KeződoldalEgészségA barátaikkal naponta találkozó időseket kevésbé érinti a demencia - Íme a...

A barátaikkal naponta találkozó időseket kevésbé érinti a demencia – Íme a részletek

-

A demenciáról sokan azt hiszik, hogy egy konkrét betegség, pedig egy gyűjtőfogalomról van szó, ami olyan tüneteket foglal magába, amik hátterében más-más betegségek állnak. A demencia, másképpen szellemi leépülésről azt hinnénk, hogy összefügg az öregedéssel. Az igazság azonban az, hogy ez nem igaz. Persze ahogy idősödünk, feledékenyebbek leszünk, de ez nem egyenlő a demenciával.

Az egészséges szép korúaknak ugyanis, friss a gondolkodása. A demenciát jellemezően olyan betegségek okozzák, amelyek idősebb korban gyakoriak és kezelendők. A demencia nem más, mint a memória károsodása, amely egyértelműen kimutatható. Ezen kívül legalább egy tünet jellemzi a demeciában szenvedőket, mint például az absztrakt gondolkodás károsodása, amely értelmezési nehézséget a különbségtétel hiányát jelenti, az ítélőképesség károsodása, beszédzavar és személyiségváltozás.

Napjainkra a demencia már az egyik leggyakoribb időskori betegség. A szakemberek vizsgálatai alapján elmondható, hogy az időskori demencia megelőzése, elkerülése érdekében létezik egy egyszerű módszer. A hiánypótló felfedezés lehet segítségünkre abban, hogy ne veszítsük el emlékeinket és mentálisan egészségesek maradjunk.

Azt mindannyian tudjuk, hogy szükségünk van barátokra és nemcsak fiatalon. Idős korban is szükségünk van a szociális kapcsolatok ápolására. Immáron huszonnyolc éve zajlik egy tanulmány, amelyben azt vizsgálják, hogyan hatnak a társadalmi kapcsolatok az idősekre. Pontosítva, a hatvan éven túli személyeket vizsgálva kiderült, hogy akik rendszeres kapcsolatot tartanak fenn barátaikkal és más személyekkel, azoknál tizenkét százalékkal kisebb az esély a demencia kialakulására.

A szakemberek kutatási eredményei szerint ez a százalék abban az esetben igaz a leginkább, amikor a barátokkal való kapcsolattartásról beszélünk. Tehát, megállapíthatjuk, hogy idős korban minél több minőségi időt töltünk barátainkkal, rokonainkkal, annál kevésbé veszélyeztet minket a demencia.

A tanulmány során több, mint tízezer londoni személy adataira támaszkodtak és arról érdeklődtek, milyen gyakran találkoznak barátaikkal. A felméréseket ötször végezték el és 2017-ig megvizsgálták az alanyok elektronikus egészségügyi nyilvántartásait is.

Nem ez volt az egyetlen tanulmány, amely ilyen eredményekkel zárult. Több alkalommal is kimutatták, hogy az idősek társadalmi élete összefüggésben van a demencia kialakulásával, illetve annak elkerülésével. Az igazság azonban az, hogy a hatvan éves kor felettiek ugyan ráérnének barátaikkal találkozni, ám ehelyett inkább otthon ülnek és tévéznek, vagyis elzárkóznak a társadalomtól. Sajnos ezzel növelik a demencia kialakulásának kockázatot, pedig könnyedén tehetnének ellene.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...