KeződoldalÉrdekességek9 dolog, amit túl gyakran és 9, amit nagyon ritkán mosunk ki

9 dolog, amit túl gyakran és 9, amit nagyon ritkán mosunk ki

-

A legtöbb ember statisztikai adatok alapján nagyon rosszul mos, és inkább azokat a holmikat mossák ki mosógépben, amit nem kellene, viszont, amit gyakrabban kellene tisztítani azt ritkábban teszik be a gépbe. A mostani posztunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk nektek, mely ruhadarabokat, háztartási textileket kellene sűrűbben és melyeket ritkábban mosni.

1, Leggings és farmer

A farmer gyakori mosásával kimosod a festéket az anyagból, sőt a szövet el is vesztheti alakját. A magas hőmérsékleten történő tisztítástól az anyag összemegy, aminek hatására már nem fog rád menni, vagy egyáltalán nem olyan alakja lesz, mint amilyenben vetted. A Levi Strauss & Co. vezérigazgatója, Charles V. Bergh azt javasolja, hogy ne mosd a farmered mosógépbe, és olyan ritkán tisztítsd amennyire csak lehet. Ő például 10 éve nem mosta ki a nadrágját. Elmondása szerint célszerű kifordítva hideg vízben mosni a farmereket.

Ezzel ellentétben a leggingsekkel már máshogy kell bánni, mivel azok felszívják az izzadságot, így ajánlott őket 2-3 naponta kimosni. Ha viszont sportolásra használod, akkor érdemes napi szinten mosni.

2, Sport melltartók és normál melltartók

Egy kutatás során 200 nőt kérdeztek meg arról, hogy milyen gyakran mossa a melltartóit. A válaszadók egyharmada mondta azt, hogy kéthetente a maradék pedig ennél ritkábban mossa eme fehérneműjét, amit azzal magyaráztak, hogy nem mindennap viselik ugyanazt a melltartót.

Ha több fehérnemű készlettel rendelkezel ritkábban kell mosnod őket. Ezzel sokáig meg tudod őrizni eredeti formájukat. A sport melltartónál viszont más a helyzet, ugyanis azt minden használat után ki kell mosni.

3, Fürdőszoba szőnyeg és törülköző

Egy törülközőt normál esetben három-négy használat után kell kimosni. Érdemes két törülközőt használni, így lehetővé teszed, hogy a kimosott darab megfelelően száradjon meg.

A fürdőszoba szőnyegek viszont sokkal gyorsabban koszolódnak, mint gondolod. A sötét és meleg helyiségekben található nedvesség ideális környezet a baktériumok és a penész elszaporodásához. A WC szőnyeget hetente kellene mosni!

4, Sapka és téli sapka

Ha nem viseled minden egyes nap ugyanazt a sapkát az őszi-téli szezonban akkor elegendő két havonta tisztítani. A legtöbb téli sapka mosható mosógépben anélkül, hogy az anyag károsodna. Viszont érdemes új termék mosása előtt a benne található címkét elolvasni.

A nyáron hordott sapkákat ezzel szemben másfél havonta hideg vízben kell tisztítani, hogy ne rongálódjon az anyag.

5, Párnahuzat és lepedő

A lepedő hamar összegyűjti a port, vírusokat, spórákat, baktériumokat és más káros mikroorganizmusokat. Ezek folyamatos belélegzése allergiás reakcióhoz, légzési nehézségekhez és nyálkahártya-irritáció kialakuláshoz vezethet. Az efféle problémák elkerülése érdekében, célszerű 10 naponta mosni a lepedőt.

A párnahuzatokra is külön oda kell figyelni, ugyanis ezeket gyakrabban kell cserélni, mint az ágyneműt vagy a lepedőt. A smink, a faggyú és a baktériumok maradványai felhalmozódnak rajtuk, ami pattanások és más bőrkiütések megjelenését okozhatják. Érdemes ezeket 5 naponta kimosni!

6, Ágytakaró és pléd

Az ágytakarót elegendő kéthavonta kimosni, ugyanis ezek nem érintkeznek olyan sokszor az emberi bőrrel.

A plédekkel viszont más a helyzet. Ezeket havi szinten kellene mosni, de egy idő urán te magad is észreveszed, hogy ezt bizony most kell kimosni.

7, Dzseki és kabát

A dzsekiket kb háromhavonta hideg vízben kell mosni, mivel ez a ruhadarab nem érintkezik közvetlenül a bőrrel, így nem is igényel gyakori tisztítást. Tipp a mosáshoz: tegyél teniszlabdát a mosógépbe, ha tolltöltetű dzsekit mosol, mert így nem ragadnak össze a tollak.

A foltokat mindenféleképpen úgy távolítsd el, hogy előtte alaposan átolvastad az adott ruhadarab címkéjét. A legtöbb kabátot nem lehet mosógépben mosni, így célszerűbb őket mosodába vinni.

8, Párna és paplan

A hajból és a bőrből származó szennyeződések, például a zsír behatol a párnákba, mely a gombák elszaporodását okozhatják. Egy olyan párna, melyet már évek óta nem mostak vonzza a poratkákat, ez viszont allergia kialakulását okozhatja. A párnákat érdemes háromhavonta az ágyneműket havonta kimosni. A paplanokat havi egyszer kell csak tisztítani, mert ezek nem szennyeződnek annyira, mint a párnák.

9, függöny és sötétítő

A sötétítő függönyöket évente egyszer kell kimosni. Ez megakadályozza a különféle mikroorganizmusok pl. poratkák elszaporodását.

Az áttetsző függönyökkel már más a helyzet. Ezeket legalább félévente kell tisztítani, mert a nyitott ablak miatt por és egyéb anyagok telepedhetnek meg a szálak között. A konyhai függönyöket még gyakrabban kell tisztítani.

Te milyen gyakran mosod ezeket a holmikat?

Ezt is olvasd el