KeződoldalÉrdekességek9 mítosz a túlélésről, amit jobban teszel, ha mihamarabb elfelejtesz!

9 mítosz a túlélésről, amit jobban teszel, ha mihamarabb elfelejtesz!

-

A mai világba rengetegen szeretnek túrázni a természetben, erdőben, hegyekben… stb. Persze lehet nézelődni és gyönyörködni a tájban, de nem árt, ha jó pár dologra felkészülünk testileg és szellemileg is, ha esetleg úgy adódna, hogy a szabadban kell éjszakáznunk. Összegyűjtöttünk néhány fontos dolgot, amit mindenképpen tudnod kell, ha te is a természet szerelmese vagy. Ezek a tippek és tanácsok megmenthetik az életedet!

Azonnal keress ivóvizet.

Szakemberek szerint az emberi szervezet képes egy teljes hétig kibírni élelem nélkül, ám ivóvíz nélkül, csak 3 napig maradsz életben. Ha nem vagy jártas az erdei dolgokban nem tudhatod, melyek azok az ételek, amik mérgezőek.

Építs menedéket.

Mindenképpen jó döntést hozol, ha építesz egy menedéket, mely megóv az erős széltől és napsugárzástól. Ám egy éjszaka alatt a föld képes lehűlni, így a menedéked semmit nem ér, ha nem teszel a tested alá valamit, ami megtartja a hőt, például faleveleket.

Fogyasztható víz keresése.

Többen azt mondják, ha a sivatagban rekedsz a kaktuszokban rejlő víz megmenti az életedet. De az igazság az, hogy csak egyes kaktuszok vizei fogyasztható, ha olyan kaktusz vízből iszol, amit nem lett volna szabad meginnod, hányinger és hányás jelentkezhet rövid időn belül.

Élelemszerzés.

Akármennyire is figyeltél a biológia órán nem tudod az összes gombát és bogyót megkülönböztetni, és elképzelhető, hogy amit ehetőnek gondolsz, fogyasztásra alkalmatlanok. Ha ilyen ételeket eszel, könnyen lehet, hogy mérgezéses tünetek jelentkeznek, például: hányás, hasmenés, kiszáradás vagy esetleg még rosszabb is lehet. Törekedj arra, hogy csak olyan ételeket egyél az erdőben, amiről biztosan tudod, hogy biztonságos.

Tájékozódási készség.

Az iskolában, de akár cserkésztáborban is hallhattad már, hogy a mohák segítenek tájékozódni, ám ez az állítás nem minden esetben állja meg a helyét. A környezeti tényezők nagyon is befolyásolhatják a növekedésüket, és a fa bármely részére képes nőni.

A kihűléssel járó veszélyek.

Abban az esetben, ha egy személy teste kritikus szinten lehűl, nem szabad egyből forró közegbe tenni, mert súlyos károkat okozunk vele a szervezetben, és a testben egyaránt. A testet minden körülmények között fokozatosan kell felmelegíteni. Ha a kihűlt személy nem lélegzik azonnal hívjunk segítséget valamint kezdjük el újraéleszteni.

Medvetámadás esetén mi a teendő.

Sokszor hallhattad már, ha medvét látsz tettesd magad halottnak, mert csak kicsit megszaglászik és elmegy. Ez nem így van. Célszerű lassan hátrálni, és közben tartani a szemkontaktust. Ezzel a cselekedettel azt jelzed a medvének, hogy nem akarsz az ő területére lépni.

Mit tegyél, ha megmart egy kígyó?

Rengeteg műsorban és könyvben olvashattad, hogy, ha valakit megmar egy kígyó azonnal ki kell szívni a mérget a sebből. Meg ne próbáld ezt tenni, ugyanis a kígyó mérgét a vérkeringésből már nem tudod eltávolítani. Ha ilyen történik veled, azonnal hívd a mentőket, hogy minél előbb ellátásban részesüljön a sérült.

Teendő cápatámadás esetén.

Régen mindig azt mondták nekünk, ha megütjük a cápa orrát, attól ő megijed és elmenekül. Nos az igazság az, hogy ettől van sokkal érzékenyebb és fájóbb pontja is, ami nem más, mint a szeme és a kopoltyúja. Ha sikerülne eltalálni valamelyik testrészét, azonnal inába száll a bátorsága.

Ezt is olvasd el