KeződoldalÉrdekességekA nagy börtön-körkép! Van olyan cella, ahol két napig sem bírnád!

A nagy börtön-körkép! Van olyan cella, ahol két napig sem bírnád!

-

A hollywoodi produkciókban a börtönöket, illetve a fogvatartottakat körülvevő környezetet kivétel nélkül minden rendező sötét, koszos, nyomasztó helyként jeleníti meg, így aki nem látott még valójában fegyintézetet abban a hitben élhet, hogy minden országban ilyen körülmények a jellemzőek.

Becslések szerint, körülbelül 10,5 millió fogvatartott él a világ börtöneiben. Amerikában például minden százezer emberre 698 bűnelkövető jut, míg Dániában alig 60. De nem ez az egyetlen különbség a különböző országok börtönei között…
Egyáltalán nem mindegy, hogy kit hol ítélnek el, kinek melyik ország jut vezeklése helyszínéül.

Az alábbi fotóválogatás elkalauzol minket olyan modern cellákba, melyeket egyes családok akár otthonukként is szívesen elfogadnának, és mutat olyan zárkának sem nevezhető ‘lyukakat’, amelyeket legrosszabb ellenségünknek sem kívánnánk!

Kezdjük a hazaival! Sopronkőhidai zárka

Aranjuez börtön, Spanyolország

Az aranjuezi börtön egy családbarát intézmény, a fogvatartottak párjukkal, gyerekeikkel is találkozhatnak, egy erre a célra berendezett hétköznapi szobában.

Champ-Dollon börtön, Genf, Svájc

Előzetesben lévő é ítélethozásra váró rabok számára fenntartott intézmény.

Norgerhaven börtön, Hollandia

A tévé,a hűtő és a saját vizesblokk is alapfelszereltség.

San Quentin börtön, Kalifornia

A legendás San Quentin 1852 óta működik, Amerika egyik legmagasabb biztonsági fokozatú intézménye.

A vologdai börtön Oroszországban

Az orosz Alcatrazként ismert bentlakásos intézményben a legveszélyesebb bűnözőket szállásolják el. Innen megszökni gyakorlatilag lehetetlen.

San Pedro börtön, La Paz, Bolívia

Arcahaie-i börtön, Haiti

Luzira börtön, Kampala, Uganda

Ciudad Barrios börtön, San Miguel, El Salvador
Ez a rácsokból álló, szabadtéri kennel maga a börtöncella, igen így van, ne kerekedjen a szemed. A mindössze 360×450 centiméteres ‘kalitkát’ eredetileg arra tervezték, hogy 72 órán át tartsanak bent embereket, persze tisztán nevelési célzattal, de azóta a helyzet változott, a hely kevesebb lett, így akadnak olyan rabok, akik egy évet is kénytelenek voltak itt eltölteni. A cellán belüli maximum létszám olykor eléri a 30(!) főt!

San Diego női börtön, Cartagena, Kolumbia

Bastøy börtön, Norvégia:

A közel 80 épületből álló Bastøy börtönkomplexum Oslo szomszédságában található. A raboknak -akik közt kegyetlen gyilkosokat és szívtelen erőszaktevőket is megtalálunk- saját, külön bejáratú faház mellett könyvtár, focipálya, templom és iskola rendelkezésükre áll.

Bordeaux börtön, Montreal, Kanada

Női börtön, Fülöp-szigetek, Cebu

A ‘Jó Pásztor’ börtön a kolumbiai Bogotában

Desembargador Raimundo Vidal Pessoa börtön, Manaus, Brazília

Maula börtön Lilongwe, Malawi

Halden börtön, Halden, Norvégia

Ezt is olvasd el

A köröm formája rengeteg dolgot árulhat el az emberről – A...

0
Rengeteg elmélet van azon dolgokról, melyek képesek felfedni személyiségünk legtitkosabb részeit. A kézírás, a kézfogás, hanglejtés, szemszín és még sorolhatnánk. De azt tudtátok, hogy...