KeződoldalÉrdekességekA méh lett a világ legfontosabb élőlénye

A méh lett a világ legfontosabb élőlénye

-

A Földfigyelő Intézet nemcsak a világ legfontosabb élőlényének nyilvánította a méhet, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy napjainkra a beporzó rovarok már a kihalás szélén állnak, így veszélyeztetett fajnak számítanak.

Mára már a világban élő méhek 90 százaléka eltűnt. A legfontosabb okok közé sorolható a mértéktelen erdőirtás, a fészkek számára biztonságos helyek eltűnése, a virágos növények hatalmas hiánya és a növényvédő szerek túlzott használata.

Egy tanulmány szerint a méh az egyetlen élőlény, amely semmilyen kórokozót nem hordoz, legyen az gomba, vírus vagy akár baktérium.

Földünk mezőgazdaságának hetven százaléka függ ezektől a kis élőlényektől, vagyis száz élelmiszerből hetvennél szükség van a méhek közben járására.

Beporzó tevékenységük felbecsülhetetlen, hiszen szükséges a növények szaporodásához és az állatok táplálásához is. Az általuk előállított méz pedig nemcsak élelmiszer, hanem különböző gyógymódokban is előszeretettel alkalmazzák. Albert Einstein mondata szerint, ha a méhek eltűnnek, akkor az emberiség mindössze négy évvel éli túl őket.

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet szerint a mobiltelefonok által kibocsájtott mikrohullámok zavarják a méheket a tájékozódásban. Ilyen esetben a méhek hangosabbá váltak, hogy jelezzék a veszélyt társaiknak.

A kutatások ugyan még folynak, de a méhek eltűnésének elsődleges oka nagy valószínűséggel a mezőgazdasági termények folyamatos permetezése. Erre pedig mihamarabb megoldást kell találnunk, különben súlyos következményekkel kell szembe néznünk.

Három intézkedés, amelyet azonnal el lehetne kezdeni:

Be kell tiltani a toxikus növényvédő szerek használatát, nemcsak csökkenteni azt.

A teljesen természetes mezőgazdasági alternatívákat kell támogatni.

Folyamatos kutatás és monitorozás, vagyis egészségügyi vizsgálatok, állapotfelmérések és megőrzési intézkedések.

Az egyetlen dolog, ami nem lehet kérdés, hogy valamit mindenképpen tennünk kell!!!

Ezt is olvasd el