nyelv képes kezelni az állandó mozgást, mert valójában 8 izomból áll. Emiatt rendkívül rugalmas, és talán ez lehet az oka annak is, hogy néhányunk soha nem unja meg az evést sem ?

2. Minden nyelv más és más.

Minden egyes nyelv más és egyedi., akárcsak az mint az ujjainknak, a nyelvünknek is megvan a maga egyed lenyomata, így akár személyazonosításra is használható. Elképzelésnek nem rossz , bár nem lehet túl kellemes, de működőképes. Te el tudnád képzelni, hogy a hüvelykujjad helyett helyett a nyelved segítségével igazold magad a repülőtéren vagy oldd fel a mobilod ?

3. Be tudod görbíteni a nyelved ?

A tudósok még a mai napig próbálnak logikus magyarázatot találni arra a tényre, hogy mi lehet annak a hátterében , hogy az emberek egy nagy százaléka képes arra, hogy elfordítva a nyelvét, különböző formákat kreáljon a nyelvéből, míg kisebb százalékuknak nem megy. A legfőbb érv e mögött azt sugallja, hogy az egész az emberi genetikára vezethető vissza, de végeztek olyan tanulmányokat is , ahol megfigyeltek olyan szülőket akik nem tudták megtenni, míg gyermekeik képesek voltak rá. Más tanulmányok szerint a beszélt nyelv is szerepet játszhat ebben. Bár még nem tudják biztosan megmondani, mitől függ ez a nagyszerű ajándék, de érdemes kipróbálnod neked is, hátha egy új parti trükköt vethetsz be a következő buli alkalmával.

4. A nyelv el nem fárad, de képes a hízásra.

Ahogy az első pontban elmondtuk, az emberi testtöbbi izma az állandó kimerültségben szenvedhet, ez alól azonban kivételt jelent a nyelv. Természetesen ez elgondolkodtathatja az egyes embereket, arról hogy ha nyelv folyamatos mozgásban van, akkor állandóan formában is marad . így nem lehetséges annak az elhízása, ez azonban téves feltevés , ugyanis a nyelv igenis képes az elhízásra. Ami a kialakulta után horkoláshoz és az alvás problémákhoz vezethet.

5. A nyelv nem érzékel különböző ízeket a különböző területeken.

David Hänig német tudós 1901-ben mutatta be doktori disszertációjának hibásfordítása révén került a közhiedelembe, hogy a nyelv különböző részein érzékeli az eltérő ízeket. Ezt azonban félreértették. Virginia Collings tudós 1974-ben megerősítette annak tényét, hogy a különböző ízeket a nyelv bármely része érzékeli. Ami területenként változik, az az érzékelés intenzitása. Egyébként az ízlelőbimbóink valójában a természet megoldásai az életünk védelmére, ugyanis ezek lehetővé teszik számunkra , hogy felismerjük a rossz vagy mérgező ételek az elfogyasztásuk előtt.

6. A nyelvünk önmagában azonba nem képes érezni és megkülönböztetni az ízeket.

A nyelv az ízérzést és nem az ízeket azonosítja. A kettő valójában nem ugyanazok. Próbálj meg úgy elfogyasztani egy cukorkát úgy, hogy eltakarod az orrod és a szemed. Nyelved azonosítani fogja, hogy amit elfogyasztottál édes, de nem tudja majd meghatározni pontosan, hogy csokoládé vagy eper íze volt-e, mivel az ízek megkülönböztetéséhez szükség van a szaglásunkra is.

7. A nyelvünk a leggyorsabban gyógyuló testrészünk.

Hányszor haraptad már el te is a nyelved? Valószínűleg számtalanszor, és feltűnt , hogy néhány perc múlva általában már el is felejtetted, hogy megtörtént. Ennek az az oka, hogy a nyálnak és a nyelvet alkotó szöveteknek köszönhetően ez az emberi test leggyorsabban gyógyuló része. Ennek ellenére nem javasoljuk , hogy ezt most kipróbáld otthon!

8. A nyelved színe árulkodik az egészségi állapotodról.

Ha nyelved szép egyenletes világos rózsaszínű, akkor gratulálunk valószínűleg a legjobb egészségi állapotodnak örvendhetsz! Ellenkező esetben ez azt is jelentheti, hogy érdemes orvoshoz fordulni egy gyors ellenőrzésre. A színek a különböző árnyalatai eltérő problémákra utalhatnak. Ha nagyon piros, akkor az bármi lehet, kezdve egy kisebb fertőzéstől a komolyabb szívproblémákig. A sárga gyomor- vagy májproblémákat, a fehér pedig kiszáradásra utalhat.

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...