KeződoldalEgészségA helyiek szerint az ördög kezét viseli. Íme a világ legnagyobb kezű...

A helyiek szerint az ördög kezét viseli. Íme a világ legnagyobb kezű embere.

-

Egy kisfiú szörnyű betegségben szenved. Olyan bizarr, túlméretes kezei vannak, hogy egy műtéten kellett átesnie, hogy csökkentsék azokat. Teljes életváltozáson esett át a fiú.

Mohammad Kaleem “a világ legnagyobb kezű fiújaként” vált ismertté, mielőtt drámai műtéten kellett átesnie, hogy csökkentsék őket. A nyolcéves fiú olyan betegséggel született, amely miatt a kezei és karjai folyamatosan nőttek, mígnem akkora lett, mint egy óriásé. Karjai egyenként 12 kilót nyomtak.

A szegény fiú szülei kevesebb, mint 7000 Forintot keresnek havonta. Nem engedhették meg maguknak, hogy fizessék az orvosokat. Kaleem végül egy helyi falusi kórházba kötött ki, de ott nem tudták diagnosztizálni a betegségét, pedig nem egy ritka dologról van szó.

A kór neve Macrodactyly vagyis gigantizmus. Ennek köszönhetően a fiú kezei a csuklótól az ujjbegyekig már 33 centiméter hosszú volt. Persze, egy ilyen szegény közösségben, a falusiak azt hitték, hogy meg van átkozva. Azt mondták, hogy az ördög kezét viseli. Még az iskolába sem engedték be, hogy tanulhasson.

“A tanárok nem engedték tanulni. Azt mondták, hogy a hatalmas kezei megijesztik a többi gyereket.” – mesélte Kaleem apja.

Ahogy Kaleem idősebb lett, egyre nehezebb volt elvégeznie a legegyszerűbb napi teendőket is. Hatalmas, egyenként több mint öt kilót nyomó kezei megnehezítették az öltözködés és az étkezést is.

Az esete egy idő után nemzetközi nyilvánosságot kapott, így a nyolcéves gyermeknek végre segítséget nyújtottak a dél-indiai orvosszakértők. A család megismerkedett Dr. Raja Sabapathy-val, egy kézsebésszel, aki a mikrosebészeti szakértelméről ismert. Vállalta a kihívást, hogy segítsen javítani a fiú kezein.

“Dr. Sabapathy reményt adott nekünk, miután meglátta Kaleemet. Ő volt az első orvos, aki azt mondta nekünk, hogy van segítség a fiú számára” – mondta Haleema Begum, Kaleem édesanyja.

A közelmúltban televíziós dokumentumfilm követte a családot, amint több ezer mérföldet utaztak falujukból Tamil Naduba, hogy lássák Dr. Sabapathy-t és szakértő sebészcsapatát a combiatorei Ganga Kórházban.

A valaha látott egyik legbonyolultabb esetben, Dr. Sabapathy és csapata szembesült azzal, hogy módot találjanak arra, hogy csökkentsék Kaleem kezei és ujjai méretét anélkül, hogy az idegei károsodnának, hogy továbbra is tudja használni őket.

“Úgy döntöttünk, hogy először csak az egyik kezét műtjük meg. Ez volt a legjobb módszer az állapot felmérésére” – mondta Dr. Sabapathy.

Kaleem-ra nyolcórás műtét várt rá az alkar és a kézfej eltávolítására, és további műtétek várták a növekedési lemezek csökkentése miatt, hogy a keze és az ujjai ne növekedjenek tovább.

De a család szülőfalujában a babonás helyiek továbbra is meg voltak győződve arról, hogy Kaleemet megátkozták, és a műtét haszontalan lesz.

“Nincs gyógymód a számára. Ő az ördög gyermeke. Ez azért van, mert a szülei bizonyára rosszat tettek életük egy pontján” – mondta Mohammad Kaleem, Shamim testvére.

A műtét utáni állapotról még nincs jelenleg fotó, de ha lesz, azonnal jelentkezük vele.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezt is olvasd el