KeződoldalEgyéb9 indok, hogy miért a szőke hajszín a legkülönösebb a világon

9 indok, hogy miért a szőke hajszín a legkülönösebb a világon

-

Egy szőke hajzuhatag mindig is felkeltette a férfiak érdeklődését. Sokkal jobban, mint bármelyik másik szín. Egy szőke hajú nőt sokkal komolyabban vesznek a férfiak. De mitől alakult ez ki? Egyrészt az evolúció az oka. Sok ezer évvel ezelőtt a Földön csak sötét hajú és szemű emberek éltek, de az ősidőkben a túlélésért folytatott harcban a férfiak többsége odaveszett. Nehéz volt erős, nemzőképes férfit találni. Ekkor alakult ki egyfajta mutáció, mely magával hozta a szőke fürtöket is mindkét nem esetében. A férfiaknál már akkor kialakult egyfajta vonzódás a szőke hajú nők iránt.

Ezt az információt a nők azóta is kihasználják. Nagyon sokan vannak, akik szőkére festik a hajukat. Azt se felejtsük el, hogy a hírességek közti szexszimbólumok között a legtöbbjük festette a haját. Marilyn Monroe, Gwen Stefani vagy akár Reese Witherspoon se természetes szőke.

De mitől különleges még ez a hajszín? Mutatunk belőle pár példát

Az európai és az észak-amerikai lakosság csupán 5%-a természetes szőke. Alapvetően Európában és Óceániában születnek szőke emberek, de ők sem nyugodhatnak meg, ugyanis legtöbbjük haja az idő műlásával bebarnul.

Szőke haj barna bőrrel. Létezik, de rendkívül ritka. Egy ausztráliai sziget egyik csoportján élnek a melanézek. Náluk fordulhat elő ez a különleges kombináció.

Körülbelül 150.000 hajszáluk van a természetes szőkéknek, míg a barnáknak, vöröseknek 100.000 körülire becsülik. Ennek az oka rém egyszerű. A haj alapvető feladata a fejbőr védelme az UV sugárzás ellen. A sötét haj több melanint tartalmaz, aminek hatására nagyobb védelmet nyújt. Kevesebb is elég belőle…

Egyesek szerint a szőke szakáll lassabban nő, mint a sötétebb színű. Ez így ebben a formában nem igaz. Egyszerűen csak a sötét haj vagy szőrzet dúsabbnak hat a színe miatt. A haj és a szőr növekedése a genetikától és a tesztoszteronszinttől függ.

Szőke férfi a szőke nő ellen. Érdekesség, hogy a férfiak ugyan odáig vannak a szőke nőkért, de ez fordítva nem igaz. A nők szemében a barnásabb árnyalatok egy férfin vonzóbbak lehetnek.

Megéri-e szőkének lenni? Hát a Queenslandi Egyetem által végzett tanulmány szerint a szőke hajú nők átlagban 7%-kal jobban keresnek, mint a sötétebbek.

Ugyanezen tanulmány azt is feltárta, hogy a világosabb hajszínű nők jobban szeretik a módosabb férfiakat. A tanulmány szerint 6%-kal keresnek ezek a férfiak többet, mint a sötét hajúak férjei.

Voltak szőkék az ókori Ázsiában is? Kínában és Mongóliában találtak olyan múmiákat, akiknek éltükben szép, természetes szőke hajuk volt.

Kiegészítenétek még valamivel?

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...