KeződoldalEmberek8 pszichológiai dolog, ami szinte minden embert befolyásolni tud

8 pszichológiai dolog, ami szinte minden embert befolyásolni tud

-

Rengeteg ember tette már fel azt a kérdést magának és családjának, hogy vajon mi is a siker kulcsa. Nos, ebben a témában már rengeteg prezentáció, előadás, könyv és film is készült, amik különböző módszert mutatnak be annak érdekében, hogy elérd a céljaidat és sikeres legyél az életben. Mi azon az állásponton vagyunk, hogy ezt nem lehet olyan pontosan meghatározni, mint ami egy pszichológiai könyvben van leírva. Vegyük példának okáért csak azt, hogy vannak olyan kérdések a világon, melyekre nincs nyilvánvaló válasz. A sikeres élet rengeteg tényezőtől függ, ám vannak trükkök melyeket bevetve egy fokkal közelebb kerülhetünk céljainkhoz.

1, Ne halogass!

A halogatás azért rossz dolog, mert nagy a valószínűsége, hogy azt a bizonyos dolgot, amit halogatsz soha nem fogod megcsinálni. Ezt a legegyszerűbben úgy lehet kiküszöbölni, ha pontosan akkor csinálod meg a dolgot, mikor eszedbe jut. Például eszedbe jut, hogy el kellene menned boltba, nos ilyenkor egyből vedd a kabátod és húzd a cipőd még mielőtt továbbgondolnád a dolgot és elérnél arra a pontra, hogy “jó lesz az holnap is.”

2, Inspiráció, motiválás.

Egy híres pszichológus, név szerint Frederick Herzberg szerint minden csak a jó motiváció kérdése. Elmélete szerint azok az emberek, akik úgy gondolnak például a munkahelyükre, mint magára a pokolra akkor az negatív hatással lesz a jövőjükre és teljesítőképességükre. Abban az esetben, ha viszont megpróbálják előtérbe helyezni azokat a minimális pozitív dolgokat, amiket a munkájuk során megtapasztaltak, akkor javulhat a teljesítőképesség.

3, A legfontosabb az első és az utolsó mondat.

Amikor egy ismeretlen emberrel kezdesz el beszélgetni, tudat alatt mindig az első és az utolsó mondata az, ami legjobban megmarad az emlékeidben. Viszont ez nemcsak a párbeszédeknél van így, hanem a munka világában is. Például egy állásinterjú során a HR szakértők fejében mindig az első és az utolsó ember fog megmaradni, így nagyobb a valószínűsége, hogy az aktuális munkára kettejük közül fog kikerülni a győztes. A többiek sajnálatos módon valahogy elvesznek az első és utolsó ember között. Szóval, ha mindenáron szeretnél egy munkát akkor célszerű úgy időzíteni, hogy a kettő közül valamelyikbe beleess.

4, Szép lassú meggyőzés.

Képzeld el magad egy meetingen, ahol összeültök a kollégákkal, vezetőséggel azért, hogy ötleteket terjesszetek elő. Ha van egy jó ötleted, de nem tudod, hogy a munkatársak ó, hogyan fogadnák a legjobb amit tehetsz, ha szép lassan adagolod be nekik a dolgokat. A beszélgetés során szép lassan be tudsz férkőzni a tudatalattijukba, aminek köszönhetően, maguktól fognak majd melléd állni és támogatni. Ez egy nagyon hatásos módszer, mert gyakorlatilag bárhol, bárkinél el lehet érni a céljaidat.

5, Optimista hozzáállás.

Nyilván nem azt kérjük, hogy mindenkit úgy kezelj, mintha a legjobb cimborád lenne, viszont, ha kellő optimizmussal tudod az embereket, helyzeteket kezelni, akkor egy bizonyos idő elteltével visszaszáll rád a pozitív gondolkodás, sőt az emberekben könnyebben alakul majd ki szimpátia feléd. Ezzel azt éred el, hogy mindenféle erőfeszítés nélkül támogatni fognak téged a jövőben.

6, Tettetés

Nagyon-nagyon jó és hatékony módszer az, ha képes vagy elhinni, sőt elhitetni magaddal, hogy az adott dolog, amit szeretnél valóra válhat és a tied lehet. Ha folyamatosan mondogatod magadnak, hogy sikeres leszel a munkádban, akkor egyik pillanatról a másikra azon kapod magad, hogy megvalósult a legnagyobb vágyad. Természetesen ehhez kitartás és kellő motiváció is kell, na meg persze, hogy minden egyes nap csináld különben nem fog működni a dolog és az univerzum nem teljesíti a kérésedet. Egyébként ez a mosolygás valamint a boldog hangulat esetében is működik, vagyis minél többet mosolyogsz annál boldogabbnak fogod magad érezni.

7, Trükkök.

A marketingesek szeretik alkalmazni ezt a trükköt, mert tökéletesen tudják, hogy az emberek mit fognak választani. Ennek a trükknek a lényege abban rejlik, hogy több kevésbé előnyösnek tűnő ötlettel vezessük rá az embereket arra, hogy az eredeti ötlet sokkal jobb, mint a másik alternatívák. Például adott ez a három pohár kávé melyeknek különböző mérete van és különböző árkategóriába tartoznak. Ha az ember megnézi őket, akkor egy másodperc alatt el tudja dönteni, hogy a legnagyobb pohár éri meg a legjobban.

És igen az eredeti ötlet a nagy pohár kávé volt, de ahhoz, hogy ténylegesen azt válasszák kettő kevésbé jó opcióját kellett mellé társítani.

8, Vigyázzunk az elhamarkodott döntésekkel.

Nem túlságosan jó dolog, ha valamiről elhamarkodott döntést hozunk. Fontos, hogy egy konfliktussal fűtött helyzetben megőrizzük a semlegességünket, és hideg fejjel hozzunk meg döntéseket. Például, ha a kollégák azt látják rajtunk, hogy ilyen helyzetekben képesek vagyunk megőrizni higgadtságunkat, akkor szimpátiát és bizalmat kelt bennük.

Ezt is olvasd el