KeződoldalEmberek9 dolog, ami nagyban befolyásolja a megjelenésünket és az egészségünket.

9 dolog, ami nagyban befolyásolja a megjelenésünket és az egészségünket.

-

A rendellenes harapás nemcsak a vonzó mosolyt teheti tönkre, de nagy mértékben veszélyeztetheti is az egészségünket. Bizonyos esetekben csupán az állkapocs szenved el negatív hatásokat, viszont vannak olyan alkalmak, mikor már szív és érrendszeri panaszok is felléphetnek. Ezen kívül a rossz fogpótlás, vagy az aszimmetrikus fogsor megváltoztathatja az arc vonásait, ami önbizalomhiányt eredményezhet bizonyos embereknél. Ma úgy döntöttünk bemutatjuk nektek milyen következményekkel járhat, ha valakinek rendellenes harapása van. Előfordulhat, hogy felnőttkorban is szükség lesz fogszabályzó szakorvos segítségére, ám az ő segítségével kapott eredmények lenyűgözőek lesznek.

1, Arc-aszimmetria.

Egy kis aszimmetria nem teszi tönkre az arc megjelenését, sőt még egy kicsit előnyösebbé is teszi azt. Ha valakinek azonban rossz harapása van, akkor az arc alsó vagy felső részében súlyos aszimmetria alakulhat ki. Például, ha egy kisgyermek túl hamar veszti el a tejfogait, a felnőtteknek pedig nincs meg az összes csontfoga, akkor a száj szokatlan megjelenésűnek tűnhet. Ilyen esetekben a száj egyik oldala alacsonyabban állhat, mint a másik, vagy a szemvonal lehet kicsit ferdén.

Egyes hírességeknek is ilyen a megjelenése, ám ha a hiányzó fogukat, vagy a rossz harapásukat nem orvosolják időben, akkor még a legképzettebb fogorvosok sem tudnak segíteni az aszimmetriájukon.

2, Kiálló felső fogak vagy állkapocs.

7 típusú harapási rendellenességet tudunk megkülönböztetni, amiből a leggyakrabban csak három fordul elő.

a, Fogtorlódás – az állkapocs rendesen bezáródik, ám a fogak vagy túl nagyok, vagy az állkapocs túl kicsi ezért nem férnek el benne a fogak.

b, Mélyharapás – az alsó fogsor hátrébb helyezkedik el, mint a felső, ritka esetekben a frontfogak hátulról érintik a felső frontfogak mögötti ínyrészt. Ilyenkor a felső fogsor nagyon kiáll.

c, Keresztharapás – a felső fogsor fogait takarják az alsó fogsor fogai. Extrém esetben az alsó állkapocs nagyon kiállhat.

3, Állkapocs kattogás vagy fájdalom.

Rendellenes harapás esetén állkapocs ízületi gyulladás is felléphet, mely következtében nagy fájdalom, illetve kattogó hang alakulhat ki. A hangok általában akkor jelennek meg, mikor az állkapocs mozog. Annak ellenére, hogy az állkapocs ízületi gyulladás nagyon rosszul hangzik, mégsem igényel komoly orvosi kezelést.

4, Fejfájás.

Amikor a fogak nem záródnak rendesen, a rendellenes harapás miatt, további erőfeszítéseket veszünk igénybe, hogy az ételeket kellően meg tudjuk rágni. Ez idővel fájdalmat idéz elő az állkapocsban, amely fejfájáshoz vezethet.

Sajnálatos módon ez a fejfájás nemcsak evéskor léphet fel, ugyanis a hátsó fogak nem teszik lehetővé, hogy az állkapocs normálisan mozogjon, ezért az izmok folyamatosan meg lesznek feszülve. Ez nagyon kellemetlen érzést generál, ami leginkább fejfájás formájában jelentkezik.

Bizonyos esetekben a fejfájás akkor is kialakulhat, ha rossz a fogazat, mivel ilyenkor az állkapocs nem záródik rendesen. Ha ki akarod próbálni, hogy neked is a fejed miatt fáj-e a fejed nem kell mást tenned csak összeszorítani a fogaidat amennyire tudod. Ha úgy érzed fejfájás keletkezik és egyre rosszabb lesz, akkor lehet, hogy fogszabályzó szakorvoshoz kell fordulni.

5, A fogak károsodásának veszélye.

Amennyiben a fogak felülete megakadályozza, hogy az állkapocs normálisan mozogjon, a zománc időről-időre gyengébbé válik, így azok érzékenyebbek lesznek a baktériumokra. Étel rágásánál fennáll a veszély, hogy fogak egy része magától letörik. Körülbelül 12,07 barral rágjuk az ételt, de néhány ember hatszor több erőt használ fel hozzá. Ennek tükrében a rendellenes harapás sokkal károsabb, mint gondolnánk.

6, Az arc formájával és a korai öregedéssel kapcsolatos problémák.

A koponya az idő előrehaladtával egyre csak nő és nő. Tapasztalt fogorvosok szerint néhány kisebb változás idősebb korban is előfordulhat. A rendellenes harapás az arc, ajkak eldeformálódásához vezethetnek. Továbbá a bölcsességfogak megléte, vagy azok hiánya is befolyásolja a harapást. Rengeteg híresség távolíttatta el a bölcsességfogait azért, hogy az arccsontjaik feltűnőbbek legyenek.

Az arc alakjának megváltozása a korai ráncok megjelenéséhez is vezethet. Ahol az arc aszimmetrikus ott jobban láthatók a ráncok.

7, Rossz emésztés.

Ha valakinek rendellenes harapása van fennáll a veszélye annak, hogy nem rágja meg rendesen és alaposan az ételt. Ez azt fogja eredményezni, hogy az élelmiszerek tápanyagai nem szívódnak fel megfelelően, mert az étel darabokban jut a gyomorba. Ez emésztési zavarokat idézhet elő, például refluxot, puffadást, görcsöket…stb. Továbbá, mivel nehezebb a szabálytalan fogak tisztítása, több baktérium borítja be őket, amik a nyál segítségével kerülnek majd bele a gyomorba.

8, Kiejtésbeli problémák.

Tanulmányok szerint a rendellenes harapással rendelkező embereknek nehezebb bizonyos hangokat és szavakat kiejteniük. A keskeny felső állkapocs és a magas szájpadlás megnehezíti egyes magánhangzók kiejtését. A nem megfelelő helyen lévő metszőfogak pedig az egész beszédet befolyásolhatják. A rossz fogpótlás szintén megnehezíti a helyzetet.

9, Légzési és szívproblémák.

Ha valaki rendellenes harapással születik, az olyan negatív következményekkel járhat, mint a fogcsikorgatás, izomgörcsök, alvás közbeni légzési problémák, illetve immunrendszeri problémák.

Ti tudtatok ezekről?

Ezt is olvasd el