KeződoldalÉrdekességek9 baljós jel, ami arra utal, hogy itt az ideje befejezni a...

9 baljós jel, ami arra utal, hogy itt az ideje befejezni a tejfogyasztást

-

Csonttörést, krónikus fáradtságot, gyomorégést és egyéb problémákat idézhet elő, ha tartósan és huzamosabb ideig fogyasztunk állati eredetű tejet. Mielőtt legközelebb elkészíted a bevásárlólistát előbb vedd figyelembe ezt a cikket, mert olyan dolgokat olvashatsz a tejről, amit eddig nem is gondoltál volna. Tudjuk, hogy elsőre nagyon furcsának fog tűnni minden, de tanulmányok is bizonyították, hogy sokkal többet árt ez a termék, mint használ.

1, Mindig fáradtnak érzed magad

A tej opiát molekulákat tartalmaz, melyektől folyamatosan fáradtnak érzed magad. Tudományos szempontból megközelítve ez a fáradtság nem tesz lehetővé pihentető alvást. Mivel a tejet nehéz megemészteni a tested arra fordítja az energiádat, hogy azt megpróbálja lebontani, ez pedig megzavarja az alvási ciklust. A jobb és pihentetőbb alvás érdekében próbálj triptofánban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket enni, például brokkolit, édesburgonyát, banánt vagy almát.

2, Pattanásokat okoz

Több tanulmány szerint a sovány tej növeli a pattanások kialakulását mind a tiniknél, mind a felnőtteknél. Egyes elméletek szerint ha a tej olyan hormonokra gyakorol hatást, mint például az inzulin és az IGF-1, akkor az negatív hatással lehet a bőröd egészségre.

3, Laktózintolerancia alakulhat ki

Statisztikai adatok alapján a világ népességének 65-70%-a szenved laktózintoleranciában. Még ha a nők tejében magasabb is a laktóz, akkor is a tehéntejet nehezebb megemészteni. Ez olyan panaszokat idézhet elő, mint puffadás, émelygés, gázképződés, hasmenés. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, menj el orvoshoz.

4, Semmiből jönnek fájdalmak

Mivel a tej nagyon savas ezért gyulladást okozhat, mely negatív hatással van az ízületekre és az izmokra. Tanulmányok szerint ha edzés után nehezen épülsz fel és folyton fájnak az izmaid, próbáld meg csökkenteni a tejfogyasztást.

5, Memóriaproblémák alakulnak ki

Ha hiszed ha nem de a túlzott tejfogyasztás memóriaproblémákat, fókusz-, és mentális zavarokat okozhat. Ez azért fordulhat elő, mert a tejben magas a kazeinszint, ami egy fiktív elégedettséggel ruház fel, de ez nem valódi! Kutatások szerint a tejfogyasztás csökkentése segíthet a depresszió leküzdésében is.

6, Allergia és bőrbetegségek kialakulása

A gyerekek 5%-a szenved tej allergiától, ám ez felnőtt korban is kialakulhat. Ekcéma és egyéb bőrbetegségek alakulhatnak ki a rendszeres fogyasztása által. Próbáld meg egy kicsit redukálni a tejbevitelt és a tejes alapú ételeket is mellőzd egy ideig. Ha javul az állapotod, akkor tudod mi okozta a problémát.

7, Magas koleszterinszint

A koleszterint közvetlenül az étrend befolyásolja. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma szerint 100 gramm tehéntej 10 gramm koleszterint tartalmaz, ez pedig veszélyes lehet a koleszterinszintre nézve. Lehetőleg csökkentsd a napi beviteli értéket, hogy megakadályozd eme probléma kialakulását.

8, Csontok könnyen törnek

A kalcium nélkülözhetetlen a csontok fejlődése szempontjából, főleg gyermekkorban. Ugyanakkor az összes tejtermék (vagyis inkább az állati fehérje) savas, ami rontja a kalcium felszívódását. Tanulmányok szerint nagyobb valószínűséggel alakul ki csonttörés azon nők körében, akik naponta legalább három pohár tejet megisznak.

9, A szervezet nehezebben gyógyul

Tanulmányok szerint a teheneknek adott antibiotikumok közvetett módon befolyásolhatják az egészséget. A gyógyszeres kezelések létfontosságúak az állatok egészsége szempontjából, viszont ez antimikrobiális rezisztens baktériumok kialakulását idézi elő. Míg a probiotikumok a barátaink, ezen baktérium viszont nem. A betegség gyorsabb leküzdéséhez érdemes megfontolni a tejfogyasztás mérséklését.

Hasznosnak találtad a cikket?

Ezt is olvasd el