KeződoldalEmberekA lesérült zongorista 20 év elteltével sírva játszotta el kedvenc dalát a...

A lesérült zongorista 20 év elteltével sírva játszotta el kedvenc dalát a zongoráján

-

João Carlos Martins egy brazil származású klasszikus zongorista és karmester, akit Bach utódjaként is emlegetnek szerte a világon. A jelenleg 80 éves zeneművész a Boston Symphony vezető zongoristájaként tevékenykedett, de játszott a Los Angeles Philharmonicban is. Sajnálatos módon a híres zongorista életét több negatív élmény is beárnyékolta, ugyanis számtalan sérülést és balesetet élt már meg, ami rányomta bélyegét a karrierjére is. Ezek miatt kénytelen volt feladni zongorista karrierjét és csak a karmesteri hivatásnak élni.

Őt is ugyanolyan csodagyereknek tartották, mint Mozartot, hiszen 8 évesen már felnőtteket megszégyenítő módon zongorázott. 18 éves kora felett pedig sorra kapta az elismeréseket. Brazíliában neve gyorsan elterjedt a köztudatban. A nem várt fordulat1995-ben történt vele, mikor Brazíliában két gengszter megtámadta és megsérült a koponyája, az agya és jobb keze. Miután számos kezelésen esett át, köztük a jobb karjával a biofeedback terápia új verzióján is, 1996-ban diadalmas visszatérő koncertet adott elő a Carnegie Hallban.

A 2000-es években újabb beavatkozáson esett át jobb kezével, ám nem volt olyan sikeres, mint hitték, így gyakorlatilag használhatatlanná vált. Ennek ellenére ő nem vonult vissza a zongorázástól, hanem a bal kezével és a jobb kezének egyik ujjával folytatta tovább a játékot. Később a bal kezében kialakult problémák miatt teljesen fel kellett hagynia a zongorázással.

A csoda viszont csak nemrég történt meg vele, ugyanis egy bionikus kesztyű segítségével képes volt arra, hogy két kézzel játsszon. A nagy pillanatról videófelvétel is készült, ahol a művész arcára van írva az a boldogság, amit zongorajátéka közben érzett. Nincs is annál csodálatosabb, mint mikor egy művész újra annak hódolhat, amit egész életében imádott csinálni. A videón látszik, mennyire mélyen érintette, hogy újra képes lefogni a billentyűket és el tudja játszani kedvenc dalát.

Íme a pillanat:

Following injuries Brazilian pianist João Carlos Martins lost the ability to move his fingers. 20 years later a pair of bionic gloves allow him to play again from r/MadeMeSmile

Titeket is megérintett?

Ezt is olvasd el