A globális felmelegedéssel, az évszakok megbolondulásával, az óceánok szennyezésével egyre több ember ismeri fel, hogy a környezettudatosság, környezetvédelem mennyire fontos. A diákok között terjed most egy népszerű kihívás, aminek eddig a legtöbb értelme van az eddigi netes kihívások közül. Egy szeméttel teli területet összetakarítanak, és amivel végeztek feltöltik valamelyik közösségi oldalra, ezzel is inspirálva más embereket. De nemcsak a diákok fogtak össze, rendkívül sok mérnök dolgozik napjainkban azért, hogy minél több és környezettudatosabb technológiákkal tudjunk együtt dolgozni.

1.

Géntechnólógiával módosított levegőtisztító berendezéseket fejlesztettek ki a Washingtoni Egyetem kutatói. Ezt a növények segítségével próbálják megoldani, mivel rendkívül szennyezettek a nagyvárosok, és ebből kifolyólag rengeteg az allergiás ember is. A növények génmódosításával hatékonyabban tisztítják a levegőt, így ebből kifolyólag 8 nap leforgása alatt 75%-kal csökkentették a benzol térfogatát a levegőben. 6 nap alatt pedig teljesen megszüntették a kloroformot a levegőben a kísérleti helyiségben. Ezeket a berendezéseket otthoni használatra is próbálják kifejleszteni.

 

2.

El tudod képzelni, hogy a borosüveg helyett kartondobozból szervírozd a bort? Justin Murray a rengeteg üveg szemét hatására kifejlesztett egy újrahasznosítható kartont az üvegek helyett. Ez hónapok alatt lebomlik,míg az üveg szinte soha. Ha megnézed jobban, még rendkívül szép is, amellett, hogy környezetbarát.

 

 

3.

Az élelmiszeripar rengeteg mennyiségű hulladékot termel azáltal, hogy azt gondoljuk, ami lejárt,az nem fogyasztható másnap. Közhely, de a fejlett országokban ezek a termékek a kukákban kötnek ki, míg máshol pedig hatalmas éhezés van. Dániában pont ezért létrejött a WeFood, ahol a közeli lejáratú termékeket, vagy a sérülteket 50%-os vagy akár még olcsóbbért is meg tudjuk vásárolni. A boltnak hatalmas sikere van, már 2 üzlettel rendelkezik.

 

4.

Az északi országok nagyon odafigyelnek a környezetvédelemre. Rájöttek, hogy nem elég konténereket kihelyezni, hanem először a lakosok fejében kell rendet rakni. Ők ma már eljutottak egy olyan szintre, hogy nincs olyan ember, aki ne szelektíven gyűjtené a szemetet. Szinte mindenhol ki vannak helyezve ezek a modern konténerek, amit rendeltetésszerűen használnak az emberek. Kitűnő példa lehet ez a többi ország számára!

 

 

5.

A legnagyobb probléma máig is- globálisan- a hatalmas mennyiségű pelenka. Erre Hollandiában az ARN kidolgozott egy remek újrahasznosítási ötletet. A pelenkákat 250°C-ra hevítik fel, miután folyékonnyá válnak  a magas hő hatására a baktériumok és a vírusok elpusztulnak, ezáltal a feldolgozott termék környezetbarát lesz. Ezután műtrágyaként, biomasszaként élik további életüket. Egyre népszerűbb egyébként napjainkban újra az eldobható pelenka helyett a mosható pelenka. Ezzel szintén sokat tudunk tenni környezetünkért.

 

6.

A 2020-as olimpia Tokióban kerül megrendezésre, ahol a kormány kérte a lakosokat, hogy adják le a nem használt elektrotechnikai eszközeiket. Ennek az volt az oka, hogy a telefonokból és egyéb eszközökből nemesfémeket tudnak kinyerni a feldolgozás során, amiből majd készítik az érmeket.

 

 

7.

Az üvegeket összetartó műanyag rengeteg kárt tesz az élővilágunkban, ami szinte soha nem bomlik le. Ezt a problémát felismerve a SaltWater Sörgyár nem műanyagból készíti ezeket a kis gyűrűket, hanem árpa és búzaszárból. Ezáltal, ha a madarak vagy a tengeri élőlényeg lenyelik, nem tesz bennük kárt, valamint normál esetben is gyorsan lebomlik.

 

 

8.

A Fitzroy zseniálisan használja fel a sok Coca-Cola címkét és flakont. A rumon található címkék is ezekből a műanyag palackokból és címkékből vannak, és a gyönyörű,márványos kupak is.

 

 

9.

A női higiéniás termékek fejlődésével egyre jobban nőtt a szemét mennyisége is. Mivel ezek egyszer használatos és eldobható eszközök, csakúgy mint a pelenkára, erre is kellett találni valami megoldást. A Lunapads úgy döntött, hogy piacra dobja a mosható egészségügyi betétet, amit gombokkal remekül lehet a fehérneműhöz rögzíteni. Hideg vízzel mosható, és gyorsan szárad is. Speciális vízzáró rétegének köszönhetően pedig nincs szivárgás. Biztosított a természetes légáramlás is, így elkerülhető a gombásodás. Ezek a párnák úgy 3-5 évig használhatóak.