KeződoldalÉrdekességekA dániai emberek 18 remek szokása, amit mi magyarok is átvehetnénk

A dániai emberek 18 remek szokása, amit mi magyarok is átvehetnénk

-

Rengetegszer írtunk már arról, hogy mennyire fejlett ország Japán, Kínának milyen érdekességei vannak, a brazil emberek milyen habitusúak, hogy a kanadai emberek mennyire vendégszeretők…stb. Ma viszont Dániát fogjuk górcső alá venni és bemutatni, hogy mennyire érdekes és egyedi országról is beszélünk. Olyan egyediségekkel rendelkezik, mint szuper közbiztonság, zseniális ételek, egyenjogúság…stb. Lássuk, hogy titeket mely infók lepnek meg leginkább.

1, Szórakozás, hobbi

A dán kormány törekszik arra, hogy az ország lakói valamilyen hobbival rendelkezzenek. Például különféle szakköröket, csoportokat, közösségi házakat, sporttal kapcsolatos tevékenységeket indítanak teljesen ingyen. Persze a dánoknak van lehetőségük egyedi hobbitevékenységeket is végezni, amit előre kell jelezni a polgármesteri hivatalban.

2, Nemek közti egyenlőség

Dániában tiszteletben tartják a nemek közti egyenjogúságot. Pontosan ebből kifolyólag a helyi lányok, hölgyek egyáltalán nem félnek attól, hogy egyedül maradnak életük során. Sőt mi több itt nagyra értékelik az önállóságot és a 30-35 éves korú nőkre nem nehezedik társadalmi nyomás. Egyáltalán nem sietnek férjhez menni, sem gyermeket szülni. Vannak, akik 40 éves korukban alapítanak boldog családot, ami stabilabb lábakon áll, mint egy hagyományos kapcsolat.

3, Gyermekek szabad kezet kapnak

A dánok imádják a gyermekeket, és nem is fogják őket olyan szigorúan, min más országokban. Konkrétan bármit megtehetnek. Egy nem helybéli lakos elmesélte, hogy egyszer egy büfében látott egy gyermeket édesanyjával, ám a kicsi nem akart tovább menni, ezért azt mondta neki: “Anya, én itt megvárlak.” A büfében lévő vendégek, elmosolyodtak a kisgyerek mondata hallatán. A gyermek viszont valóban ott várta édesanyját, ahol mondta. Az eset nagyon cuki volt és emlékezetes.

4, Óvoda kezdete

Dániában a legtöbb gyermeket 1 éves vagy annál fiatalabb korban küldik oviba. Ott magasan képzett szakemberek gondoskodnak róluk, és megtanulják a dán szociális készségeket.

5, A gyerekeket hozzászoktatják a hideghez

Dániában elég sokszor van hideg, ezért az ottani emberek próbálják hozzászoktatni gyermekeiket az időjáráshoz. A szülők lazán kint hagyják gyermekeiket a hidegben miközben babakocsiban fekszenek. Mindezt azért teszik, hogy a kicsik megfelelő immunitást szerezzenek és később elegendő legyen annyi ruhát rájuk adni, mint amennyi szüleiken van.

6, A meleg időszak

Tény, hogy a dánoknál csupán csak 2-3 hónapig van meleg, de megpróbálnak mindent megtenni, hogy kihasználják a jó idő adta lehetőségeket. Ilyenkor sokat kirándulnak, kertészkednek, pihennek, sétálnak, vidéki nyaralókba utaznak…stb.

7, Nincsenek rendőrök az utcákon

Ebben az országban nagyon kevés rendőrrel lehet találkozni, mivel a dánok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy betartsák a szabályokat és törvényeket. Ha valaki mégis megszegné azokat, a térfigyelő kamerák biztos, hogy rögzítik és ez alapján ki lehet szabni a pénzbírságot.

8, Különleges közlekedési lámpák

Aarhusban, Dánia második legnépesebb városában, nem holmi pálcika emberek mutatják a gyalogosoknak, hogy átmehetnek a zebrán, hanem vikingek. Nézzétek csak:

9, Egészségesen étkeznek

A dánok nem holmi diétákkal és edzésprogramokkal próbálják megtartani súlyukat, hanem egészséges étrenddel. A dán származású hölgyek, fiatal lányok kiadós ételeket esznek, viszont mindig megválogatják az alapanyagokat. Sokszor esznek grillezett krumplit lazaccal, és a testmozgásuk sétában, valamint biciklizésben merül ki. Eddig ez a módszer nekik tökéletesen bejött.

10, A szupermarketben finomak az ételek

A helyi szupermarketekben nemcsak finomak az ételek, hanem megfizethető áron is vannak. Egy Pikabu-felhasználó szerint a sertéshús, a tejtermékek és a pékáruk lényegesen olcsóbbak, viszont a banán és a tojás meg drágábbak.

11, Szerény öltözködés

A dánok nagyon szerényen öltözködnek. Az utcán valószínű észre sem veszed, hogy egy milliomos ment el melletted. A dánok inkább az egyszerű dolgokat helyezik előtérbe, például színpalettájuk elég kis skálán mozog, főleg ha ruhaválasztásról van szó. És a kiegészítők terén is a legminimálisabbra veszik a figurát. Úgy gondolják, hogy a ruháknak inkább kényelmeseknek és praktikusaknak kell lennie.

12, A házak olyanok, mint a magazinokban

A dánok szeretik a gyönyörű belső tereket és a házaik gyakorlatilag úgy néznek ki, mint a luxus magazinokban. A bútorok természetes anyagokból készülnek, a nappalikban kényelmes fotelek és kanapék kapnak helyet, szőrme ágytakarókkal, díszpárnákkal. Az itteni lakások, házak harmóniát és békét sugároznak.

13, Érzelem kinyilvánítós nemzet

A dánok nem félnek kimutatni érzelmeiket, a szerelmespárok például kézen fogva sétálnak, csókolóznak és minden sarkon ölelkeznek. A férfiak nagyon gyengédek a nőkkel és udvariasak. A dánok biztosak abban, hogy az érzelmesség és a másik fél iránti aggodalom a legkevésbé sem ássa alá férfiasságukat.

14, Jó a közbiztonság

Az országban nagyon jó a közbiztonság, nincsenek a vonatok, buszon rendőrök, kamerák…stb. Az udvarokat pedig nem kerítik el kerítésekkel.

15, A gyerekek előbb tanulnak biciklizni, mint járni

A dánok gyakorlatilag előbb tanulnak meg biciklizni, mint járni. Sőt ez a legnépszerűbb közlekedési eszköz náluk még akkor is mikor hóvihar van.

16, Érdekes szemeteskukák vannak a köztereken

Dániában szokatlan szemeteseket találhatsz, melyek érdekes szögben helyezkednek el. Ez azért történik, hogy kerékpározás közben könnyebben bele lehessen dobni a szemetet.

17, Jante-törvény szerint élik az életüket

A dánok a Jante-törvény szerint élik az életüket. Ezt a koncepciót Axel Sandemuse dán-norvég író vezette be. A Jante törvénye egy olyan szabályrendszer, mely hasonlít a 10 parancsolatra. Az embereknek nem szabad vagyonukkal felvágniuk, nem szabad dicsekedniük az eredményeikkel, képességükkel. Pontosan ez a magyarázata annak is, hogy miért biciklivel járnak a politikusok dolgozni.

18, Változatos ételek

A dán ételek magas kalóriatartalmúak és nagyon kielégítőek. Az ország lakossága rengeteg krumplit, zöldséget, főtt vagy párolt halat, sertést fogyaszt. Mivel Dániát tenger veszi körül nagyon sok náluk a tenger gyümölcseiből készült ételek is. A legnépszerűbb ételek közé tartozik a hering, smorrebrody és a fishcakes. Ezenkívül a dánok szeretik az édességeket, főleg a süteményeket.

Ezt is olvasd el