KeződoldalÉrdekességek8 rossz szokás, amit minden nagyszülő elkövet unokája életében

8 rossz szokás, amit minden nagyszülő elkövet unokája életében

-

A nagyszülők különleges kapcsolatot ápolnak unokáikkal. Mondhatni sokkal bensőségesebb viszony alakul ki köztük, mint saját gyerekeikkel. Annak ellenére, hogy a nagyik és az unokák kölcsönösen szeretnek egymás társaságában lenni, fontos a szülőknek odafigyelni arra, hogy milyen hatások érik saját gyerekeiket. Amennyiben a nagyszülők teljesen mást mondanak, tanítanak a gyerekeknek, mint a szülők akkor fontos, hogy utóbbiak elbeszélgessenek az idősebb generációval. Mostani posztunkban 8 olyan dolgot mutatunk be, melyek negatívan hatnak a gyerekekre.

1, A szülői nevelés kritizálása

Az “International Journal of Educational Research and Development” szerint a szülői felügyelet nélkülözhetetlen a gyerekek nevelése során. A nagyszülők negatív kijelentései egyáltalán nem tesznek jót és nem vetnek jó fényt a szülők nevelésére. Bizonyos esetekben súlyosan alááshatják a gyerekek és a szülők közt fennálló bizalmat.

2, Felesleges játékok vásárlása

A szülők tökéletesen tudják, hogy milyen játékokat érdemes a gyerekeiknek venni, ami nemcsak fejleszti őket, hanem le is köti a figyelmüket. Ha minden olyan játékot megvennének a szülők, ami felesleges, akkor a gyerekek egyáltalán nem értékelnék a pénzt. Ha valaki, mondjuk egy nagyszülő ebbe belekontárkodik, azzal csak rontanak a helyzeten, mert a gyerek akaratos lesz.

3, Fotók kiposztolása engedély nélkül

A szülők valamilyen szinten tartanak attól, hogy a gyerekeik fotót küldjenek a nagyink ugyanis ők, ha kell ha nem kiposztolják unokáik képeit. Az idősebb generáció tagjai nem igazán ismerik még a modern technikai eszközöket ezért ők nem értik, hogy a feltöltött képeket szó szerint bárki megnézheti. Sok szülő nem igazán örül neki, ha gyereke képe kint van a nyilvánosság előtt, hiszen bárki beleláthat a magánéletükbe.

4, Dicséret minden apróság miatt

Tanulmányok szerint motiváció hiányhoz vezethet, ha a gyermek minden egyes piszlicsáré dolog miatt dicséretben részesül. A nagyszülők viszont gyakran fordítanak nagyobb figyelmet unokáik jó cselekedeteire. Ha a nagyszülők folyamatosan bátorítják, ösztönzik, dicsérik az unokákat, azzal sokkal több kárt csinálnak mint hasznot.

5, Saját szabályok bevezetése

Egy másik tanulmány szerint a gyerekek extra érzékenyek az őket körülvevő világ dolgaira. A nézeteik és értékeik nagyon törékenyek, így fontos, hogy kevés ellentmondásos helyzettel találkozzanak. Amikor a szülők így a nagyszülők pedig úgy tanítják egyetlen dologra őket, akkor úgynevezett kognitív disszonancia alakul ki bennük, ami még bonyolultabbá teszi nekik a tanulási folyamatot.

6, Titokban adnak cukorkát

Az “American Heart Association” nevű szervezet szerint a 2-18 éves korosztálynak kevesebb, mint 6 teáskanál cukrot kellene bevinniük a szervezetükbe. A gyerekeket azonban egyáltalán nem érdekli a tudományos kutatások eredményei, ezért kell a szülőknek figyelniük arra, hogy mennyi cukrot fogyasztanak. Ha a nagyszülők titokban cukorkával, édességgel tömik az unokákat, akkor szintén komoly károkat idézhetnek elő.

7, Nevetséges ruhák vásárlása

A divat olyan gyorsan változik, hogy néha már nem lehet tudni, hogy a kiválasztott ruha modern illetve divatos vagy sem. A nagyszülők és az unokák közti korkülönbség nyilvánvaló, így jobb, ha nem ők kísérik el unokáikat vásárolni. Egyértelmű, hogy a szülők nem akarják megsérteni a nagyszülőket, de fontosnak tartják, hogy gyermekeik koruknak megfelelő ruhadarabokban járjanak. Ha a szülők és a nagyszülők nem jutnak dűlőre, akkor az kellemetlen helyzeteket fog szülni.

8, Hagyják, hogy egész álló nap TV-t nézzen

A mai világban a TV elég fontos szerepet tölt be a fiatalok életében. A gyerekek számára ez nem csak a szórakozást jelenti, hanem egy olyan eszközt, amivel megismerhetik a világot. A nagyszülők viszont hajlamosak megfeledkezni a korlátozásról és hagyják, hogy unokáik egész nap a TV előtt üljenek. Tanulmányok szerint a 2 óránál hosszabb TV-zés magas vérnyomást okozhat a gyermekeknél.

Ti mit gondoltok erről? Szerintetek jó ha a nagyszülő beleavatkozik a gyereknevelésbe vagy sem?

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...