KeződoldalÉrdekességekA HR alkalmazottak elárulják, mely ruhák növelik vagy csökkentik az esélyt egy...

A HR alkalmazottak elárulják, mely ruhák növelik vagy csökkentik az esélyt egy állásinterjú során

-

Statisztikai adatok alapján a munkáltató vagy a HR-es 90 másodperc alatt el tudja dönteni, hogy az adott személy alkalmas lesz-e a meghirdetett pozícióra vagy sem. Ilyen rövid idő alatt viszont csak az öltözékét és a modorát lehet értékelni, vagyis a ruházat kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy valaki helyzeti előnybe kerül vagy sem. A mai cikkünkben úgy döntöttünk, hogy a HR alkalmazottak segítségével elmondjuk, mely ruha az, mely növeli illetve csökkenti az esélyt egy állásinterjú során.

1, A ruhák színe meghatározza, milyen is az adott munkavállaló

A “CareerBuilder” nevű oldal felmérést végzett a HR munkatársak körében arra vonatkozóan, hogy az álláskeresők ruhájának színe miről árulkodik. Az eredményekből kiderült, hogy a szürke színű ruhát társítják a kompetenciához és a logikához, a fehéret a szervezettséghez, a feketét a vezetéshez, a lilát és a zöldet pedig az önbizalomhoz és a kreatív gondolkodáshoz.

Egyedül a narancssárga szín volt az, amit a legprofesszionálisabbként emlegettek, ugyanis akik ilyen ruhát viseltek nekik volt a legjobb a kommunikációs képességük. A kéket viselő emberek viszont a jó csapatjátékról árulkodott.

2, A túl feltűnő ruhák ellenkező hatást érnek el

A feltűnő színű ruhák viselése bátorsága utalhat, sőt vonzza is a figyelmet, viszont pont, hogy ellentétes hatást válhat ki. Egy ilyen ruha viselése inkább arra utal, hogy az illetőnek kreatív a gondolkodásmódja, de ennél többet nem tud letenni az asztalra a HR munkatársak ezzel pedig tisztában vannak. Ezért akkor sem érdemes őt alkalmazni, ha túl extravagánsnak tekinteni, ha olyan munkát kap, ahol kiélheti a kreativitását, gyors gondolkodását…stb.

Sokkal jobb ha a munkavállaló kiegészítőkkel hangsúlyozza ki megnyerő tulajdonságait, legyen szó például egy szokatlan karkötőről, óráról, szemüvegről vagy brossról. Viszont arra kell figyelni, hogy kettőnél több ilyen jellegű “fókuszpont” ne legyen.

3, A viselt ruhából kiderült, passzolsz-e a cég arculatába.

Célszerű az állásinterjú előtt megtudakolni, hogy van-e a cégnek dressz kódja. Például ha egy bankba szeretnél bekerülni, ott elengedhetetlen az üzleti megjelenés, viszont ha egy reklámcéghez szeretnél felvételt nyerni, akkor viszont különleges ruhadarabokra lesz szükséged. Az interjún a HR-esek azt is felmérik, hogy passzolsz-e a cég arculatába, ha nagyon eltérsz, akkor valószínű visszautasítanak.

Az olyan kreatív szakmák esetén, mint a zenész, fotós, színész, tervező…stb. fontos, hogy olyan ruháid legyenek, amik téged és a személyiséged tükrözik. Viszont ebben az esetben is érdemes figyelni a visszafogottságra.

4, A HR-es mindig kiszúrja, ha első alkalommal van rajtad a ruha

Ha kifejezetten azért vásároltál új ruhát, hogy azt vedd fel az interjúra, akkor előtte érdemes legalább egyszer más alkalomra felvenned, hogy megtudd valóban kényelmes-e vagy sem. Ha aznap veszed fel legelőször a ruhát, akkor olyan hibákat ejthetsz, amit valószínű nem szerettél volna, például címkéket hagysz rajta. A legtöbb öltöny hátulján a felsliccelt részt egy ideiglenes cérnával rögzítik, hogy megőrizzék az öltöny formáját szállítás során. Ha ezeket nem távolítod el, azt bizony észreveszik.

5, Ha a ruha kényelmetlen, akkor akaratlanul is fel hívhatod magadra a figyelmét

Természetesen fontos, hogy megfelelő ruhadarabokat válassz egy interjúra, de annál is fontosabb, hogy kényelmes legyen. Ha olyan ruhát veszel fel, amilyet alapjáraton soha nem szoktál, a befolyásolhatja az önbizalmat.

Sose vegyél fel túl szűk vagy túl laza ruhát. Részesítsd előnyben az alapjáraton gyűrt stílusú ruhákat, mert azok növelik az önbizalmat. Ne fésülj olyan hajat és ne készíts magadnak olyan sminket, amiket nem szoktál viselni.

Ti mit szoktatok felvenni egy interjúra? Alaposan utánajártok a cégnek, ahova felvételiztek?

Ezt is olvasd el