A méh lett a világ legfontosabb élőlénye

A Földfigyelő Intézet nemcsak a világ legfontosabb élőlényének nyilvánította a méhet, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy napjainkra a beporzó rovarok már a kihalás szélén állnak, így veszélyeztetett fajnak számítanak.

Mára már a világban élő méhek 90 százaléka eltűnt. A legfontosabb okok közé sorolható a mértéktelen erdőirtás, a fészkek számára biztonságos helyek eltűnése, a virágos növények hatalmas hiánya és a növényvédő szerek túlzott használata.

Egy tanulmány szerint a méh az egyetlen élőlény, amely semmilyen kórokozót nem hordoz, legyen az gomba, vírus vagy akár baktérium.

Földünk mezőgazdaságának hetven százaléka függ ezektől a kis élőlényektől, vagyis száz élelmiszerből hetvennél szükség van a méhek közben járására.

Beporzó tevékenységük felbecsülhetetlen, hiszen szükséges a növények szaporodásához és az állatok táplálásához is. Az általuk előállított méz pedig nemcsak élelmiszer, hanem különböző gyógymódokban is előszeretettel alkalmazzák. Albert Einstein mondata szerint, ha a méhek eltűnnek, akkor az emberiség mindössze négy évvel éli túl őket.

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet szerint a mobiltelefonok által kibocsájtott mikrohullámok zavarják a méheket a tájékozódásban. Ilyen esetben a méhek hangosabbá váltak, hogy jelezzék a veszélyt társaiknak.

A kutatások ugyan még folynak, de a méhek eltűnésének elsődleges oka nagy valószínűséggel a mezőgazdasági termények folyamatos permetezése. Erre pedig mihamarabb megoldást kell találnunk, különben súlyos következményekkel kell szembe néznünk.

Három intézkedés, amelyet azonnal el lehetne kezdeni:

Be kell tiltani a toxikus növényvédő szerek használatát, nemcsak csökkenteni azt.

A teljesen természetes mezőgazdasági alternatívákat kell támogatni.

Folyamatos kutatás és monitorozás, vagyis egészségügyi vizsgálatok, állapotfelmérések és megőrzési intézkedések.

Az egyetlen dolog, ami nem lehet kérdés, hogy valamit mindenképpen tennünk kell!!!