KeződoldalÉrdekességekA koronavírus-járvány nem csillapodik - Mikor térhetünk vissza a normál kerékvágásba?

A koronavírus-járvány nem csillapodik – Mikor térhetünk vissza a normál kerékvágásba?

-

Egy éve kezdődött a koronavírus-járvány Kínában, azóta pedig már az egész világ harcban áll a vírussal. Több millió fertőzött és több, mint egy millió halott, de a járvány nem tágít, folyamatosan fertőz. A britek pedig nemrégiben felfedeztek egy új koronavírustörzset, ami az eddig azonosított vírusnál sokkal gyorsabban fertőz. Egy év után már mindannyian arra vágyunk, hogy minden újra a régi legyen. Ne kelljen azért aggódnunk, hogy elveszítjük a munkánkat, hogy eladósodunk. Szeretnénk végre úgy élni, ahogy a vírus megjelenése előtt tettük és szeretnénk, ha nem korlátoznák a szabadságunkat. De vajon mikor térhetünk vissza régi, megszokott életünkhöz?

Sajnos egyértelmű választ senki nem tud adni, hiszen a szakemberek véleménye szerint csak a vakcina beadása vethet véget a COVID-19 terjedésének. Egyelőre olyan időpontot adtak meg, amikor a járvány csillapodni kezd, a vége azonban még nem látható.

A harmadik hullám már elkezdődött.

A szakértők egyöntetűen állítják, hogy nem a közeljövőben jön el az enyhülés, mivel a legtöbb nyugat-európai országban már megkezdődött a járvány harmadik hulláma. Svédországban például még csak most kezdik el a maszkokat kötelezően viselni a tömegközlekedési eszközökön. Anders Tegnell, az ország fő virológusa azzal érvelt, hogy a maszkok viselése nem járul hozzá a megfertőződések csökkenéséhez. A pozitív tesztek növekedése miatt bevezetik a megfelelő korlátozásokat. Ebbe beletartozik a távoktatás, az éttermek és üzletek nyitvatartása és így tovább. XVI. Károly király bejelentette, hogy a koronavírus elleni nemzeti stratégia sajnos kudarcot vallott, ezért van szükség a változtatásokra.

Mikor térhetünk vissza a normál kerékvágásba?

A stockholmi kórházak arról számoltak be, hogy az ágyak több, mint kilencven százaléka már foglalt. Attól tartanak, hogy más országokhoz hasonlóan hamarosan az orvosoknak döntenie kell, hogy kit mentenek meg, mely betegeket tudják kezelni. Európa számos régiójában sajnos ugyanez a helyzet, így nem meglepő, hogy Svédországban is elkerülhetetlenül bekövetkezhet ez a forgatókönyv.

Ezért az uralkodó még karácsony előtt új korlátozásokat vezet be. Olaszországban pedig már azt tervezik, hogy egyszerre csak egy család ünnepelhet a fa körül, vendégek nélkül. Eközben Svájcban is romlik a helyzet, keddtől bezárnak az éttermek, a sport-és szabadidős tevékenységek, iskolák és az utazásokat is korlátozzák.

Még nagyon hosszú út áll előttünk.

Németországban drasztikus lépéseket tettek a járvány megfékezésének érdekében. Az egészségügyi rendszer túlterhelt és az ünnepek alatt sem lazítanak a korlátozásokon. Új szigorításokat vezettek be december 16-tól, amit legkorábban január tizedikén vonhatnak vissza. Az üzletek zárva tartanak, csak az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok tarthatnak nyitva és felfüggesztették a közvetlen testi kapcsolatot igénylő szolgáltatásokat is. Ez azt jelenti, hogy a szépségszalonok, masszázs-és egyéb szolgáltatást nyújtó üzleteknek is zárva kell tartani. A munkaadókat arra kérik, hogy a lehető legszélesebb körben tegyék lehetővé, hogy a munkavállalók otthonról dolgozhassanak. Legfeljebb két háztartás tagjai találkozhatnak, a 14 éven aluli gyerekeket nem számítva ez maximum öt embert jelent.

December 24-től 26-ig minden háztartásba maximum négy ember hívható meg, akik közeli hozzátartozók. Szilveszterkor és az újév első napján is tilos a tömeges gyülekezés.

Franciaországban is egyre rosszabb a helyzet. Jean-François Delfraissy, a francia nemzeti etikai tanácsadó bizottság elnöke bejelentette, hogy leghamarabb 2021 őszén térhet vissza a lakosság a relatív normál életvitelhez. Továbbá azt is hozzátette, hogy ez a dátum az oltások beadásának függvénye.

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...