KeződoldalEmberek8 ok, amiért egy gyermek zsarnokká válhat - Erről minden szülőnek tudnia...

8 ok, amiért egy gyermek zsarnokká válhat – Erről minden szülőnek tudnia kell

-

A 6 és 13 év közötti gyerekek beismerték, hogy nap, mint nap kemény zaklatásokat tapasztalnak meg. Ezeknek a gyerekeknek a nagy többsége egyébként lány. A zaklatás és bántalmazás egy olyan probléma, amelyre bizony figyelmet kell fordítani. Először is meg kell vizsgálni annak lehetséges okait, hogy egy gyermekben miért alakul ki az a viselkedés, hogy bántson másokat. Mi a zaklatás és az erőszak ellen vagyunk és szeretnénk tenni azért, hogy mindenki felfigyeljen erre a problémára. Ezért elhoztunk 8 okot, amiért egy gyermek zsarnokká válhat.

1, Otthoni problémák és félreértések

Nagyon negatívan érintheti a gyermekeket, ha a környezet nem kimondottan egészséges otthon. A bántalmazott fiatalok hajlamosabbak az agresszióra és az erőszakos cselekedetekre.

Az ilyen gyerekek, azért válnak zsarnokká, mert az alacsony önértékelés felébreszti azokat a démonokat, melyek ahhoz a belső vágyhoz vezetnek, ami kegyetlen bánásmódért és viselkedésért felelősek.

2, Népszerűség és társadalmi státusz

Sok olyan film van, ahol a népszerű tinik másokat zaklatnak a suliban. Elsőre azt gondolhatják az emberek, hogy a fiatalok ezt szórakozásból csinálják, de valójában ez a társadalmi státusz megnyilvánulásának egyik módja.

A kutatók arra jöttek rá, hogy a közösségi oldalakon lévő emberek, akik nincsenek a középpontban kevésbé agresszívak, mint azok, akik benne vannak.

3, Gyengeség

A kutatók szerint, a gyerekek abban az esetben nem válnak agresszívvá, ha nem zsarolják őket, nem kekeckednek velük, nem bántalmazzák őket, hanem egy nyugodt közegben vannak, ahol nem veszíthetik el a státuszukat,

Amikor a gyerekek agresszíven viselkednek, valójában az a gyengeség egyik jele lehet, mivel bizonytalanok a csoportban betöltött szerepüket illetően, így zaklatással reagálnak.

4, Más gyermekek nyomása

Mivel társas lények vagyunk, ezért megpróbálunk alkalmazkodni és beilleszkedni bizonyos csoportokba. Ám a kortárs nyomás nagyon erős lehet, és néha a gyerekek nem látnak más megoldást, minthogy ugyanúgy zsarnokoskodjanak társaikkal, akik gyengék és nem illenek be a csapatba.

5, Visszafizetés a korábbi zaklatásokért

Amikor a gyerekek áldozatul esnek egy csoport megfélemlítésének, egy idő után bosszúra vágynak, sőt bosszút is állnak. Ezek a gyerekek gyakran igazoltaknak érzik, hogy azokat a társaikat félemlítsék meg, akik ugyanezt tették velük. Megkönnyebbülést éreznek, mikor megalázhatják őket. Sőt gyakran átesnek a ló túloldalára, és ugyanazt a stílust elkezdik, amit akkori bántalmazóik. Szóval ez egy ördögi kör.

6, Az empátia hiánya

Néhány gyerek még élvezi is a zaklatást, mert hiányzik belőle az empátia. Ők nem értik, hogy a másiknak miért fáj az, ha lelkileg belerúgnak, mert érzelmileg egyenlők a nullával. Pontosan az ilyen helyzeteke elkerülése miatt fontos odafigyelni a gyermekek érzelmi fejlődésére. Az empátia segít felnőttként jobb kapcsolatokat kialakítani más emberekkel.

7, Figyelemhiány

A gyerekeknek figyelemre és szeretetre van szüksége a felnőttektől. Amikor egy gyerek szinte láthatatlanná válik a szülei számára, akkor egy idő után agresszió alakulhat ki benne, sőt másokat folyamatosan meg akar majd félemlíteni.

8, Sztereotípiák és előítéletek

A sztereotípiákon és előítéleteken alapuló zaklatás bárhol megtörténhet. A gyermekek találkozhatnak vele az iskolában, az interneten sőt egy kávézóban is, ami abból a meggyőződésből fakad, hogy bizonyos embercsoportok eltérő bánásmódot érdemelnek.

Mindenki szeretne különleges lenni és amikor egy gyerek úgy gondolja, hogy társadalmi státusza jobb, mint egy másik társáé, akkor egy olyan viselkedést enged meg magának, ami magába foglal egy kis zaklatást is.

Ti mit szóltok ehhez?

Ezt is olvasd el