KeződoldalÉrdekességek9 hétköznapi szokás, amiről ideje leszokni

9 hétköznapi szokás, amiről ideje leszokni

-

Reggel felkelünk, lehúzzuk a telefonunkat a töltőről, majd kimegyünk a konyhába. Iszunk egy jó kávét, letusolunk. Beszedjük a vitaminjainkat, lehet hogy eszünk pár falatot, majd kocsiba ülünk és munkába megyünk. Ez egy teljesen normális hétköznap. Ugye? Számtalan olyan szokásunk van, melyek a teljesen hétköznapi cselekvéseinkhez köthetők és mégis károsak az egészségünkre. Nyilván mindenki tudja, hogy nem jó dolog a bagózás, ivás stb. De senki nem gondol bele, hogy egy olyan egyszerű dologgal, mint a vitamin is gyakran mellélőhetünk.

Nézzünk pár olyan dolgot, ami hétköznapinak számít, de nem árt vigyázni vele.

Feltett lábbal utazni a kocsiban
Milyen romantikus nem? A pasi vezet, közben a lány a műszerfalra tett lábbal élvezi a kilátást. Számtalan filmben látni, mint romantikus vágókép. Ez több okból is rendkívül veszélyes. Egyrészt az első nagyobb fékezéskor beverjük a fogainkat a térdünkbe, ami fáj és sokba fog kerülni. Másrészt pedig, egy nagyobb baleset esetén a légzsák ripityára törheti a lábainkat, meg úgy egyébként minket is. Nem szabad!

Tusolás után
Tusolás vagy fürdés után az első dolog, hogy megtörölközünk. A törölközőt pedig szépen felakasszuk a helyére. Így viszont nem fog tudni rendesen kiszellőzni, kiszáradni. Kész baktériumtenyészetet tudunk így létrehozni, amit a következő fürdés alkalmával felhordunk a bőrünkre. Ugyanez igaz a zuhanyfüggönyre is. Hagyjuk kihúzva, hogy tudjon szellőzni.

Kávézás
Kávé nélkül indítani a napot? Kész horror. Elképzelhetetlen egyesek számára. Napi 3-4 csésze kávé rengeteg betegséget segít elkerülni. Rendkívül jó hatása van a szervezetre. Azonban nem mindegy, hogy mikor és hogyan fogyasztjuk. Éhgyomorra nem ajánlatos. Gyomorégést és emésztési zavarokat okozhat. Legalább pár háztartási keksszel ágyazzunk meg neki. Továbbá ha a kellemes, finom kávénkat felhúzzuk tejjel és cukorral, akkor az már minden csak nem egészséges. Ha édesíteni szeretnénk, akkor használjunk egy kevés mézet. Csak megszokás kérdése…

Pattogatott kukorica
Mostanában nem fenyeget minket az a veszély, hogy moziba megyünk. Ettől függetlenül mindenki tudja, hogy úgy az igazi, ha egy kis pattogatott kukoricával és üdítővel ülünk be a filmre. A fogorvosok óva intenek mindenkit ettől a “nasitól”, ugyanis nagyon káros a fogakra. Az apró popcorn darabok, beszorulnak a fogak közé és nehéz eltávolítani onnan. Egyértelműen fogszuvasodást okozhat, mely tudjuk jól, nem olcsó mulatság. A mozikban egyébként is zsíros, nagy kalória tartalmú kukoricát kapni, ami egyébként sem a legjobb a szervezetünknek.

Ne hagyjunk vizet a kocsiban
Legalábbis ne a tűző napon. Egy palack víz, mit árthat? Konkrétan felgyújthatja a kocsit. Számtalan példa volt már rá, hogy az autóban felejtett palackozott víz összegyűjtötte a nap sugarait és mint egy nagyító megégette, vagy felgyújtotta a kárpitot, ezzel pedig az egész autónkat. Ez az angol nyelvű videó remekül bemutatja…

Pattanás nyomkodása
Akit zavar, az nagyjából tudja, hogy miként keletkeznek a pattanások. Egy gyulladásos folyamat, amely akkor jön létre, ha a pórusok eltömődnek. Ha nyomkodjuk, akkor a pórusaink fala megsérülhet, melynek hatására a bőrünk érzékenyebbé válhat a baktériumok számára. Ennek köszönhető, hogy a kinyomkodott pattanásos bőrön sokkal gyakrabban alakul ki újabb gyulladás. Na persze nehéz elnézni, ahogy egy hatalmas gyulladt csúnyaság ott éktelenkedik az arcunkon… Egyeztessünk kozmetikussal és próbáljuk megfejteni a kialakulásának okát, mely számtalan dologra vezethető vissza.

Fotózgatás
Manapság az ember ösztönösen fotózgat mindent. Bármit látunk, az első reakció, hogy a mobilunk után kapunk és már kattingatunk is. Jól van ez így? Dehogy is! Gondoljunk arra, hogy a koncerteken emberek ezrei veszik fel a telefonjukkal az eseményt. Miért? Jobb úgy élvezni egy bulit, hogy végig magasban tartod a karodat és próbálsz “operatőrt” játszani? Mit ad vissza az élményből egy mobillal felvett recsegő, szemcsés videófelvétel? Semmit. Nem mellesleg te sem fogod kiélvezni a pillanatot, amiért olyan sokat fizettél!

Vitaminok
Manapság össze-vissza eszünk mindent, de a lelkünk megnyugtatása végett bevesszük a reggeli vitaminjainkat, táplálékkiegészítőket stb. A kiegyensúlyozott étrendet nem fogják helyettesíteni. Benne is van a nevében, hogy “kiegészítő”. Sokkal fontosabb, hogy figyeljünk arra, amit eszünk. Ne a vitaminoktól várjuk a megváltást. Gyógyszereket pedig csak akkor szedjünk, ha az orvos ajánlotta.

Ne töltsük a telefonjainkat az ágyra téve!
Az ördög soha nem alszik! Ezek a műszaki termékek felmelegszenek, egy váratlan zárlat, vagy hasonló esetén már kész a baj. Pláne mostanában, amikor hatalmas divat lett mindenféle kacatot megrendelni Kínából. A lakástüzek egyik fő kiváltója a zárlatos / hibás műszaki termékek. Soha ne hagyjuk a készülékeinket felügyelet nélkül!

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezt is olvasd el