KeződoldalÉrdekességek8 veszély, ami a tengerparton és az úszás közben vár rád -...

8 veszély, ami a tengerparton és az úszás közben vár rád – Így kerüld el őket

-

A tengerek és óceánok amellett, hogy csodálatos látványt és élményt nyújtanak, számtalan veszélyt is rejtegetnek magukban. Sőt, még spiccesnek sem kell lennünk ahhoz, hogy baj történjen. Egy-egy nyaralás helyszínéül gyakran választjuk a tengerpartokat, akár közelieket, akár távolabbiakat, hiszen nem sokkal drágább, mintha a Balatonon süttetnénk a hasunkat. A kellemes koktélok, napsütés és vízpart mellett viszont, előfordulhatnak balesetek, amiket egy kis figyelemmel mi magunk meg is előzhetünk. Egy-egy erős hullámot vagy veszélyes állatot sem feltétlenül könnyű elkerülni, de ez még nem minden.

Cikkünkben eláruljuk neked azokat a veszélyeket, amik rád veselkednek a tengerpartokon és amelyekkel mi, turisták a világ bármely tengerpartján szembesülhetünk.

Futóhomok

Jó néhány hollywoodi produkcióban láthattuk már, ahogy a főhős elsüllyedt egy futóhomokban. A való életben azonban, ez nem éppen úgy van, ahogy a filmekben mutatják nekünk. A nedvességgel telt homok ugyanis semmi nehezet nem képes megtartani. A kísérletekből kiderült, hogy a homok nem képes teljesen beszippantani egy embert, maximum derékig lehet benne elsüllyedni. Ugyanakkor az is igaz, hogy egyedül nem vagyunk képesek kijutni belőle. Egyik lábunk felszabadításához százezer newton erőt kellene kifejtenünk, ami olyan, mint egy autó levegőbe emelése.

A valódi veszélyt inkább az árapály hullám jelenti, hiszen egy beragadt személyt eltemethet a víz, amelynek következtében sajnos megfullad. Ezenkívül a gyerekek esetében nagyobb a baj, ugyanis ők nem képesek hidegvérrel cselekedni, így karjuk és lábuk mozgatásával még mélyebbre süllyedhetnek. Ha merülni kezdesz a futóhomokban, akkor feküdj le, mivel akkor a súly eloszlik és ily módon könnyen a felszínre kerülsz.

Medúza

Ez a tengeri állat mérgező. Amint hozzáérsz a csápjaihoz, égető érzést fog hatalmába keríteni. A medúza csípése rendkívül fájdalmas, az égő érzés órákon át is megmaradhat, ám a csípésnek nincsenek halálos következményei.

Amennyiben a tengerben túl sok a medúza, a hatóságok hivatalosan megtiltják az úszást. A tilalmat nem szabad figyelmen kívül hagyni, ugyanis ellenkező esetben medúzák tucatjai vagy százai között találhatjuk magunkat. Medúzákkal találkozhatunk az Atlanti-óceánban, az északi, a mediterrán, a Fekete-és a Balti-tengeren is.

Keresztezett hullámok

Ez a jelenség akkor alakul ki, amikor két különböző hullámrendszer egymást keresztezi. Az egyik hullámrendszert a tenger, a másikat pedig a szél generálja. A látvány kétségtelenül gyönyörű, ugyanakkor rendkívül veszélyes is. A keresztezett hullámok könnyedén felboríthatnak egy hajót, ha pedig éppen a tengerben úszol, akkor azonnal hagyd el, mert az örvények leránthatnak a mélybe és szinte biztos, hogy megfulladsz.

Homokblusák, homokbolhák

A homokblusa háromféle élőlényt jelenthet: egy rákfélét, ami magasra tud ugrani, egy homoklegyet és egy brazil földi bolhát. A homok bolha kifejezés tulajdonképpen csak egy általános kifejezés. Homok atkáknak, homokbogárnak, vakondiráknak, homokbakancsnak és homokráknak is nevezik ezeket az organizmusokat.

A rákféle nem árthat az embernek, a legyek pedig kellemetlenek. Ezek az élőlények kedvelik a nedves helyeket és este aktívak. Egy ilyen rovar harapása viszketést, bőrpírt és enyhe fájdalmat okoz. A legnagyobb probléma az, hogy ezek az állatok soha nincsenek egyedül. Ha egy megharapott, akkor hamarosan megjelennek a többiek és akkor még több harapást gyűjthetsz be.

A brazil földes bolha egy komolyabb veszélyt jelent. A hímek csak harapnak, a nőstények áthatolnak a bőrön és lerakják tojásaikat. Ez okozza a sarcopsillosis vagy tungiasis betegséget. Ez a rovar a világ trópusi és szubtrópusi régióiban található meg. Az ilyen lényekkel való találkozás elkerülésének legjobb módja az, ha nem közlekedsz mezítláb a partra sodródott hínáron vagy a homokban késő este, amikor már hideg van.

Visszatérő áramlat

Egy visszatérő hullám, áramlat elsodorhat a vízparttól. A legfontosabb, hogy őrizd meg a hidegvéred. Ez az áramlat nem nyom le a víz alá, csak elsodor. Ne ússz árral szemben, a part irányában, mert amellett, hogy kifáradsz, egy centivel sem fogsz közelebb kerülni a szárazföldhöz. Ilyen esetben ússz a parttal párhuzamosan egészen addig, amíg azt nem érzed, hogy kiszabadultál az áramlatból. Ilyenkor már a part felé veheted az irányt.

Homokba ütköző hullámok

Ez egy szép, de egyben veszélyes jelenség. A hullámok ugyanis, olykor olyan erővel törnek a partra, hogyha túl közel állsz, könnyedén meg is sérülhetsz. Az a legkevesebb, hogy elesel, mert egy ilyen hullámmal való találkozás eltörheti az orrodat, de a körülményekhez mérten, akár csonttöréssel is zárulhat. Nyugodtan gyönyörködhetsz az ilyen hullámokban, de csakis távolabb a parttól.

Fejed felett tornyosuló hullámok, amik eltemetnek.

Azt nyilván te is tudod, ha a tenger háborog, akkor az úszás nem ajánlott, sőt, tilos. Ennek ellenére vannak olyan emberek, akik erre ügyet sem vetnek. Ha a fejed felett tornyosulnak a hullámok, akkor ne akarj velük szemben úszni, mert sok vizet nyelhetsz és pánikba is eshetsz. Merülj a víz alá, befogott orral, majd hátúszásban ússz a part felé. Amikor jön a nagy hullám, akkor ismét merülj alá.

Ha hirtelen közel találod magad a nyílt vízhez.

Ha túlságosan is messzire úszol be a tengerbe, akkor érezni fogod, hogy a víz nagyon hideg. Ilyenkor ne próbálj kétségbeesetten a melegebb víz felé úszni. A kihűlés megelőzése érdekében először pihenj meg úgy, hogy egy helyben mozgatod a lábad és a karod, majd igyekezz minél nagyobb testfelülettel a víz felszínére kerülni, ugyanis ebben az esetben sokkal kevesebb hőt veszítesz. Kezdj el a part felé evezni kezeiddel.

A tengerparton rengeteg mentőszolgálat van, de ez mind lényegtelen, hiszen életedért te vagy a legnagyobb felelős. Mindig légy tisztában a veszélyekkel és ne vállalj kockázatot és nem utolsó sorban tartsd be a szabályokat!

Ezt is olvasd el