KeződoldalEgészségA Semmelweis Egyetem rektora szerint a felgyógyultaknak egy vakcina is elegendő a...

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a felgyógyultaknak egy vakcina is elegendő a védettséghez

-

Orbán Viktor miniszterelnök szerint akkor beszélhetünk majd újranyitásról, ha sikerül elérni a 2,5 milliós átoltottságot. Jelen pillanatban kb. 1,5 millió embert oltottak be hazánkban, vagyis még sok dolga van az egészségügyis embereknek. Van, aki már átesett az első oltásán, de akad, aki már a másodikon is túl van. Egyes szakemberek szerint az első oltással már kialakulhat egy olyan védettség mellyel nem lehet elkapni a vírust, viszont átadni attól még lehet. Az is kiderült, hogy van, akinek a szervezete megkívánja a harmadik oltást is, mert az első kettővel nem alakul ki nála olyan szintű immunitás, ám ezt embere válogatja.

Merkely Béla a Semmelweis Egyetem egyik rektora szerint a pajzsmirigy betegségben szenvedők bármelyik oltást beadathatják maguknak, mivel semmilyen komplikációt nem fognak tapasztalni. Ennek ellenére, volt olyan hír, miszerint az ilyen problémával küzdőket csak a Pfeizer vakcinával lehet beoltani, mert egyedül az nem okoz olyan szintű gondot.

Ezt követően azt mondta, hogy a koronavíruson hivatalosan is átesett embereknek elég egyetlen vakcina beadása ahhoz, hogy védettek legyenek, míg azoknak, akik sosem fertőződtek meg vele kettőt kell kapniuk. – ezt az információt csütörtökön osztotta meg a Kossuth rádió hallgatóival.

A Napközben című műsorban pedig a hallgatók által feltett kérdésekre adott választ. Elmondta, hogy az idősebb korosztályba tartozóknak illetve az allergiával küzdőknek inkább a kórházi oltópontokat javasolja, mint azokat, amik elszórtan vannak a városokban. Hozzátette, hogy akik tetanusz oltást kaptak minimum két hetet várniuk kell, mire megkaphatják valamelyik vakcinát.

Több olyan hallgató is akadt, aki betelefonált a műsorba. Volt, aki azt mesélte, hogy a vére nem mutatott ki antitestet, vagyis vélhetően nem esett át koronavíruson mégis kapott egy 6 hónapig érvényes igazolványt. A rektor szerint úgynevezett sejtes immunitás is van, és valószínű amiatt kapták az igazolványt. Persze az is lehet, hogy téved, hiszen most elég nagy a káosz az igazolványokkal, mert van, aki kettőt, van, aki pedig az oltás ellenére is csak pár hónapig érvényeset kap. Holott egy beoltottnak nincs is dátum feltüntetve benne.

Ti átestetek már? Regisztráltatok már oltásra?

Ezt is olvasd el