KeződoldalÉrdekességek9 elhagyatott hely a nagyvilágban, amit minimum egyszer látnod kell

9 elhagyatott hely a nagyvilágban, amit minimum egyszer látnod kell

-

Az embereket bizony hajtja a kíváncsiság, ami azt jelenti, hogy szeretnek olyan helyekre menni, ami még felfedezetlen, elhagyatott és kevésbé látogatott. Ha emellett még misztikus történetek is társulnak még nagyobb a siker, hiszen ki ne akarna egy olyan épületbe, városba menni, amiben TALÁN szellemek is lehetnek. A világon bizony nem egy és nem két hely van, melyeket bizonyos oknál fogva elhagytak. Ez lehet egy baleset, természeti katasztrófa, vagy nyersanyag hiány miatt is. Mai posztunkban 9 ilyen és ehhez hasonló helyet, városkát hoztunk el nektek, melyeket ma már csak a nagyon-nagyon kíváncsi turisták látogatnak meg.

1, Magára hagyott vonattemető Uyuni, Bolívia

Bolívia dél-nyugati részén, név szerint Uyuniban vagy egy régóta magára hagyott vonattemető. 1888-ban elkezdtek egy vasúti hálózatot kiépíteni, mondván ők akarnak lenni a legnagyobb vasúti központ a környéken. Briliánsan kitalált ötletüket csak egy dolog szabotálta a közelben élő indián törzs, akik úgy vélték, hogy igen csak betolakodnak a területükre ezzel vasúti úttal. Ez az útvonal viszont inkább a bányász városoknak kedvezett, de mivel a bányák nyersanyaga gyorsan kimerült ezért a vonatokat is megállították. Ahelyett, hogy elvitették volna őket, inkább otthagyták és létrejött a vonattemető.

2, Six Flags vidámpark, New Orleans

Amikor 2005-ben a Katrina hurrikán lecsapott, óriási pusztítást végzett New Orleansban. A Bahamákról induló ciklon a város 80%-át víz alá kényszerítette, így az emberek legkedveltebb vidámparkját is a Six Flags-et. Miután a vihar lecsillapodott, a víz pedig visszahúzódott, már csak egy tönkrement hely volt. Most 15 évvel az esemény után sem állították vissza eredeti állapotára, csak a kíváncsi természetű emberek merészkednek be, hogy kicsit körbenézzenek.

3, City Hall metróállomás, New York

Nincs még egy olyan különleges és egyedi metróállomás, mint a City Hall. Annak ellenére, hogy elképesztő boltívek, és csodálatos csillárok díszítik a megállót az emberek még sem ezt, hanem a Brooklyn Bridge-hez tartozót preferálták. Ennek az volt az oka, hogy utóbbinak sokkal jobb volt a föld felszín feletti tömegközlekedési kapcsolatrendszere, így nem tudtak mást tenni, mint ezt a szépséges helyet örökre bezárni. 1945 óta egyetlen metró sem ért el idáig. Csupán néhány turistát érdekel, hogy nézhet ki ez a hely ennyi év után.

4, Power Plant IM erőmű, Charleroi, Belgium

1921-től egészen 2007-ig bezáróan a legnagyobb és legfontosabb szénerőműnek tartották a Power Plant IM-et. Ez a hely elég fejlett technológiával rendelkezett, ám ennek ellenére, a szén-dioxid kibocsátás 10%-ért ez volt a felelős. Annak érdekében, hogy ne szennyezze annyira a levegőt, muskátli virágokat kellett a kéménybe ültetniük az ott dolgozóknak. Ettől persze érdekes megjelenése lett az egész helynek.

5, Maunsell-féle tengeri erődök, Anglia

Ezek a furcsa alakú erődítmények azért lettek a Temzébe felhúzva, hogy az angolok képesek legyenek megvédeni magukat a német csapatokkal szemben a II. világháború alatt. A háború után azonban nem bontották le őket, hanem ugyanúgy hagyták őket csak éppen nem vette igénybe őket senki. Egy idő után különböző kalóz rádiócsatornákat sugároztak onnan, de ma már semmi sem található bennük. Csak és kizárólag hajóval lehet őket megközelíteni, így egy-egy utazás során a turistáknak van szerencséjük ezeket megtekinteni.

6, Kolmanskop kikötőváros, Namíbia

1908-ban ebben a városban az egyik munkás egy nagyon szép gyémántra bukkant, amit főnökének meg is mutatott. Utóbbi rájött, hogy ez a hely nagy valószínűséggel dúskál a gyémántban, ezért egy jó nagy csapat bányászt költöztetett ide családjukkal együtt. Ahogy egyre több és több gyémántot találta úgy fejlődött a kis városka is. Egy idő után azonban csappanna kezdett a gyémántok száma, ami azt jelentette, hogy elkezdett kifogyni a nyersanyag raktár. Ez odáig fajult, hogy a várost 1954-ben elhagyták. Mivel sivatagban található a hely, ezért a sok-sok homokviharnak hála a házakban óriási homokdűnék vannak, amiket a fotósok előszeretettel szeretnek fotózni.

7, Pripjaty, Ukrajna

Szinte mindenki ismeri a csernobili atomerőmű történetét, ahol a nukleáris robbanás miatt ki kellett üríteni a csupán 3 kilométerre lévő Pripjaty városát. Ebben a kis városkában azok a családok éltek, akik java részt az erőműben dolgoztak. Akkoriban a városkában élők átlagéletkora 26 év volt. A robbanás következtében olyan szintű sugárszennyezett anyag került a levegőbe, melyet szinte minden ember belélegzett, aki ott élt. Annak ellenére, hogy több, mint 30 év telt el a katasztrófa óta, senki sem lakja a helyet, mert még mindig sugárszennyezett.

8, Tequendama Falls Museum, Kolumbia

Kezdetben egy építész lakott ebben a hatalmas házban a vízesés közelében, ám halála után úgy döntöttek, hogy szállodaként fogják megnyitni. Sajnos azonban szinte egy lélek sem akart ide jönni pihenni, így mondhatni szellemek lakták élő emberek helyett. Mivel nem tudták így tovább üzemeltetni, bezárták, majd múzeummá alakították.

9, Hasima-sziget, Japán

Japán dél-nyugati részén található Hasima-sziget régen óriási népszerűségnek örvendett a bányászok körében. Mivel szénparadiocsmként tartották számon, ezért többnyire az itt dolgozó emberek és családjuk vette igénybe a lakóparkokat. Egy hatalmas fallal vették körül, hogy a tenger hullámai ne árasszák el a szigetet. Sajnos azonban nagyon hamar kimerült a nyersanyagforrás, így nem volt mit tenni össze kellett pakolniuk és el kellett menniük, hisz munka híján pénz sem volt.

Na mit szóltok?

Ezt is olvasd el