KeződoldalÉrdekességek8 jógapóz, mely segít ellazítani a gerincet egy hosszú, fárasztó nap után

8 jógapóz, mely segít ellazítani a gerincet egy hosszú, fárasztó nap után

-

Azok az emberek, akik kénytelenek napi 8 vagy akár annál is több órát ülni, annak hátuk egy idő után felmondja a szolgálatot és kegyetlenül elkezd fájni. Ilyenkor fontos, hogy valamilyen mozgás érje a testet, ami átmozgatja és regenerálja az izmokat. Pontosan az ilyen problémákra alkalmasak a jógapózok, melyek képesek teljesen el és kilazítani az izmokat. Mostani posztunkban igyekeztünk ilyen jellegű gyakorlatokat gyűjteni.

1, Ülő saspóz

Ülj le a földre, és egy mély levegővétel után tedd a bal lábad a jobb fölé. A térdek minden esetben egymás fölött legyenek és húzd ki magad. Tartsd ezt a pózt néhány másodpercig, majd csináld meg a másik lábaddal is, vagyis, hogy a jobb legyen a bal fölött. A talpak minden esetben a fal felé nézzenek (lásd:kép) Jól nyújtsd meg a gerinced, ezt legkönnyebben úgy érheted el, ha azt gondolod egy láthatatlan madzag húzza a fejed a mennyezet fölé.

2, Gyermek póz

Térdelj le a jógaszőnyegre, majd ülj a sarkaidra. Hajolj előre és nyújtsd ki előre a karjaidat úgy, hogy a tenyereid a padlón legyenek. Próbáld annyira hátratolni a feneked a sarkad felé, hogy érezd a gerinced nyúlik. Tartsd ezt a pózt legalább 20-30 másodpercig, de ha bírod ennél is tovább tarthatod. Ezután lazítsd el az izmaidat és felülhetsz.

3, Csavar

A széken való forgás segít enyhíteni a hátfájdalmakat, így érdemes napi szinten többször megcsinálni. Ehhez nem kell mást tenni, mint kényelmesen ülni a széken, a talpaidat a földre tenni, a képen látható módon megtámasztani magad és hátrafordulni. Ezt a pózt érdemes 10 másodpercig tartani, majd visszatérni a kiinduló helyzetbe és a másik oldalra is megcsinálni.

4, Pavanamuktasana

Feküdj a hátadra, a térdeidet pedig hajlítsd be, de a talpad még legyenek a földön. Ezután tedd a kezed a térdeidre, öleld, fond át őket, majd lassan húzd a mellkasod felé és közben piciket nyomj rá, mintha pumpálnál. (lásd kép) Figyelj arra, hogy mindig akkor húzd fel a lábad, mikor kifújod a levegőt. Tarts legalább 15 másodpercig a pózt, majd térj vissza a kiinduló helyzetbe.

5, Jathara Parivartanasana

Eme jógapóz elvégzéséhez le kell feküdnöd a földre, majd fel kell húznod a térdeidet, és az egyik oldalra le kell őket tenned. (lásd kép) Figyelj arra, hogy mindkét vállad a padlón legyen és a tenyereid is ott pihenjenek. Tartsd ezt a pózt 5-10 másodpercig, majd térj vissza a kiindulási helyzetbe és csináld meg a másik oldalra is.

6, Tricepsz nyújtás

Először is emeld fel a bal kezedet egyenes vonalba fej fölé, majd hajlítsd be a könyököd úgy, hogy a hátadon pihenjen a tenyered. (lásd kép). A jobb kezeddel fogd meg a bal könyököd és próbáld picit a hátad közepe felé tolni. Tartsd ezt a pózt 10 másodpercig, majd lazítsd el az izmaidat és végezd el ugyanezt a másik karoddal is.

7, Vakrászana – Gerinccsavarás

Ülj le a padlóra, egyenes lábakkal, majd hajlítsd be a jobb térded és tedd át a bal lábadon. Ezután tedd a jobb kezed a hátad mögé a bal kezed pedig a jobb térded elé, mintha tartanád (lásd kép) Lélegezz mélyeket a póz tartása közben, majd 5 másodperc elteltével lazítsd el az izmaidat, térj vissza a kiinduló helyzetbe és csináld meg a másik oldalra is.

8, Oldalsó hajlítás

Az oldalsó hajlítást ritkán használják a mindennapi életben, viszont központi szerepet játszik az izomlazításban, nyújtásban. Eme gyakorlat elvégzéséhez, egyszerűen csak le kell ülni a földre, szétnyitni a lábaidat annyira amennyire csak tudod, majd hajolj rá a lábadra (lásd kép). Tartsd ezt a pózt néhány másodpercig, majd térj vissza a kiinduló helyzetbe.

Hasznosnak tartottad a cikket?

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...