9 dolog, amit nem szabad csinálni egy automataváltós autóval

A mérnökök és tervezők mindig figyelve az igényeket úgy tervezték meg az autókat, hogy azokat minél könnyebben lehessen kezelni, és minél kényelmesebbek legyenek vezetés közben. Az automataváltós autók népszerűsége az utóbbi években rohamosan megnőtt, azonban mégis van mit áttanulmányozni a sebességváltóval kapcsolatban, ha ilyet szándékozunk venni. Ha nem jól használjuk, természetesen az autónak és a péntárcánknak sem fog jót tenni, így valószínű, hogy előbb kell alkatrészt vásárolni a meghibásodás miatt.

De most nézzük, mik azok a tipikus hibák, amiket elkövethetünk:

1.

Ha a gépkocsit D-ben hagyjuk, tehát járatjuk, és nagyon hosszú ideig ülünk az autóban,az komoly károkat tud tenni a sebességváltóban. Ebben az esetben az a legjobb, ha leállítjuk az autót, vagy P-be, azaz Parkoló módba tesszük. A Parkolás üzemmód lezárja a váltót, ezt kell választani, ha álló helyzetben vagyunk. Nagyon érdemes figyelni, hogy soha ne váltsunk P és R üzemmódban, ha mozog az autó!

 

 

2.

Nagyon fontos, hogy mielőtt elindulunk, engedjük ki a kéziféket. Ezt már majdnem az első forgalmi órán hangsúlyozza az oktató, mivel máig elég sokan már csak menet közben engedik ki, mikor észreveszik,hogy jelez az autó. Ez azért is fontos, mert ilyenkor kárt okozhatunk a fékbetétekben, ha pedig hosszasan autózunk így, az a motorban is gondot okozhat.

 

 

3.

A legtöbben üresbe rakják lefelé menet az autót,kímélve a féket,vagy üzemanyag spórolás a fő szempont. Tény, hogy vannak olyan helyzetek, mikor érdemes alapjáraton hagyni a motort, és az is igaz, hogy üresben nem okozunk gondot az autónak. A különböző módok között csak úgy tudunk váltani,ha álló helyzetben van az autó. Na váltsunk üresből(N) magas furdulatszámon vezetésbe (D).Ez eléggé igénybe veszi a kuplungot.

 

4.

A nagyvárosokra jellemző, hogy vannak bizonyos időszakok, amikor hatalmas dugók alakulnak ki az utakon. Eléggé bosszantó tud lenni, mivel rengeteg időt töltünk el a dugóbam, és természetesen az üzemanyag is fogy. Ilyenkor a legrosszabb, amit tehetünk ha N módban járatjuk az autót, mivel ilyenkor túlmelegedhet a motor, és ráadásul a sebességváltóban is károkat okozhatunk. Ha a dugóban rövid időre kell megállnunk, azt javasoljuk, hogy húzzuk be a kéziféket, hogy az autó mozgásképtelen legyen. Nem muszáj ilyenkor D-ből P-be rakni. Ha pedig elakadtunk a forGalmi dugóban(hosszabb időre),akkor tegyünk N-be az autót és tartsuk lábunkat a féken, ilyenkor megszakítjuk a hajtást a kerekeknél, a motor pedig nem fog túlmelegedni.

 

5.

A parkolásnak is megvan a maga szabálya és menete az automataváltós autóknál. Tehát, ha meglátunk a bevásárolóközpont parkolójában egy üres helyet, ne állítsuk azonnal le, és rakjuk P módba. Parkoláskor használjuk a kéziféket és a P módot, mielőtt felengedjük a fékpedált.  Miután újra elindulunk, akkor nyomjuk be a fékpedált, engedjük ki a kéziféket és váltsunk D-be. Elsőre bonyolultnak hangzik, de meg lehet szokni.

 

 

6.

Nagyon figyeljünk arra, hogy ne kerüljön a váltóba víz. Még a legkisebb vízmennyiség esetében is ki kell cserélni az egészet. Ez pedig ugye nem olcsó,szóval inkább próbáljuk meg megelőzni ezeket a kis baleseteket.

 

 

7.

Lehetőség szerint ne centizzük ki az üzemanyagot az autóban. Negyed tanknál lejjebb ne is menjünk, egyrészt nem mindig pontos a mutató, és ezért lehet akkor fog hirtelen megállni, amikor a legkevésbé számítunk rá. Az alacsony gázszint pedig károsíthatja az autót, és ez különösen igaz az automataváltósokra.

 

 

8.

A legfontosabb mielőtt tolatni szeretnénk, hogy állítsuk le az autót. Ezután tegyük lábunkat a fékre, és a váltót tegyük a R pozícióba. Lassan kezdjük el felengedi a féket és nyomjuk óvatosan a gázpedált. Mint a kéziváltós autóknál, egyébként itt is a jobb lábunkat használjuk a fékpedálnál.

 

 

9.

Az automatváltós autóknál csak a jobb lábat használjuk. Ne kezdjük el mindkét láb használatát, mert nagyon könnyen léphetünk egyszerre pedálokra egy stresszes helyzetben, ami nyilván balesetveszélyes.

Egy automatváltós autó sebességváltóját először meg kell tanulni használni, de hamar hozzászokik az ember. Vásárlásnál érdemes elvinni az autót egy próbakörre, hogy kiderüljön, mennyire lesz kényelmes nekünk.

 

Add Comment