KeződoldalÉrdekességekA fogamzásgátló tabletta megváltoztatja az agy szerkezetét

A fogamzásgátló tabletta megváltoztatja az agy szerkezetét

-

Agykutatással foglalkozó szakemberek megállapították, hogy a fogamzásgátló tabletta hatására az agyban lévő hipotalamusz mérete jelentősen csökken. Az eredményeket az Észak-amerikai Radiológiai Társaság éves konferenciáján mutatták be.

A köztiagyban a talamusz alatt helyezkedik el a hipotalamusz, amely hormonokat termel és szabályozza a test fontos funkcióit, mint a hangulat, a hőmérséklet, az étvágy, a szexualitás, a szívverés és az alvási ciklus. Korábban még nem kutatták a szájon át szedhető fogamzásgátló szerek strukturális hatásait az agyban.

Ennek egyszerű oka, hogy a hipotalamusz nagyságának mennyiségi elemzése MRI-vizsgálatokkal még nem állt rendelkezésre.

“Nincsenek megfelelő kutatások a szájon át bevett fogamzásgátlók hatásáról az élő emberi agynak ebben a kicsi, de nagyon fontos részében. Először dolgoztunk ki egy eljárást a hipotalamusz méretének megállapítására, és arra az eredményre jutottunk, hogy a jelenleg használatos fogamzásgátló tabletták kapcsolatba hozhatók a kisebb hipotalamusszal” – nyilatkozta a kutatásban részt vevő Michael L. Lipton professzor, a New York-i Montefiore Kórház MRI-szolgálatának orvosigazgatója.

Napjainkban a leggyakoribb születésszabályozó eszköz a fogamzásgátló tabletta. Emellett azonban számos egészségi állapot kezelésére is használják, mint például a szabálytalan menstruáció, akne, endometrózis és policisztás petefészek szindróma esetén. Az amerikai járványügyi hivatal eddig nyilvánosságra hozott adatai szerint 2015 és 2017 között 47 millió 15 és 49 év közötti amerikai nő használt fogamzásgátlást, 12,6 százalékuk fogamzásgátló tablettát szedett.

A mostani kutatásban Lipton és kollégái ötven egészséget nőt vizsgáltak, akik közül huszonegy fogamzásgátló tablettát szedett. Minden alany agyát MRI-vel vizsgálták meg és megállapították a hipotalamusz méretét.

“Drámai különbséget találtunk az agyi struktúra méretében azoknál a nőknél, akik fogamzásgátló tablettát szedtek, azokhoz képest, akik nem. Ez a bevezető kutatás erős kapcsolatot mutat a fogamzásgátló tabletta hatása és annak az agyra gyakorolt potenciális strukturális hatása között, ezért további kutatásokra van szükség ebben a kérdésben” – mondta Lipton.

A kutatók megállapításai szerint a kisebb hipotalamusz kapcsolatba hozható a nagyobb ingerültséggel és a depressziós tünetekkel is. Ezek az eredmények azonban még csak előzetesek, nem kellőképpen igazoltak. A tanulmány szerzői azt is hozzátették, hogy a kutatás során nem találtak érdemleges kapcsolatot a hipotalamusz nagysága és a kognitív teljesítmény között.

Ezt is olvasd el