KeződoldalÉrdekességek8 pszichológiai ok, amiért valaki vonzóbbnak tűnik számunkra

8 pszichológiai ok, amiért valaki vonzóbbnak tűnik számunkra

-

A szépség belülről fakad. Sokszor és mindannyian hallottuk már ezt a mondatot. A vonzerő normái széles körben megoszlanak, hiszen van, aki tényleg a külsőségekre hajt és van olyan is, akinek fontos az illető személyisége. Bizony az embernek vannak olyan tulajdonságai, amibe könnyedén bele lehet szeretni. Ez egy megmagyarázhatatlan vonzalom, ami képes hatalmába keríteni minket.

A pszichológusok szerint nyolc oka van annak, hogy valakit vonzónak látunk-e vagy sem. Ezek a tulajdonságok úgy vonzanak minket, hogy észre sem vesszük.

Pupillák

Pupilláink a különböző érzelmekre reagálva változtatják méretüket. Ha boldogok vagyunk, akkor sokkal nagyobbak. A nagy pupillákat tudatosan vonzónak tekintjük, ugyanis ez jelzi a másik fél számára, hogy érdeklődünk iránta. Régen az olasz nők a “belladonna” növény mérgező kivonatával szándékosan tágították pupilláikat, hogy a férfiak szemében vonzóbbnak tűnjenek.

A derék aránya

A deréknek a csípőhöz viszonyított arányát mindig a nő megjelenésének egyik legfontosabb tulajdonságának tekintették. Kutatások szerint minél alacsonyabb a derék-csípő arány, annál vonzóbbnak tűnik a nő egy férfi számára.

Arcszimmetria

A kutatók megerősítették, hogy a szimmetrikus arcokat vonzóbbnak tartjuk, mint a kevésbé szimmetrikus arcokat, mert vizuális receptorunk sokkal könnyebben dolgozza fel őket. Ennek másik oka az, hogy a szimmetrikus arcokat biológiailag társítjuk a jó génekkel.

Átlagosság

Általában egy olyan megjelenést részesítünk előnyben, ami számunkra átlagosabb. Ennek különböző magyarázatai lehetnek. Vagy összekapcsoljuk biológiai előnyökkel, például a jó génekkel, vagy az agyunk egyszerűen inkább a tipikusabb arcokat részesíti előnyben.

Étrend

Egy tanulmány kimutatta, hogy az étkezési preferenciák valóban vonzóbbá tehetik a férfiakat egy nő számára. Azoknak a férfiaknak az illatát, akik nemrégiben fogyasztottak gyümölcsöt és zöldséget, sokkal kedvezőbbnek ítélték meg, mint azokét a férfiakét, akik többnyire olyan ételt fogyasztottak, mint például a kenyér vagy a tészta.

Hang

A nők a férfiak alacsonyabb hangját az érettséghez társítják, így sokkal vonzóbbnak is tekintik őket, mint magasabb hangú társaikat.

Illat

A nő illata valóban befolyásolhatja, mennyire vonzónak tűnik a férfiak számára. De ez különösen igaz egy bizonyos illatra, ami a női reproduktív hormonokon alapul. A kutatások eredményei azt mutatják, hogy a nők sokkal vonzóbbak a férfiak számára az ovuláció szakaszában, ugyanis a hormon szintje magasabb a ciklus közepén, jelezve ezzel termékenységüket.

A csók íze

Csókolás közben számos baktérium cserél gazdát, így bizonyos gyakorlati jelentése is van a csóknak. Ez segít minket abban, hogy megfelelünk-e a kiszemelt illetőnek. Az ember ízlése ugyanis többé-kevésbé vonzóvá tehet minket a másik fél számára.

Ezt is olvasd el