Mai cikkünket egy Karina nevű orosz származású nő története ihlette, aki az iskola elvégzése után 2014-ben Seattle költözött és ott is ment férjhez. Karina elmesélte, hogy a férje programozóként dolgozik Amerikában. Akkoriban megvoltak az előítéletei és sztereotípiái az amerikai emberekkel kapcsolatban, ám 180 fokos fordulatot vett, mikor közelebbről megismerte őket. Például nem minden amerikai ember túlsúlyos, ahogy nem esznek minden egyes nap gyorsétteremben sem. Ha érdekel, hogy mit tapasztalt még ebben az országban, akkor olvass tovább.

1, mítosz: Az amerikaiak munkamániások.

Ez nem igaz, ugyanis az amerikaiak egy órával előbb mennek be a munkahelyükre, hogy egy órával előbb távozhassanak. Azaz, reggel 07:00-től 15:00-ig dolgoznak. A túlórát csak abban az esetben vállalják, ha a munkáltató kifizeti, és a hétvégéért több pénzt kérnek.

2, mítosz: Sok túlsúlyos ember él az USA-ban.

Ez a leggyakoribb tévhit velük kapcsolatban. Igazság szerint az emberek túlnyomó része sportol, például fut illetve egészségtudatosan táplálkozik. Szinte majdnem mindegyik emeletes házban van edzőterem, mely tárt karokkal várja a lakókat. Sajnos a legtöbben a fogyatékkal élő, kerekesszékes személyeket tekintik elhízottnak…

3, mítosz: Nagyon sok képzett ember van az Egyesült Államokban.

Kevesen tudják, de az Egyesült Államokban nincs sok felsőfokú végzettséggel rendelkező ember. Ennek két fő oka van. Először is, a felsőfokú oktatás magas költségei. Emiatt sok fiatal arra kényszerülne, hogy hitelt vegyen fel. Pontosan ezért, mielőtt tovább tanulnának, néhány hónapot, vagy évet kihagynak és gondolkodna, hogy le akarnak-e diplomázni vagy sem. Másodszor, ahhoz, hogy egy adott szakra felvételizzen és bekerüljön valaki, megfelelő tapasztalatot kell szereznie.

4, mítosz: A nők szociálisan védettek.

Ez valóban igaz, a nők bizonyos tekintetben védettek ebben az országban. Ha valaki kezet emel egy nőre, vagy zaklatja akkor a törvény, minden szigorával lesújt a vétkesre.

Viszont van egy hatalmas “de” a történetben. Amerikában nagyon kevés a szülési szabadság időtartama. Minden a munkáltatóval kötött szerződéstől függ. Ez a fajta szabadság általában csak egyetlen hónapig tart. A multiknál ez hat hónap is lehet, ám ebben az időszakban semmi sem garantálja, hogy utána ugyanúgy visszamehet arra a helyre dolgozni. Természetesen sok nő teljesen elégedetlen ezzel a helyzettel.

5, mítosz: Az amerikaiak mindig gyorskajákat esznek.

Ez nem feltétlenül van így. A gyorséttermi láncok elsősorban az országutak mentén vannak szétszórva, mert általában kétféle ember eszik ilyen helyen, az utazók és akiknek kevés pénzük van.

A hamburgerek és szendvicsek azonban szinte minden étterem menüjében megtalálhatók, sőt te magad választhatod ki a húst pörkölésének mértékét. Egy ilyen hamburger ára elérheti a 6000 forintot is.

6, mítosz: Amerikában van a legjobb egészségügyi rendszer.

Ebben az országban modern felszerelések, szolgáltatások és technológiák vannak, ám itt nincs kötelező egészségbiztosítás, viszont rengeteg különféle program létezik.

A legjobb esetben a munkáltató fizeti a biztosítást, a legrosszabb esetben te fizeted saját magadnak. Annak ellenére, hogy biztosítva vagy az orvosi eljárás megkezdése előtt sajnos akkor sem lehet tudni, hogy mennyibe fog kerülni. A kezelés után derül csak ki, hogy a biztosítótársaság tudja-e fedezni azt.

A másik érdekesség, hogy recept nélkül semmit sem vehetsz a gyógyszertárakban, kivéve a leggyakoribb eszközöket. Amikor véletlenül megégett a bőröm semmi mást nem voltak hajlandók adni, csak aloe verát. Ha valaki valódi gyógyszert akar, ahhoz el kell menni orvoshoz.

7, mítosz: Mindenki udvarias és barátságos.

Ez abban az esetben igaz, ha turista vagy. Amikor egy adott szolgáltatás a munkavállaló udvariasságától függ, mindenki kifogástalanul kedves. De… autójukba pattanva a amerikaiak nagyon is durvák és agresszívak. Lazán kidugják a középső ujjukat az ablakon, szitkozódnak, sőt egyszerre ekét helyre parkolnak le. Amerikában a biztonsági őrök sem udvariasak.

8, mítosz: A hírességek sétányán drága butikok vannak.

“Amikor először megláttam a hírességek sétányát kicsit csalódtam. Elképzeltem, hogy elegáns építészeti remekművek vannak ott, drága butikok és sétáló hírességekkel futhat össze az ember, ám ez nem így volt.”

Ezen a helyen voltaképpen, szuveníres butikok, gyorséttermek, bárok, és mozik találhatók.

9, mítosz: Az USA-ban a nők hollywoodi csillagoknak tűnnek.

Elsőre úgy tűnhet, hogy az amerikai nők, futócipőben, feszülős nadrágban és pulóverben születnek. Ez nem minden amerikai nőre igaz, csak azokra, akik Seattle-ben élnek. Amikor sétálna vagy futnak, akkor igazi sportcipőt vesznek fel, de amikor munkába vagy bevásárolni mennek, akkor kimondottan csúnya, férfias lábbeliket viselnek. A legtöbb hollywoodi nő vesz fel ilyen jellegű cipőt.